Доступність посилання

ТОП новини

Донеччина: захоплено обласну прокуратуру, 26 поранених


Штурм обласної прокуратури у Донецьку, 1 травня 2014 року
Штурм обласної прокуратури у Донецьку, 1 травня 2014 року
У четвер у Донецьку прихильники самопроголошеної республіки штурмом захопили обласну прокуратуру. Крім цього, вони спробували домовитись з місцевою міліцією щодо спільного патрулювання блокпостів у місті. В області ж вдалося знешкодити один із блокпостів, що встановили мітингарі, але суттєвої зміни ситуації в бік врегулювання конфлікту немає.

Прихильники самопроголошеної республіки у четвер на весь день окупували центр міста. Вони кілька разів проходили ходою, зупиняючи рух транспорту (офіційних заявок вони не подавали, тому зупиняли машини люди з битками з числа мітингувальників).

Учасники ходи прийшли до міського управління міліції, поспілкувались із начальником, повісили власний прапор і мирно залишили будівлю. При цьому, донецька міліція заявила, що захищатиме всіх мешканців міста, не зважаючи на їхні політичні погляди.
Штурм обласної прокуратури у Донецьку, 1 травня 2014 року
Штурм обласної прокуратури у Донецьку, 1 травня 2014 року

Штурм прокуратури

Також представники самопроголошеної республіки пішли до обласної прокуратури, вони заявили, що їм не подобаються її рішення і почали штурм. Вони розбили вікна, атакували бійців внутрішніх військ і забирали в них кийки та щити. Правоохоронці, у свою чергу, використовували світлошумові гранати, було чути постріли і, судячи з усього, стріляли і з боку мітингарів. В результаті, за офіційними даними, постраждало 26 осіб, в тому числі й правоохоронців, серед постраждалих є четверо з вогнепальними пораненнями.
Сепаратисти штурмують донецьку прокуратуру
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

Мітингарі таки взяли штурмом будівлю, оголосили про створення своєї, так званої, «народної прокуратури» і обирають «прокурора».

Як і прогнозувалося, ситуація на свята загострилась, в області захоплено ще кілька об’єктів, наприклад, управління міліції в Красноармійську. Загалом, за даними МВС, це близько 15 адмінбудівель. Разом з тим деяким абонентам повернули частину українських телеканалів. Йдеться, зокрема, про аналогове телебачення. А цифрове досі не мовить.
Захоплена донецька прокуратура під контролем сепаратистів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Тим часом керівництво Дніпропетровської області запропонувало 11 травня провести ще один референдум. Вони пропонують запитати в мешканців донеччанини, чи не хочуть ті приєднатись до Дніпропетровщини.

Також, за останню добу був знищений блокпост сепаратистів у Красноармійську, 11 людей були обеззброєні і затримані силовиками, щоправда, двох із них сепаратистам вдалось відбити.

На жаль, прогнози невтішні. Вже зараз прихильники республіки залякують членів окружних виборчих комісій, щоб отримати їхню підтримку для проведення референдуму. Очевидно, до 6 травня (саме тоді формуватимуться дільничні виборчі комісії) ситуація з цим не стабілізується.

Військовий експерт Дмитро Тимчук прогнозує і на 2 травня загострення конфлікту. За даними його групи «Інформаційний спротив», на п’ятницю у Слов’янську бойовики готують диверсію під виглядом «Правого сектора». За інформацією Тимчука, підготовку до диверсії вже розпочали, інформаційний супровід вже є, в регіоні розповсюджують заяву МЗС Росії щодо того, що Київ готує штурмові операції на Донеччині. Українські силовики не діляться своїми планами щодо запобігання цієї диверсії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG