16:59 31.08.2020

У судовому процесі щодо МН17 хочуть виступити 76 родичів загиблих - адвокат

3 хв читати
У судовому процесі щодо МН17 хочуть виступити 76 родичів загиблих - адвокат

У судовому процесі у справі щодо МН17 бажання виступити в суді виявили сімдесят шість родичів загиблих у цій трагедії.

Про це в понеділок у суді, який відбувається у судовому комплексі Схіпгол, повідомив адвокат рідних загиблих Пітер Лангстрат (Peter Langstraat).

"76 хочуть виступити перед судом: 66 хочуть це зробити безпосередньо в суді, 10 - із інших різних місць за допомогою прямого відеозв'язку", - констатував адвокат.

Лангстрат пояснив, що для тих, хто живе за кордоном, наприклад, у Малайзії або Австралії, буде важко бути безпосередньо в суді, тим більше в умовах, коли ситуація з пандемією коронавірусу "закрила світ під замок".

"Корона (вірус) впливає на можливості прилетіти - все залежатиме від умов. Тому може бути використано відеозапис. Причому 10 осіб вже погодилися зробити це саме у такий спосіб, але при цьому вони не виключили, що зможуть також і особисто звернутися до суду. Деталі будуть відомі згодом. Якщо низка родичів не зможуть прилетіти, кількість тих, хто захоче використовувати цю можливість (відеозвернення), зросте. Деякі з них думають, що не зможуть виступити через вік або хвороби", - деталізував адвокат.

При цьому він уточнив, що 55 людей бажають виступити нідерландською мовою, 20 - англійською та один - німецькою, для чого знадобиться переклад.

Лангстрат припустив, що якщо кожен із охочих родичів говоритиме 15-20 хвилин, плюс знадобитися час, щоб зайняти місце в залі і ще додатковий час на можливі емоційні моменти, то для кожного необхідно зарезервувати 25-30 хвилин.

"Це (виступ родичів) буде важко не лише для тих, хто виступає, а й для присутніх. Беручи все до уваги, виглядає так, що в день зможуть виступити десять осіб", - підрахував адвокат.

Крім того, за його словами, вже 316 осіб заявили, що мають намір подати позови з метою компенсації.

"Це - попередні числа, і ми не виключаємо, що вони можуть змінитися", - додав він.

Інший представник родичів, адвокат Арлетте Схейнс (Arlette Schijns) у своєму виступі заявила, що участь родичів у суді - це "про справедливість, це про злочин і кару".

"Це - не гомогенна група людей. Ми маємо справу з конкретними людьми, які живуть із жахливою втратою. Кожен (винний у трагедії) несе індивідуальну відповідальність за те, що він зробив", - зазначила вона.

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" Схейнс повідомила, що представляє в суді 450 родичів загиблих.

"Вони хочуть справедливості. Для них - це найважливіше, а компенсація - це просто один з інструментів справедливості. Вони хочуть знати правду - що насправді сталося того дня", - сказала адвокат.

Вона також повідомила про намір адвокатів рідних співпрацювати з українською адвокатською фірмою з метою ознайомлення з українським законодавством у частині виплати компенсації, оскільки злочин було скоєно на території України.

"Нам потрібно знати, що українське громадянське законодавство передбачає у сфері компенсації. Ми співпрацюватимемо з українськими фахівцями в цьому питанні для того, щоб визначитися з позовами. Українське законодавство буде основою для суду з тим, щоб визначитися з можливою компенсацією", - пояснила Схейнс.

Адвокат також повідомила, що після ознайомлення з українським законодавством позови з метою стягнення компенсацій можуть бути подані до суду в лютому наступного року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали два удари по Харкову, пошкоджено нежитлові приміщення та житлові будинки

Єрмак під час саміту UNITED24: Україні не потрібен будь-який мир, нам потрібен справедливий мир

Від початку доби було 88 бойових зіткнень, на Покровському напрямку ворог атакував 22 рази за підтримки авіації

Окупанти за добу випустили по Україні 13 ракет і завдали 37 авіаударів із застосуванням 47 КАБів

НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

Потрібно більше зусиль і рішучості світових лідерів, щоб російський терор нарешті програв - Зеленський

Рада має намір заборонити під час війни розголошення окремих відомостей із судових рішень

Кількість ворожих атак на фронті зросла до 79, окупанти авіаударами зрівнюють із землею Вовчанськ

Кількість жертв російського ракетного удару по Одесі 29 квітня збільшилася до восьми - у лікарні померла чотирирічна дівчинка

Визначених Укренерго лімітів вистачить Києву 24 травня в середньому на 76% потреб, діятимуть графіки відключень

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА