16:37 17.06.2020

Фракція "Голос" не підтримає законопроект про всеукраїнський референдум - Рахманін

2 хв читати
Фракція "Голос" не підтримає законопроект про всеукраїнський референдум - Рахманін

Фракція "Голос" не голосуватиме за президентський законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум, заявляє її лідер Сергій Рахманін.

"Звісно, ні (не голосуватиме - ІФ), тому що це закон, який насправді не має нічого спільного з народовладдям, тому що там є ризики і політичні, і правові. Правові - тому що фактично він суперечить логіці Конституції, оскільки усуває від виконання своїх прямих обов'язків вищий законодавчий орган, який є єдиним законодавчим органом", - сказав Рахманін у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в середу в Києві.

За словами лідера фракції, таїть небезпеку і положення законопроекту про скасування, ухвалення чи коригування законів на референдумах.

"Практика скасування, схвалення чи коригування законів на всеукраїнському референдумі - це практика дуже небезпечна. Її використовують дуже обмежено і дуже обережно. Коли дуже багато люфту залишається для тлумачення певних речей, то такий інструмент може бути просто інструментом маніпуляції в руках влади", - наголосив народний депутат.

Він також звернув увагу, що електронне голосування, яке пропонує законопроект, також не передбачено Основним законом.

"Його (електронне голосування - ІФ) впроваджувати не можна. Тому що жодної згадки в Конституції про нього немає, відповідно це буде порушенням", - зазначив Рахманін.

На думку керівника фракції, "такий механізм залишає дуже багато запитань, починаючи від того, як забезпечити збереження персональних даних, завершуючи тим, як уберегтися від певних маніпуляцій".

"Якщо країна - з певною практикою захисту, з певними можливостями, з певною історією демократії - це одна історія. Коли у нас, коли можливості маніпуляцій - цього робити не можна", - сказав народний депутат.

Рахманін також зазначив, що перш ніж "прикриватися народом, треба визначитися, що розуміти під словом "народ".

"З точки зору суддів Конституційного Суду, які колись розбирали це питання і була окрема думка суддів КС: щоб посилатися на народ, треба визначити чітко, що мається на увазі... Це дуже красива форма, але з точки зору реального застосування - народ це хто? це 100 людей, 200? Це представники конкретних регіонів? У якій кількості? За яким принципом? Тобто просто народ - це занадто узагальнене визначення для того, щоб такому народу, в такому правовому розумінні давати можливість коригувати закон", - сказав лідер фракції.

Як повідомлялося, ВР у четвер має намір розглянути в першому читанні президентський законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум (№3612).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА