12:41 17.08.2018

МОЗ України пропонує дозволити медзакладам закуповувати виготовлені в аптечних умовах препарати

2 хв читати
МОЗ України пропонує дозволити медзакладам закуповувати виготовлені в аптечних умовах препарати

Міністерство охорони здоров'я України ініціює можливість для медичних закладів, частково або повністю фінансованих із державного або місцевих бюджетів, закуповувати лікарські засоби, виготовлені в умовах аптеки.

Відповідний проект змін до постанови Кабінету Міністрів України №333 від 25 березня 2009 року оприлюднено на сайті МОЗ для громадського обговорення.

Нині препарати, які виготовляють в умовах аптек за рецептом лікаря або на замовлення лікувально-профілактичного закладу, відповідно до наказу №333 медзаклади не можуть закуповувати за бюджетні кошти, оскільки вони не підлягають реєстрації в Україні.

"На практиці така ситуація зумовила обмеження доступу населення до екстемпоральних лікарських засобів. Із цього приводу МОЗ отримує повідомлення з регіонів", - йдеться в пояснювальній записці до проекту нової постанови.

Крім того, у документі пропонується продовжити до 1 січня 2020 року термін, протягом якого постанова №333 не поширюється на пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну (постанова Кабміну №74 від 5 березня 2014 року).

Крім того, пропонується також внести уточнення щодо можливості закупівлі медзакладами препаратів, що не входять до Національного переліку основних лікарських засобів. Нині норма про закупівлю лікзасобів, що не входять до цього переліку, неоднозначно тлумачиться на місцях і, на думку авторів проекту, сприяє затримкам у закупівлі лікзасобів, які є першочерговими для лікування пацієнтів.

Так, пропонується уточнити, що замовники можуть паралельно здійснювати закупівлі лікзасобів, не включених до Нацпереліку, за наявності бюджетних асигнувань, що залишилися після розрахунку обсягів потреби в препаратах із зазначеного переліку.

Як повідомлялося, у березні 2017 року Кабмін затвердив новий Нацперелік основних лікзасобів, а також низку змін до деяких нормативно-правових актів. Зміни, зокрема, передбачають, що медзаклади, частково або повністю фінансовані за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, зобов'язані спочатку на 100% покривати потребу в препаратах із переліку основних лікзасобів. Після повного покриття потреби закладу в препаратах із переліку можлива закупівля медикаментів, не включених до нього.

Водночас МОЗ повідомляло, що низка медичних закладів порушує цю норму під час закупівлі препаратів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Загони швидкого реагування Українського Червоного Хреста допомагають евакуювати жителів підконтрольних Україні районів Донецької області

Перші з 15 закуплених у 2023 р. лінійних прискорювачів будуть поставлені наприкінці червня - гендиректор МЗУ

Рада ухвалила за основу законопроєкт, що обмежує взаємодію медиків із фармкомпаніями

Перші з 15 закуплених у 2023 році лінійних прискорювачів будуть поставлені наприкінці червня

Усі онкопрепарати за контрактами 2023 р. закуплено й розвезено по лікарнях

Farmak зазнає дефіциту кадрів через мобілізацію працівників-чоловіків

Медмережа "Добробут" відкрила дві власні діагностичні лабораторії

Superhumans Center отримав EUR4,7 млн від МЗС Нідерландів для відкриття реабілітаційних центрів в Україні

До сфери управління МОЗ перейшли вже 16 обласних бюро судмедекспертизи

ТЧХУ надає послуги з ментальної та фізичної реабілітації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА