Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО показали «суто оборонну» протиракетну базу в Румунії


Девеселу, база наземної системи протиракетної оборони НАТО на півдні Румунії
Девеселу, база наземної системи протиракетної оборони НАТО на півдні Румунії

Девеселу, Румунія – Наземна система протиракетної оборони НАТО на півдні Румунії стала яблуком розбрату між альянсом і Росією з моменту початку операцій на початку 2016 року.

Росія стверджує, що цей об'єкт, разом із аналогічною базою НАТО в Польщі, мають на меті порушити принцип ядерного стримування Москви.

Але зараз, напередодні саміту НАТО 3-4 грудня в Лондоні, альянс відкрив об’єкт військової бази №99 у Румунії для екскурсії групі журналістів та послів з 20 країн-членів НАТО в Румунії.

Візит 19 листопада відзначився тим, що вперше було проведено офіційну екскурсію наземною оборонною системою «Іджис Ешор» для групи цивільних осіб у місті Девеселу, що розташоване близько 180 кілометрів на захід від Бухареста.

Перший доступ

Міністр оборони Румунії Ніколае Чука заявив, що екскурсія була ініційована задля того, щоб продемонструвати «прозорість», що об'єкт в 1 мільярд доларів має «суто оборонний характер».

Військово-морські сили США, що відповідальні за об'єкт, відкинули заяву Кремля, наполягаючи на тому, що об’єкт має «суто оборонне» призначення та має на меті лише захистити Європу від можливих атак балістичних ракет, запущених із Близького Сходу.

«Єдине, на що ми здатні відповідно до наших можливостей – це запуск ракет-винищувачів типу SM-3 Block IB проти балістичних ракет, запущених з Ірану», – сказав командувач Джон Фіцпатрік для Радіо Свобода в кімнаті управління бази протиракетної оборони.

Фіцпатрік заявив, що 24 балістичні ракети-винищувачі SM-3 на території бази встановлені на «Установці вертикального запуску Mark 41». Ті ж самі пускові установки можуть використовуватися для запуску різних зенітних ракет, а також крилатих ракет «Томагавк» та іншої наступальної зброї.

Міністр оборони Румунії Ніколае Чука
Міністр оборони Румунії Ніколае Чука

Але Фіцпатрік зазначив, що те, яким чином ці пускові установки були «налаштовані» та «встановлені», означає, що «єдине, що може їх запустити – це власне балістичні ракети-винищувачі SM-3».

«Інших можливостей у цього об’єкту немає, і для того, щоб бодай щось у ньому змінити потрібно провести величезні зміни, зміни промислового масштабу», – пояснив Фіцпатрік.

У головному операційному центрі об’єкту послам та журналістам показали пульти управління, які використовують американські моряки військово-морських сил США для управління щитом протиракетної оборони. Ракети ще ніколи не запускали, а випробувальні запуски проводити заборонено.


Кожне робоче місце оператора на об’єкті в Девеселу оснащене трьома екранами комп’ютера, а також системами зв'язку та пусковими перемикачами для здійснення запуску ракет-винищувачів SM-3 проти ракет противника у разі нападу на Європу.

Під час екскурсії послів також зібрали для проведення інструктажу, під час якого американські та румунські військовослужбовці розказали про детектори, що попереджають про наближення ракетного удару, про загін румунської безпеки на об'єкті та систему запуску ракет.

Всього на військовій базі №99 працює близько 500 румунських солдатів, 250 військовослужбовців США та інші працівники з персоналу.

«Ми працюємо разом, навіть якщо у нас три підрозділи. Наша місія полягає в підтримці функціонування системи цілодобово», – сказав командир румунської бази полковник Разван Братулеску для Радіо Свобода.

Занепокоєння

У той час, як Росія скаржилася на розширення НАТО, він включав до свого складу країни, які були в Східному блоці за радянських часів. Тепер його найсхідніші члени сприймають альянс як основне джерело безпеки проти зростаючої російської агресії.

Румунія, яка приєдналася до альянсу в 2004 році, також розглядає своє стратегічне партнерство зі Сполученими Штатами як гарант безпеки.

Частина системи протиракетної оборони «Іджис Ешор» на авіабазі в Девеселу
Частина системи протиракетної оборони «Іджис Ешор» на авіабазі в Девеселу

Але з початку листопада в альянсі виникли занепокоєння, після того, як президент Франції Емманюель Макрон заявив журналу The Economist, що Європа більше не може покладатися на США в захисті своїх союзників у НАТО.

«Ми зараз маємо справу зі «смертю мозку» НАТО», – сказав Макрон для The Economist, додавши, що Європа стоїть на «краю прірви» і вона «більше не зможе контролювати свою долю», якщо не почне думати стратегічно як геополітична держава.

Посол Франції в Румунії Мішель Раміс заявила Радіо Свобода під час екскурсії в Девеселу, що Макрон «в жодному разі не коментує структуру альянсу НАТО.»

«Президент сказав, що військова структура, субординація працює дуже добре», – сказала Раміс. «Він просто сказав, що з політичної точки зору йому б хотілося, щоб проводилося більше консультацій» між союзниками НАТО.

Вона сказала, що Макрон, можливо, висловив свої зауваження «лише для того, щоб спричинити відповідну реакцію».

«Це політична заява», – сказала Раміс. «Він не має на увазі цінність структури».

Очікується, що ці питання порушать у Лондоні, коли лідери НАТО зберуться, щоб відзначати 70-річчя альянсу та обговорити майбутній напрямок його діяльності.

У НАТО заявили, що на саміті, який включає конференцію «НАТО діє», «спільно проаналізують виклики і можливості та підкреслять незмінну цінність НАТО, що адаптується відповідно до мінливості світу».

Також очікується, що під час саміту президент США Дональд Трамп намагатиметься переконати союзників США у тому, що вони повинні збільшити свої оборонні витрати.

Ганс Клемм, посол США в Румунії, заявив Радіо Свобода, що Трамп буде наполягати на «справедливому розподілі витрат».

«Усі союзники повинні усвідомити свою готовність витрачати щонайменше 2 відсотки національного доходу на оборону, як це робить Румунія», – сказав Клемм.

Оригінал матеріалу читайте на англомовному сайті Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG