19:56 04.04.2018

Комісія з обрання керівника САП може провести новий відбір у разі потреби

4 хв читати
Комісія з обрання керівника САП може провести новий відбір у разі потреби

Комісія з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури легітимна, й вона може провести новий відбір, якщо це знадобитися, заявив заступник голови комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції, позафракційний народний депутат Віктор Чумак.

"Є комісія з обрання спеціалізованого антикорупційного прокурора. Вона на сьогодні, як на мене, є легітимною. І є можливість провести, якщо буде необхідність, новий конкурс, який може відбутися в короткі терміни", - сказав В.Чумак у коментарі журналістам у середу.

За його словами, обрання нового керівника САП може тривати 4-5 місяців.

Водночас нардеп зазначив, що якщо у відповідній комісії, куди Верховна Рада делегувала сімох представників, є люди, які втратили право обіймати посади в цій комісії, парламентський комітет може запропонувати ВР направити туди інших.

Відповідаючи на запитання, чи піде, на його думку, у відставку нинішній керівник САП Назар Холодницький, В.Чумак сказав: "Не знаю. Не впевнений. Я не бачив (його - ІФ) бажання визнавати необхідність піти з посади".

Як повідомлялося, 3 квітня Н.Холодницький після виходу з департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури повідомив, що підставою для проведення негласних слідчих дій стосовно нього стала ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції або отримання неправомірної вигоди посадовою особою).

"Дві статті інкримінуються: примушування свідка давати показання - "цікаве" трактування... і розголошення даних досудового слідства, тільки цікаво, як прокурор, процесуальний керівник може це зробити, коли він є тим, хто і створює ці дані, і зберігає", - також повідомив керівник САП.

Як повідомлялося, в середині березня ЗМІ поширили інформацію з посиланням на джерела про те, що в кабінеті Н.Холодницького було встановлено "прослушку", до чого може бути причетне НАБУ. "Жучки" начебто були прикріплені до стінки акваріума. З'явилася також інформація про начебто намір Н.Холодницкого піти у відставку найближчим часом.

У САП заявили, що Н.Холодницький виконує свої обов'язки у звичайному режимі.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко 26 березня підтвердив слідчі дії стосовно керівника САП: "Дійсно, відповідно до законодавства Генеральна прокуратура України спільно з Національним антикорупційним бюро проводила слідчі дії, які стосувалися, зокрема, і керівника САП пана Холодницького".

Крім того, генпрокурор зазначив, що слідчі дії лише розпочинаються, тому йому наразі більше нічого повідомити. "Тільки в результаті допитів, експертиз зможу повідомити про те, чи є ознаки кримінальних правопорушень, які зафіксовані на прослуховувальному пристрої, який було встановлено в кабінеті керівника САП", - додав генпрокурор.

30 березня стало відомо, що до КДК прокурорів із підписами генпрокурора та директора НАБУ направлено дисциплінарні скарги про здійснення керівником САП Н.Холодницьким дисциплінарних проступків. За інформацією речника Генпрокуратури Андрія Лисенка, дисциплінарні скарги були направлені до КДК прокурорів у рамках кримінального провадження, яке розслідує НАБУ спільно з Генпрокуратурою за здобутими під час слідства фактами.

У свою чергу директор НАБУ А.Ситник в інтерв'ю інтернет-виданню ZN.UA розповів про справи, негативні процеси навколо яких послужили основою для відкриття кримінального провадження стосовно Н.Холодницького.

"Йдеться про справу про розкрадання коштів чиновниками мерії Одеси; справу за заявою в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун за фактом пропонування їй неправомірної вигоди; справу, що стосується фірми "Золотий мандарин", яку пов'язують із народним депутатом Логвинським (Георгій Логвинський, фракція "Народний фронт" - ІФ); розслідування, пов'язані з е-деклараціями вищих посадових осіб; розслідування, пов'язані з бізнес-інтересами власника великого агрохолдингу. Складно уявити, що ми могли б почути, якби записи велися не чотири тижні, а чотири місяці", - повідомив А.Ситник.

Він зазначив, що на записах, зроблених у кабінеті Н.Холодницького, містяться дані про "злив інформації щодо підготовлюваних обшуків тим людям, у яких ці обшуки мали проводитися, про тиск на певних посадових осіб для прийняття ними певних рішень".

Директор НАБУ зазначив, що ознакою, яка вказувала на неправомірні та неналежні дії з боку керівника САП, було те, що постійно гальмувалися розслідування, місяцями не підписувалися необхідні процесуальні документи, деякі підозри не підписувалися протягом півтора-двох років.

Водночас Н.Холодницький заявив, що, як і раніше, виконує свої обов'язки на посаді керівника САП, відставки і звільнення не боїться.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща має намір виділити 3 млрд злотих на кібербезпеку після кібератаки РФ

Дніпропетровська область другий день поспіль може обійтися без відключень е/е

Глава МЗС Італії підтвердив плани передати Україні систему ППО SAMP/T

Естонія передає Україні енергоблок, який може забезпечити електроенергією близько 150 тисяч українців

Відключення світла у вівторок можуть збільшуватися за рахунок більшого обсягу обмеження е/е

Італія може передати Україні другу систему ППО SAMP/T

Суд вирішив передати столичний БФК Gulliver в управління АРМА, власник має намір оскаржити рішення

На фронті вже відбулося 102 бойових зіткнення, на покровському напрямку - 35, повідомляє Генштаб ЗСУ

Українські прокурори повідомили про підозру 42 російським офіцерам, причетним до сексуального насильства на окупованих територіях

У Харкові спрацювала ППО, інформації про постраждалих немає

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА