08:16 07.03.2019

Порошенко створив делегацію з підготовки угоди з ЄС про розширення на територію України Європейської геостаціонарної системи

2 хв читати
Порошенко створив делегацію з підготовки угоди з ЄС про розширення на територію України Європейської геостаціонарної системи

Президент України Петро Порошенко розпорядився створити делегацію для підготовки проекту угоди з ЄС про розширення Європейської геостаціонарної навігаційної оверлейної системи на територію України.

"Утворити делегацію України для участі у переговорах з Європейською Комісією щодо підготовки проекту Угоди між Україною та Європейським Союзом про розширення Європейської геостаціонарної навігаційної оверлейної системи (ЕГНОС) на територію України", - йдеться в розпорядженні №32 / 2019 рп оприлюдненому на сайті глави держави в середу ввечері.

Главою делегації призначено заступника голови Державного космічного агентства України Володимир Михеєва.

До документа додаються затверджені директиви делегації України для участі в переговорах.

ЕГНОС (англ. European Geostationary Navigation Overlay Service, EGNOS) - європейська геостаціонарна служба навігаційного покриття, призначена для поліпшення роботи систем GPS, ГЛОНАСС і Galileo на території Європи. Зона дії системи охоплює практично всю Європу, включаючи велику частину території України (за винятком територій східних областей країни - Донецької та Луганської). Система складається з мережі наземних станцій, головної станції, яка акумулює інформацію від супутників, і геостаціонарних супутників EGNOS, через які ця інформація транслюється на GPS-приймачі.

Україна і ЄС підписали угоду про співпрацю в проекті європейської ГНСС EGNOS / Galileо в грудні 2005 року в Києві. Україна ратифікувала угоду в 2007 році, ЄС - восени 2013 року. Заходи з розширення покриття системи EGNOS на територію України здійснюються в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (Розділ 8 "Космос").

Узгоджені раніше сторонами плани практичної реалізації угоди включають, зокрема, розміщення на території України трьох контрольно-коригувальних станцій RIMS (Ranging and Integrity Monitoring Stations) для прийому сигналів від європейської ГНСС.

За оцінками експертів, для України запровадження системи EGNOS стане важливим фактором для підвищення рівня безпеки та ефективності авіаційного, сільськогосподарського та наземного транспортного секторів, а також інших сфер, особливо з точки зору міжнародної торгівлі. Впровадження системи EGNOS на всій території України сприятиме розвитку нових додатків у ключових галузях економіки.

Восени 2018 р глава ДКАУ Павло Дегтяренко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" назвав вигідним застосування європейської ГНСС EGNOS / Galileo в Україні. "Коли ми спираємося на 2-3 глобальні навігаційні супутникові системи, ми можемо спростити і здешевити отримання навігаційної інформації", - сказав він, додавши: "Подібна можливість вибору, насамперед, дозволяє зменшити похибку у визначенні точностних координат".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти випустили по Харківщині 8 ракет - Синєгубов

У Харкові внаслідок ворожого удару перебито газопровід, спалахнула пожежа, 2 людей поранено

Окупанти вдарили по критичній інфраструктурі Харкова, інформація про постраждалих уточнюється

Окупанти обстріляли Малоданилівську громаду Харківської області

САП і НАБУ повідомили ексголові «Полтавапаливо» про підозру в завданні майже 13 млн грн збитків

РФ атакує південні та центральні області України кількома групами ударних БпЛА

Кількість бойових зіткнень зросла до 102, найскладніша ситуація залишається на Куп'янському та Покровському напрямках - Генштаб

Війська РФ від початку доби використали 69 УАБів і понад 360 дронів-камікадзе для ударів по Україні - Генштаб

Окупанти атакують уздовж майже всієї лінії фронту, від початку доби було 82 ворожі штурми - Генштаб

За ексзаступника керівника Офісу президента Смирнова внесли заставу в десять млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА