17:45 03.07.2018

Енергоспівтовариство виступить посередником у спорі "Укртрансгазу" з НКРЕКП щодо нового Кодексу ГТС

2 хв читати
Енергоспівтовариство виступить посередником у спорі "Укртрансгазу" з НКРЕКП щодо нового Кодексу ГТС

Центр з вирішення спорів та медіації при секретаріаті Енергетичного співтовариства 27 червня призначив Предигага Гржичича посередником у спорі між ПАТ "Укртрансгаз" і Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) з питання відповідності нового Кодексу газотранспортної системи (ГТС) європейським нормам і практикам, повідомила прес-служба "Укртрансгазу".

Відповідне рішення Енергетичне співтовариство прийняло на підставі звернення "Укртрансгазу" від 26 червня і відповідно до акта секретаріату Енергоспівтовариства 2016/3/ECS.

П.Гржичич є керівником газового сектору секретаріату Енергетичного співтовариства.

"Укртрансгаз" скористався наявною можливістю (залучити Енергоспівтовариство як посередника - ІФ), оскільки НКРЕКП, незважаючи на численні звернення оператора ГТС, відмовилася розглядати зміни до Кодексу ГТС і продовжує наполягати на впровадженні чинної його редакції з 1 серпня 2018 року", - зазначають у прес-службі.

В "Укртрансгазі" вважають необґрунтованим скасування НКРЕКП понять "послуга балансування" та "несанкціонований відбір" у Кодексі ГТС і упевнені, що це призведе до розкрадання газу та масштабних маніпуляцій.

Крім того, на думку оператора ГТС, недоречним є і закладений НКРЕКП до Кодексу ГТС ретроспективний підхід до визначення розміру фінансового забезпечення постачань газу (без урахування прогнозних обсягів постачання).

В "Укртрансгазі" також вказують на заборону регулятором вільного ринку потужностей на внутрішніх точках виходу з ГТС, на надання операторам газорозподільних мереж виключного права на придбання таких потужностей. Окрім цього, в компанії вважають непрозорою і незбалансованою тарифну методологію НКРЕКП.

"Укртрансгаз" неодноразово публічно заявляв, що нещодавно розроблена та прийнята НКРЕКП версія Кодексу ГТС не відповідає європейському енергетичному законодавству, становить значні ризики не лише для оператора ГТС, а й для існування ринку газу в цілому", - резюмують у прес-службі компанії.

Як повідомлялося, віце-прем'єр міністр України Володимир Кістіон наполягає на обов'язковості переходу до добового балансування газу з 1 серпня, коли має запрацювати нова редакція Кодексу ГТС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Райффайзен Банк почав видавати кредити малому бізнесу на СЕС та електрокари

АМПУ завершує переговори щодо відновлення поромної переправи Азербайджан-Україна

ЄБРР підтримуватиме Україну до кінця війни в межах EUR1,5 млрд на рік

"Укрнафта" запустила високодебітну свердловину на Заході України

Майбутній скринінг українського законодавства - привід показати конкурентоспроможність українського агросектору, вважає торгпред України

Держбюджет отримав від туристичної галузі в першому кварталі 616 млн грн

"Метінвест" у рамках "Сталевої мрії" представив проєкт відновлення мікрорайону в Бахмуті

Війна знищила близько 30% потенціалу українського агросектору, 20% сільгоспземель - під окупацією - Мінагрополітики

Дефіцит електроенергії зберігається більшу частину доби понеділка - "Укренерго"

Гендиректор Федерації роботодавців: На кожному нашому підприємстві - близько 10% мобілізованих співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА