13:33 24.04.2020

Пентагон і американська розвідка вивчають перспективи того, що противники США можуть застосувати коронавірус як біозброю

2 хв читати
Пентагон і американська розвідка вивчають перспективи того, що противники США можуть застосувати коронавірус як біозброю

Пентагон і розвідка США вивчають можливість таких варіантів подій, за яких противники Вашингтона можуть використовувати коронавірус COVID-19 проти "цілей високого рівня", пов'язаних зі США, повідомляє видання Politico з посиланням на джерела в Міноборони й американській розвідці.

Водночас представники влади наголосили, що така увага до потенційно бойового застосування COVID-19 не означає, ніби у Вашингтоні вірять у штучне походження коронавірусу та в його призначення для військових цілей.

"Розвідувальна спільнота досі розслідує потенційні джерела походження вірусу, але наразі немає чітких розвідувальних або наукових доказів на підтримку теорії, що він вирвався з лабораторії в Китаї, заявили особи, знайомі з цією темою", - зазначає Politico.

Водночас, пише видання, незрозуміло, що саме змусило силові структури США звернути увагу на сценарій із застосуванням COVID-19 як зброї. Так, раніше неназваний представник Міноборони США стверджував, що така перспектива, "здається, становить низький рівень ризику", і що у Вашингтоні вважають головними питаннями походження вірусу й обізнаність про нього влади КНР на початкових етапах епідемії.

Раніше представник Пентагону підполковник Майк Ендрюс відмовлявся коментувати повідомлення, що Міноборони вивчає можливість використання "ворожими силами" COVID-19 як зброї.

Однак, зазначає Politico, ФБР у березні розіслало до своїх місцевих відділень попередження, що "члени екстремістських груп заохочують один одного до поширення вірусу, в разі зараження ним, через передання біологічних рідин і за допомогою особистого спілкування".

У квітні глава управління охорони здоров'я Генштабу ЗС Ірану Хассан Арагхізадех стверджував, що Тегеран вивчає можливість того, що коронавірус COVID-19 за своїм походженням може бути засобом біологічної війни.

Пізніше американський телеканал Fox News повідомляв із посиланням на джерела, що США проводять повномасштабне розслідування щодо того, чи є уханська лабораторія ймовірним джерелом поширення коронавірусу COVID-19. Однак, наголошував Fox News, наразі адміністрація і розвідка США відкидають можливість того, що коронавірус міг бути штучно створений у Китаї як щось на кшталт біологічної зброї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА