Доступність посилання

ТОП новини

Справа Манафорта матиме наслідки для українських політиків – Фесенко


Пол Манафорт
Пол Манафорт

Судовий процес проти Пола Манафорта, колишнього голови президентської кампанії Дональда Трампа та політичного консультанта Віктора Януковича, матиме наслідки для українських політиків. Він може стати приводом для поновлення слідства в Україні у справі щодо «чорної бухгалтерії» Партії регіонів, припускають експерти. Утім, кажуть вони, саме через можливі наслідки українська влада може бути не зацікавлена у результативності такого розслідування.

Слідство щодо Пола Манафорта в США почалося, серед іншого, з матеріалів справи про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів, яка розслідувалася в Україні. Хоч у Сполучених Штатах вже розпочався судовий процес, Київ похвалитися результатами не може. І це цілком очікувано, зауважує у коментарі Радіо Свобода директор Інституту практичної політики Богдана Бабич.

Богдана Бабич
Богдана Бабич
Влада не зацікавлена у розслідуванні тому, що в тій «комірній книзі», зокрема, є люди, з якими нинішнім представникам влади довелося домовитися
Богдана Бабич

«Влада не зацікавлена у розслідуванні тому, що в тій «комірній книзі», зокрема, є люди, з якими нинішнім представникам влади довелося домовитися. І витягувати це зайвий раз на світло не хочеться. Адже це черговий скандал. Ці люди знову хочуть йти у політику, і їм треба уникнути максимально негативу, який може бути від розслідування цієї справи. Але інформація все одно випливає. Ми все одно знаємо, з ким Манафорт співпрацював, ми знаємо історії про Льовочкіна, ми знаємо, що у нього (Манафорта – ред.) була зустріч з Гринівим, він пропонував свої послуги для кампанії Порошенка. Але інформація – це одне, а факти, які можна використовувати в суді, – це трошки інше. Справа буде розслідуватися. Найімовірніше, основні новини ми будемо чути зі Сполучених Штатів, бо наші намагатимуться замовчувати якомога більше», – вважає Бабич.

Політична корупція в Україні

Першопричиною суду над Полом Манафортом стала саме політична корупція в Україні, наполягає у дописі на своїй сторінці у фейсбуці колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак.

Віктор Трепак
Віктор Трепак

«Звинувачення, висунуті Манафорту американськими прокурорами (зокрема, у відмиванні коштів та несплаті податків), є похідними (вторинними) від неї (політичної корупції в Україні – ред.)», – стверджує Трепак.

Водночас розслідування справи про «комірну книгу» регіоналів викрило б незаконну діяльність десятків українських політиків – як представників попередньої влади, так і представників чинної, вважає Віктор Трепак.

«Поховання справи щодо матеріалів «чорної бухгалтерії» Партії регіонів стало результатом приватно-політичних домовленостей і відбулося в інтересах Банкової та ключових фігурантів вказаних матеріалів», – заявляє колишній заступник голови СБУ.

​Зворотній зв’язок

Утім, відсутність результатів розслідування справи про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів не впливає на судовий процес проти Пола Манафорта. Крім того, справа Манафорта у будь-якому разі матиме наслідки для українського політикуму, зазначає у коментарі Радіо Свобода голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Є сумніви, що вдасться довести пряму причетність Ахметова чи Льовочкіна. Ці два суб’єкти достатньо обережні люди
Володимир Фесенко

«І без «комірної книги» Партії регіонів розслідування по Манафорту вийшло на фазу суду, і ми бачимо багато цікавого. Інша річ, що зворотній зв’язок може бути. Зокрема, я гадаю, саме свідчення одного з помічників Манафорта – Ґейтса – можуть відновити розслідування по «комірній книзі», стати поштовхом для відновлення цього розслідування, для пояснення, яка ситуація з цим розслідуванням, що там відбувається. Те, що згадувалися оборудки наших впливових політиків і бізнесменів, то це також привід для розслідування: наскільки законними були виплати, про які згадувалося. Є сумніви, що вдасться довести пряму причетність Ахметова чи Льовочкіна (Клюєв і Янукович усе одно в Росії). Ці два суб’єкти достатньо обережні люди, навряд чи самі робили якісь підписи. Але розслідування може бути, і їм доведеться, як мінімум, витратити кошти на американських адвокатів. У мене є велика підозра, що нелегальні оборудки могли бути не тільки з Манафортом», – зауважує Фесенко.

30 жовтня минулого року Пол Манафорт здався ФБР. Манафортові та його діловому партнерові Ріку Ґейтсові висунули обвинувачення по 12 пунктах. Зокрема, їх обвинувачують у «змові проти США, змові з метою відмивання грошей, діях у ролі незареєстрованого іноземного агента, а також наданні неправдивих відомостей у межах закону про реєстрацію іноземних агентів (FARA) і неподанні звітів про закордонні банківські рахунки». Значна частина обвинувачення також пов’язана з діяльністю Манафорта в Україні.

Спеціальний прокурор Роберт Мюллер заявив, що Манафорт, який працював на колишнього президента України Януковича, своїми трудами на благо режиму заробив в Україні понад 60 мільйонів доларів. Пізніше на суді пролунала ще більша сума: понад 65 мільйонів.

9 червня 2017 року стало відомо, що САП припинила розслідування у кримінальній справі проти голови ЦВК Михайла Охендовського за фактами можливого отримання ним коштів з «чорної каси» Партії регіонів. При цьому інша частина матеріалів справи «чорної бухгалтерії» була передана за підслідністю в Департамент спецрозслідувань ГПУ.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG