22:10 18.12.2019

Оператор ГТС України очікує підписання операторської угоди з Молдовою днями, готовий до роботи з 1 січня

3 хв читати
Оператор ГТС України очікує підписання операторської угоди з Молдовою днями, готовий до роботи з 1 січня

ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) готове до управління українською ГТС з 1 січня 2020 року і вже змогло завоювати довіру у більшості операторів ГТС сусідніх країн і домогтися підписання міжоператорських угод (interconnection agreement) з Польщею і Румунією, заявив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

"З Угорщиною залишився підпис першої особи. Найближчими дні підпишемо з Молдовою", - повідомив він у ході звіту про реалізацію плану анбандлінга НАК "Нафтогаз України" в Києві в середу.

Гендиректор також висловив надію, що міжоператорська угода буде підписана і з "Газпромом", оскільки переговори на цю тему між компаніями вже йдуть.

"Зі Словаччиною, на жаль, також у стадії переговорів, бо їх контракт тісно пов'язаний з транзитним контрактом РФ", - додав Макогон.

Говорячи про підготовку до повноцінної роботи незалежного оператора з 2020 року, гендиректор ОГТСУ уточнив, що 1 січня одразу після 9 ранку, коли завершиться дія 10-річного транзитного контракту "Нафтогазу" з "Газпромом", будуть підписані акти про передачу державних активів з транспортування газу, і оператор отримає їх у господарське відання.

Макогон також зазначив, що ОГТСУ активно працює з підписання інших договорів, які залишилися, необхідних для початку повноцінної роботи з 1 січня. За його словами, з основними активними учасниками ринку відповідні договори вже підписані, проте зоною ризику є договори з операторами розподільних мереж - облгазами, котрі залишаються в стадії переговорів. "Є розуміння, що до кінця року договори будуть підписані", - сказав він.

Гендиректор додав, що всі контракти "Укртрансгазу" (УТГ), пов'язані з транспортуванням газу, будуть продовжені і передані ОГТСУ після 1 січня, зокрема, контракт з постачання електроенергії. За його словами, УТГ протягом року також буде надавати новому оператору ще три послуги: капремонт ГПА, діагностики та сервісного обслуговування, проте в майбутньому ОГТСУ намір перейти до закупівель цих послуг на ринку через систему "Прозорро", в якій вона вже оголосила понад 100 тендерів.

Макогон підкреслив, що крім ситуації з транзитом російського газу ключовою проблемою першого кварталу є невирішене питання відбору газу компаніями-теплокомуненерго (ТКЕ) і облгазами, і його необхідно вирішити на державному рівні. Він нагадав, що сума відборів ТКЕ і облгазів становить близько 10-12 млрд грн щорічно, накопичена заборгованість - близько 40 млрд грн.

"Якщо раніше був якийсь механізм розчинення в загальному дохідному кошику "Нафтогазу", то зараз такого немає, в тарифі немає можливості їх (відбори - ІФ) покривати", - пояснив гендиректор ОГТСУ.

Він також висловив надію, що регулятор НКРЕКП днями затвердить "зважене, мудре і справедливе" рішення про підвищення тарифів на транспортування газу з урахуванням очікуваного припинення транзиту російського газу. "Без підвищення не зможемо існувати. Це питання виживання", - підкреслив Макогон.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА