22 липня 2020, 09:56

Як Венедіктова покриває суддів скандального ОАСК

17 липня НАБУ вручило підозри суддям скандального Окружного адмінсуду Києва. Детективам вдалося зафіксувати масштабні корупційні і політичні домовленості суддів як з чинною, так і з колишньою політичною елітою.

На плівках йдеться про те, як цинічно купка корумпованих суддів шантажують органи влади, добиваються потрібних їм юридичних та політичних рішень і головне – безкарності для себе.

Сьогодні уже 22 липня. За 5 днів ми не побачили жодної реакції ні від Президента, ні від його Генпрокурорки. І це в той час, коли, наприклад, про закриття справи Бахматюка Венедіктова написала миттєво. Це тоді, коли про розшук контрабандиста Альперіна Зеленський особисто написав на своїй сторінці. Але тут, коли публікуються шокуючі викривальні факти про те, як діє злочинне угрупування з корумпованих суддів – усі мовчать.

Причина такого мовчання може бути лише одна – у тому ж корумпованому ОАСКу вже давно знайшли мову з Офісом Зеленського. Зафіксовані на плівках НАБУ розмови про те, як ОАСК намагався визнати факт неіснування коаліції, або ж заборонити виїзд усім посадовцям часів Порошенка було не якоюсь самодіяльністю суддів. Схоже, суддівське ОПГ вже тоді вступило в змову із ЗеКомандою.

Дуже б хотілося помилятися в цьому. Але факти ігнорування цих жахаючих матеріалів тільки підтверджують цю тезу.

Нагадаю, що ініціювати відсторонення суддів у цій справі за законом може лише Генпрокурор або його заступник (стаття 155-1 КПК). Оскільки керівник САП Назар Холодницький у відпустці, то це наразі може зробити Венедіктова або хтось із її заступників. Проте цього здавалося б елементарного і очевидного кроку – ініціювати відсторонення і досі не зроблено. За такі нахабні зловживання в будь-якій цивілізованій державі суддів уже б давно звільнили. Але в Україні – навіть досі не ініціювали відсторонення. І я вже не кажу про інші запобіжні заходи.

Ці люди продовжують спокійно вершити своє кривосуддя, можуть далі тиснути на свідків у своїх справах та шантажувати органи влади.

Звичайно, рішення по відстороненню приймає Вища рада правосуддя. З огляду навіть на самі "плівки" в ОАСКу там уже все "схвачено": море лояльних до суду осіб, які із задоволенням триматимуть опори корумпованої системи і далі. Але якщо навіть не звертатися до них – означає банально покривати і ростити цю "отриману у спадок від попередників клоаку корупції" і далі.

Так само Президент Зеленський, який нещодавно просив громадян не закривати очі на корупцію, схоже, таки закрив їх сам цього разу. Адже він міг би дуже швидко зупинити цей безлад. Просто ініціювавши в Раді закон про ліквідацію суду. Чому треба ліквідовувати весь суд? Відповідь проста: після оприлюднення попередніх плівок НАБУ, судді цього суду на зборах обрали і далі головою суду Вовка, а його заступниками інших фігурантів плівок – Келеберду та Аблова. Компетенцію ОАСК можна перекласти частково на інші суди, а найважливіші справи на Верховний суд, як того вимагає МВФ. З монобільшістю в Раді це можна втілити за декілька днів, ініціювавши позачергову сесію. Але цього не відбувається.

Без цих банальних простих кроків не варто сподіватися на справедливість та будь-які судові реформи Зе.

Очевидно в ЗеКоманді наївно думають, що домовляться з суддями ОАСК. Але дійсно наївно домовлятися з "політичною проституцією" (як судді самі себе називають). Бо сьогодні ці люди можуть допомагати, але при першій же новій перспективі вони вдарять в спину дуже боляче. І тоді не кажіть, що ми не попереджали.

СБУ зливає справу судді Львова з паспортом рф?

Схоже, що СБУ зливає справу судді Львова з паспортом рф Виглядає, що СБУ підігрує звільненому судді Богдану Львову, у якого журналісти СХЕМ знайшли російський паспорт...

Відмазати ''слугу крипти'': як суддя ВАКС Ткаченко рятує нардепа Одарченка після підігрувань Коломойському

Суддя Вищого антикорсуду (ВАКС) Олег Ткаченко знову нагадав про себе. У минулу п'ятницю він частково скасував підозру колишньому "слузі народу" Андрію Одарченку...

Мовчання Банкової. Чому президент ігнорує петицію про "правки Лозового-Іонушаса"

1 лютого суд у Чернівцях закрив справу про спробу незаконного вивезення чоловіків призовного віку до Румунії (за 3-6 тис. дол.). Одного з організаторів затримали – йому загрожувало від 7 до 9 років ув'язнення з конфіскацією...

Чи погодиться комісія з відбору голови НАЗК грати в "підкилимні ігри" Банкової?

Від початку проведення незалежних конкурсів на посади керівників антикорупційних органів Банкова (спочатку – під Порошенком, а потім – під Зеленським) намагалася ці конкурси "хакнути"...

Триває обрання запобіжного заходу потворам, які вкрали в ЗСУ 1,3 млрд грн. Один з підозрюваних – досі при посаді

Триває обрання запобіжного заходу потворам, які вкрали в ЗСУ 1,3 млрд грн. Вчора був суд по Діючому керівнику профільного департаменту Міноборони – Нахкуру...

Офіс Зеленського злякався петиції про скасування "правок Лозового-Іонушаса"

Офіс Зеленського відмовився реєструвати петицію з вимогою скасувати "правки Лозового-Іонушаса". Ще в пʼятницю ми у Центрі протидії корупції (ЦПК) подали від мого імені відповідну петицію на сайт президента...