RU
 

Нардеп заявив про обвал цін на ринку електроенергії

Корреспондент.biz,  26 травня 2020, 18:35
0
894
Нардеп заявив про обвал цін на ринку електроенергії
Фото: pixabay.com
Криза в українській енергетиці посилюється

За пару днів на ринку електроенергії зникло близько третини пропозиції, що спричинило падіння цін. Нардеп просить АМКУ і СБУ розібратися в ситуації.

 
За кілька днів ціни на оптовому ринку електричної енергії України впали на 35%, заявляє глава енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус.
 
 
 
У зв'язку з цим він звернувся до Антимонопольного комітету та СБУ з проханням провести розслідування дій учасників енергоринку 25 і 26 травня, а також перевірити можливі маніпуляції із заявками на покупку і продаж електроенергії.
 
"Останні дні на ринку електроенергії відбуваються масштабні маніпуляції. Із заявок на покупку на "ринку на добу вперед" зникло більше 20 000 МВт-год, або близько 30% ринку, і це обвалило ціну. У понеділок-середу ціна впала на 35% в порівнянні з минулим тижнем. Судячи з масштабності того, що відбувається, такі дії можуть бути здійснені тільки найбільшим учасником ринку, який контролює (а) великі енергопостачальні компанії, які купують електроенергію, (б) генеруючі компанії, які продають. Тобто таке може зробити тільки той, хто має потужну ринкову владу на ринку електричної енергії", - написав він у Facebook.
 
Герус назвав дві можливі причини події: маніпуляція, щоб неринковим способом створити фінансові проблеми іншим учасникам ринку; привід для нових медіа-атак на адресу влади з приводу поглиблення кризи в енергетиці.
 
"Обидва випадки - це ознаки змови і зловживання монопольним становищем", - резюмує нардеп.
 
Згідно з даними Держстату, виробництво електроенергії за січень-квітень впало на 10,9% - до 49,73 млрд кВт-год.
 
Раніше Укренерго назвало три основні причини кризи на енергетичному ринку.
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: энергетикаАМКУэлектроэнергияценыэлектричество
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі
Загрузка...