17 квітня 2018, 17:36

Єдиній православній помісній церкві в Україні бути!

Ініціатива Петра Порошенка про створення єдиної православної помісної церкви – це не передвиборчий піар, а результат його послідовної роботи і поглядів. Нагадую, що вперше тема утворення єдиної православної помісної церкви обговорювалась ще за президентства Віктора Ющенка, за активної участі Петра Порошенка.

За 4 роки ми переконалися, що Порошенко – глибоко віруюча людина і православний християнин, який, як і інші, страждає через розкол православ'я в Україні. Саме тому він бував як в храмах київського, так і в храмах московського патріархатів. Саме тому в останньому великодньому зверненні Порошенко процитував слова апостола Павла: "Один Господь, одна віра, одне хрещення" (Ефесян 4:5)

Цікаво також, що вперше відозву про об'єднання підписаують не лише керівники церков, але й середня ланка – єпископи. Це дозволить проукраїнській частині УПЦ МП вирватися з-під впливу свого промосковського керівництва.

Ті, хто залишиться, мають чесно себе називати відділенням навіть не "руської", а російської православної церкви (РПЦ), бо не підтримавши процес об'єднання і подолання розколу, втратять і зв'язок з Україною.

До речі, наскільки я розумію, Вселенський православний патріарх Варфоломій визнаючи автокефалію української православної церкви автоматично визнає канонічність нової церкви і рукопокладання її священників.

Тож РПЦ більше не зможе задурювати голови віруючим заявами про, нібито, неканонічність українського православ'я.

P.S. Тепер стежте, що робитиме агентура Москви. Це дуже різкий крок з обмеженя впливу Росії на території України.

P.P.S. На фото якраз та зустріч з Вселенським патріархом, де, ймовірно, було досягнуто історичної домовленості.