Доступність посилання

ТОП новини

Фіксація швидкості та «листи щастя». Як в Україні зменшуватимуть аварійність на дорогах


ДТП в Житомирській області, 20 липня 2018 року
ДТП в Житомирській області, 20 липня 2018 року

Гості програми «Ваша Свобода»: Артем Шевченко, директор Департаменту комунікації МВС України; Володимир Кривенко, голова Української асоціації систем безпеки дорожнього руху; Сергій Александров, начальник відділу контролю ліцензійних вимог Державної служби України з безпеки на транспорті.

Міністерство внутрішніх справ України повідомляє, що за півроку з вини п’яних водіїв сталося понад 2 тисячі дорожньо-транспортних пригод, з них – понад 350 із потерпілими. І хоча загальна кількість ДТП за цей час зменшилася на 10%, щодня аварії на дорогах забирають чиєсь життя, іноді відразу десять, а чи й більше. Є випадки, коли водії тверезі, але не мають належного досвіду, дозволів на перевезення.

Ваша Свобода | «Війна» на дорогах: як Україні зменшити втрати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Інна Кузнецова: Минулий вечір, ніч принесли чергові втрати – загинула дитина у Києві на пішохідному переході на бульварі Лесі Українки, перед цим у Черкасах загинула родина поліцейського… У соцмережах багато людей пишуть про те, що, можливо, через те, що відбувається на дорогах, вже час скликати позачергове засідання Верховної Ради України.

Артем Шевченко: Причини цих ДТП встановить слідство. Їх було, до речі, три в Києві. Ще на Дорогожичах два транспортні засоби (один рухався на зелене світло, інший на червоне) спричинили ДТП і загибель одного пішохода, який чекав на зелений сигнал світлофора. Як бачимо, такі жахливі порушення правил дорожнього руху загрожують навіть стороннім особам, які нібито не беруть участі безпосередньо в русі транспортних засобів, які зіткнулися.

(Повна версія програми)

Можливо, буде повернута фіксація швидкості тими пристроями, які є на даний час
Артем Шевченко

Спеціальна урядова нарада під голосуванням прем’єра Гройсмана була повністю присвячена темі безпеки дорожнього руху. Уряд пропонує, щоб на перше засідання парламенту в новому скликанні були винесені великим пакетом всі законодавчі ініціативи (не тільки МВС, а й Міністерства транспорту) і розглянуті.

Велика частина законодавчих ініціатив МВС, які скеровані на посилення безпеки дорожнього руху, поки що припадає пилом у комітетах. Зокрема, і великий пакет, який внесли 10 листопада минулого року після «справи Зайцевої», щоб зробити норми суворішими. Триває робота. На найближчому засіданні Кабміну, можливо, буде ухвалена постанова, яка поверне фіксацію швидкості тими пристроями, які є на даний час. «Лист щастя» отримує правопорушник, який навіть не помітив, що порушив, як це було у 2007 році. Тоді це викликало дуже потужний шквал спротиву. І через всі судові інстанції ця система була по суті занапащена. Фізично неможливо поліцейського поставити біля кожного з декількох десятків мільйонів транспортних засобів.

Артем Шевченко, директор департаменту комунікації МВС України
Артем Шевченко, директор департаменту комунікації МВС України

Додаткові профілактичні заходи поліції, МВС, із участю Нацгвардії триватимуть до кінця курортного сезону
Артем Шевченко

З 1 січня по 30 червня, рівно півроку – є обережний оптимізм порівняно з таким самим періодом 2017 року. Найбільше загиблих у ДТП на дорогах України було у 2015 році – 3 970. У 2016-му вже на 560 було менше – 3 410. У 2017-му – 3 432. У першому півріччі цього року невелике зниження по всіх параметрах. На 10,2% менше загальної кількості ДТП порівняно з попереднім періодом. На 16% менше ДТП з постраждалими. На 10,2% менше загиблих за півроку. І на 15,9% менше травмованих. Найбільше припадає питома вага на червень ДТП з потерпілими – за останній місяць 20% із усього півріччя. Додаткові профілактичні заходи поліції, МВС, із участю Нацгвардії триватимуть до кінця курортного сезону – до кінця літа, можливо, навіть на початок вересня ще залишаться.

– Пане Кривенко, що заважає розглянути подані законопроекти і закріпити законом?

Образ даїшника у кущах зіграв злий жарт
Володимир Кривенко

Володимир Кривенко: До цих аварій призвела поведінка людей, безкарність на дорогах. Образ даїшника у кущах зіграв злий жарт. У боротьбі з цим даїшником викинули з практики роботу працівників поліції на дорогах і на перехресті. Вирішили, що все буде автоматизовано, запозичивши на Заході. На Заході все це дуже добре працює, але працює і поліція на дорозі, і камери автоматичної фіксації порушень. Оскільки у нас робота не проводилася, то автоматизувати не було чого. І досі це триває. Зрештою, ці трагічні події призвели до того, що переміг здоровий глузд і хочуть повернутися до ручної фіксації порушень.

Володимир Кривенко, голова Української асоціації систем безпеки дорожнього руху
Володимир Кривенко, голова Української асоціації систем безпеки дорожнього руху

На балансі поліції близько 170 лазерних вимірювачів швидкості
Володимир Кривенко

На балансі поліції близько 170 лазерних вимірювачів швидкості, які були атестовані і є в реєстрі вимірювальних пристроїв. Це те, що треба застосувати для вимірювання саме швидкості на дорозі. Необхідно змінювати законодавство – або запроваджувати солідарну відповідальність, як у країнах Європи, або ж запроваджувати покарання за відмову свідчити стосовно того, хто сидів за кермом. У Британії, наприклад, звичайний «спідінг» – 100 фунтів, відмова свідчити – тисяча. Питання вирішене.

Ми готові ввести ручну фіксацію впродовж лічених тижнів
Володимир Кривенко

У США було спеціальне засідання Конституційного суду, де вирішили: права порушуються, але користі для суспільства більше. КСУ автоматичну фіксацію фактично заборонив. Ручна фіксація – у ст. 40 обов’язків поліцейських написали, що тільки в автоматичному режимі. Ми створили дві колізії, які нам і блокують роботу. Розв’язати цей «гордіїв вузол» Рада може, навіть, Кабмін, напевне. Ми, технарі, готові ввести ручну фіксацію впродовж лічених тижнів.

Зниження середньої швидкості на 5% по країні знижує аварійність на 20%!
Володимир Кривенко

Треба «температуру міряти по палаті». У розвинених країнах виміряють середню швидкість на ділянках доріг або по країні. Зниження середньої швидкості на 5% по країні знижує аварійність на 20%! А ми цим не займаємося. Досі лишилася тенденція, «традиція ДАІ», що порушники і громадяни з одного боку, а поліція – з іншого. У США, в інших розвинених країнах громадяни вже давно об’єдналися з поліцією проти порушників. Цю тенденцію треба запустити на рівні державної політики.

– Пане Александров, чому не контролюють, хто виходить на маршрут? Чи водії мають право, чи ні? Нагадаю, наприкінці минулого тижня була страшна аварія, яка забрала життя десятьох людей. Маршрутка «Київ – Рівне». Водій не мав належних документів, не був зареєстрований, машина була чужа. Посадив на табуретку біля себе дитину, бо місць в маршрутці вже не було. Хто за це відповідає?

На жаль, вже четвертий рік поспіль накладається мораторій на перевірки
Сергій Александров

Сергій Александров: За це відповідає перевізник. Власник транспортного засобу в 2017 році, за його заявою, отримав ліцензію на перевезення пасажирів. Під час розслідування було встановлено, що жодного працевлаштованого водія не має, перевезення здійснює поза межами законодавства. Контролювати це повинен наш орган – «Укртрансбезпека». Це планові перевірки. На жаль, вже четвертий рік поспіль накладається мораторій рішенням Верховної Ради. Спочатку починалося як зменшення тиску держорганів на діяльність суб’єктів господарювання. Останнього разу, коли приймався мораторій, була думка, що в контрольних органів не до кінця методи контролю фахові.

Сергій Александров, начальник відділу контролю ліцензійних вимог Державної служби України з безпеки на транспорті
Сергій Александров, начальник відділу контролю ліцензійних вимог Державної служби України з безпеки на транспорті

Усіх перевізників можна поділити на дві категорії: великі перевізники, які в більшості дотримуються вимог законодавства, і більша частина – нелегальні перевізники, які не оформлені як суб’єкти господарювання. Це особа, яка придбала переобладнаний автобус, чи й не переобладнаний, і хоче заробляти, не сплачуючи податків, не проходячи медогляд, техогляд. Такі перевізники якраз і загрожують безпеці перевезень пасажирів.

Держнагляду за діяльністю автостанцій немає
Сергій Александров

У Верховній Раді є законопроект про доступ до ринку пасажирських перевезень, де взята система європейського зразка. Є декілька законопроектів, пов’язаних з поверненням до обов’язкового техконтролю майже усіх транспортних засобів. Це запровадження пристроїв, наприклад, обмежувача швидкості на всі комерційні транспортні засоби. Контроль покладається або на «Укртрансбезпеку», або на Нацполіцію.

Держнагляду за діяльністю автостанцій немає – держава не визначила орган, який повинен контролювати цю діяльність. Це певні нормативно-правові акти. Продаж квитків здійснюється у тандемі. Тобто перевізник укладає договір з автостанцією на продаж квитків. Перевізник перевищує кількість квитків – відповідальність перевізника. Це є порушення на третьому місці серед порушень після відсутності дозвільних документів та порушення режиму праці і відпочинку. Масовість цього порушення в тому, що штраф за це не перевищує й 100 гривень.

  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG