Доступність посилання

ТОП новини

Картина «Рік 1933»: маловідомі факти про роботу, передану Україні зі США


Генеральний консул України в Нью-Йорку Олексій Голубов і президент УВАН Альберт Кіпа підписують документи про передачу картину Україні
Генеральний консул України в Нью-Йорку Олексій Голубов і президент УВАН Альберт Кіпа підписують документи про передачу картину Україні

Експозиція Національного музею Голодомору-Геноциду в Києві поповнилась унікальною роботою. Українська вільна академія наук у США передала у дар музеєві картину «Рік 1933» (голод в Україні) авторства Віктора Цимбала, і 23 лютого твір доставили до музею в Києві. Особливість цього полотна в тому, що воно є одним із перших творів мистецтва в світі, присвячених Голодоморові.

Картина написана в 1936 році відомим українським художником Віктором Цимбалом. Він народився на Київщині, навчався у Київському художньому училищі в художника Олександра Мурашка.

Як згадує у спогадах Цимбал, він також «міг стати українським «термопільським героєм» і покласти голову в обороні Києва під Крутами», але батько застосував силу і не пустив сина. Згодом митець воював у лавах армії УНР, але в листопаді 1920-го, після падіння Директорії, назавжди покинув Україну. Спочатку митець жив і працював у Польщі й Чехії, але через років кілька він виїхав до Аргентини, де і написав «Рік 1933».

Як розповів «Голосові Америки» дослідник Юрій Савчук, робота вперше була презентована публіці 1936 року на виставці у Буенос-Айресі. «Твір довгі десятиліття відігравав важливу функцію в розголошенні правди про Голодомор. Адже навіть в Америці говорити вголос про цю велику національну трагедію українського народу розпочали тільки в 1983-му», – пояснює він.

В Аргентині картина виставлялася кілька разів на заходах, присвячених вшануванню пам’яті жертв Голодомору. Проте з приходом до влади в цій країні комуністів, які вважали картину наклепом української імміграції, твір довгий час не демонструвався. Під час останнього показу комуністи навіть влаштували бійку.

Генеральний консул України в Нью-Йорку Олексій Голубов і президент УВАН Альберт Кіпа під час церемонії передачі картини Україні
Генеральний консул України в Нью-Йорку Олексій Голубов і президент УВАН Альберт Кіпа під час церемонії передачі картини Україні

Сам Цимбал 1960-го переїхав до Сполучених Штатів, вдруге тікаючи від комуністичного режиму. Через два роки Українська вільна академія наук в США (УВАН) отримала у свою колекцію цей шедевр Цимбала з нагоди тридцятиліття Голодомору.

Президент УВАН Альберт Кіпа розповідає, що картина зберігалася в фондах і кілька разів виставлялася в Нью-Йорку. Співробітники академії як могли намагалися зберегти її в хорошому стані і навіть покрили її спеціальним розчином, який скріпив фарбу.

Через 50 років друзі родини ініціювали передачу картини Національному музеєві Голодомору-Геноциду в Києві. Картина потребує реставрації і спеціальних умов зберігання. «Важливо, щоб вона не пропала і зберігалася у найкращих умовах. Саме тому ми ухвалили це рішення», – пояснює Кіпа.

Пам’ять про Голодомор у Радянському Союзі перебувала під суворою забороною. Не побоялася писати на цю тему лише відома українська художниця Катерина Білокур. Вона пережила Голодомор у своєму рідному селі на Пирятинщині, і ті страшні події в 1947-му вона зобразила в картині «Цар-Колос».

В Україні про голод 1932–1933 років відкрито почали говорити лише наприкінці 1980-х. Тільки після цього митці почали відкрито звертатися до цієї трагічної теми у своєму живопису.

Дивіться також: Як меморіал жертвам Голодомору у Вашингтоні знаходить відгук у людей різних національностей. Відео

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG