11:02 06.09.2018

В Україні зростає кількість прихильників створення помісної автокефальної православної церкви

2 хв читати
В Україні зростає кількість прихильників створення помісної автокефальної православної церкви

Понад третина опитаних українських громадян (35%) підтримують створення в Україні помісної автокефальної православної церкви, не підтримують - 19%, 33,5% відповіли, що їх це не цікавить, а 12% вагалися з відповіддю.

Такі дані соцопитування оприлюднив у четвер Центр Разумкова.

У травні 2018 р. підтримку автокефалії висловлювали 31% опитаних, не підтримували 20%, зазначають соціологи.

Загальнонаціональне опитування населення України провела соціологічна служба Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 16 до 22 серпня 2018 у всіх регіонах України за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Під час опитування серед тих, хто вважає себе православним, 41% підтримують створення помісної автокефальної православної церкви, не підтримують - 21%.

Найбільш висока підтримка серед вірних Українській православній церкві Київського патріархату (відповідно 61% і 11%), тоді як серед вірян Української православної церкви (Московського патріархату) позитивно ставляться до цього 27%, а 42% - не підтримують. Греко-католики частіше висловлювали позитивне ставлення до створення помісної автокефальної православної церкви, ніж негативне (відповідно 40% і 19%), хоча серед них досить багато (42%) тих, кого це не цікавить або вони не визначилися у ставленні до цього питання.

Переважна більшість тих, хто не відносить себе до жодного з віросповідань (84,5%) і тих, які вважають себе «просто християнами» (74%), а також більше половини тих, хто відповів, що вони «просто православні» (без віднесення себе до однієї конкретної православної церкви) (56%) або відповідали, що їх це не цікавить, або не змогли дати відповідь.

Частка тих, хто підтримує створення помісної автокефальної православної церкви, перевищує тих, хто це не підтримує, в Західному регіоні (відповідно 60,5% і 12%) та Центральному регіоні (відповідно 41% і 15%). У Східному регіоні, навпаки, більше тих, хто це не підтримує (відповідно 14% і 32%), тоді як у Південному регіоні їхні частки статистично значуще не відрізняються (відповідно 16% і 18%). У Східному та Південному регіонах більшість громадян або не цікавляться цією проблемою, або не визначилися (такі становлять 54% на Сході та 66% на Півдні).

Соціологи застосовують наступний розподіл областей за регіонами: Захід - Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області; Центр - Київ, Вінницька, Житомирська, Київська, Кіровоградська, Полтавська, Сумська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області; Південь - Миколаївська, Одеська, Херсонська області; Схід - Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Луганська, Харківська області.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада має намір заборонити під час війни розголошення окремих відомостей із судових рішень

Кількість ворожих атак на фронті зросла до 79, окупанти авіаударами зрівнюють із землею Вовчанськ

Кількість жертв російського ракетного удару по Одесі 29 квітня збільшилася до восьми - у лікарні померла чотирирічна дівчинка

Визначених Укренерго лімітів вистачить Києву 24 травня в середньому на 76% потреб, діятимуть графіки відключень

Рада має намір дозволити банкам розкривати банківську таємницю на запити Мін'юсту і нотаріусів

Активні бойові зіткнення в районах Кліщіївки й Андріївки тривають - ОСУВ "Хортиця"

Прем'єр Греції підтвердив свою участь у Саміті миру

Рада має намір дати можливість засудженим працювати на підставі цивільно-правових договорів

Прем'єр-міністр Норвегії підтвердив участь країни в Саміті миру

Рада має намір розвантажити Київський міський окружний адміністративний суд від накопичених судових справ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА