30 квітня 2019, 16:30

Пане Рева, йдіть геть вже!

Днями міністр соціальної політики Рева, в інтерв'ю ВВС, назвав всіх людей, що змушені були залишитись на непідконтрольній частині Донбасу – "мерзотою", мовляв, "всі, хто були проукраїнські – всі виїхали".



Згодом він непереконливо намагався вдати, що журналісти його невірно зрозуміли. У своєму Фейсбуцi він написав, що його слова розтлумачили невірно, і він "вважає негідниками тих наших співгромадян, хто заради подвійної пенсіі сприяв окупації української землі, а тепер очікує на отримання російського паспорта разом з подвійною пенсійною виплатою, анонсованою окупантами." І взагалі, проблеми із соціальними виплатами існують тільки там, де Уряд не контролює ситуацію, тобто на окупованих територіях. I взагалі, він любить переселенців.

Значить на підконтрольний території ВПО проблем не мають? Чи так це?

Насправді, нелюбов Міністра до переселенців має давню історію.

Не дарма я ще рік тому зареєстрував Постанову про його звільнення з посади через кричущу некомпетентність та відсутність елементарної поваги до людей у керманича одного з ключових міністерств! До речі, вона вже була схвалена комітетом і готова до голосування в Раді.



Я дуже рiдко йду на такі радикальні кроки. Але це був саме той випадок!

Мантру, що "внутрішньо переміщені особи, які проживають на підконтрольній території, не мають проблем з виплатою пенсій" Андрій Рева повторює вже який рік.

Однак майже все літо 2018 року значна кількість переселенців мали великі проблеми з виплатою пенсій, що підтверджується не лише власним спілкуванням з людьми, але й правозахисниками. Наприклад, Донбас SOS писали, що їх організація отримала "шквал звернень щодо невиплати пенсії переселенцям. Дзвонили з усіх регіонів України: Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Львівської, Сумської, Харківської, Одеської, Полтавської та інших областей". Донбас SOS навіть підготували пам'ятку на випадок, коли вам не виплатили пенсію, та привели докази від Пенсійного фонду про те, що такі затримки дійсно мають місце.

Окрім затримок із виплатами ВПО досі стикаються з неповерненням "пенсійних боргів", які роками доводиться вибивати через суди, відмовами у соцвиплатах  у разі відмови від довідки переселенця, мінімальними пенсіями у разі відсутності паперової справи тощо.

На цьому фоні був досить показовим казус з нашим звільненим з полону "ДНР" українським вченим-релігієзнавцем Ігорем Козловським, якому Пенсійний фонд припинив виплати, коли він перебував за кордоном, де свідчив про злочини російського окупаційного режиму.

Так ось, я не маю жодних сумнівів, що створення штучних перешкод для переселенців в отриманні пенсій – це не якісь там об'єктивні технічні "зміни механізмів", а звичайна спроба залізти в кишеню до тих, хто і так занадто потерпає від бюрократичних перепон. Більш того, мова йде не тільки про пенсійні невиплати, а ще й не повернення пенсійних боргів, через що ВПО змушені звертатися до судів, які тривають місяцями.

До речі, Окружний адміністративний суд м. Києва вже одного разу скасовував сумнозвісну постанову N365, яка ускладнювала порядок виплат та прив'язувала їх до не прописаних у законі підстав. А чи повернуті тепер ті невиплачені кошти?

Я кілька місяців працював на рідній Андрію Реви Вінниччині і особисто чув все, що люди думають про нинішню владу та зокрема про їх земляка, Міністра Соцполітики. Особливо пам'ятають його висловлювання про українців, які занадто "багато їдять".

Але особливо я був шокований після відвідування Вінницького осередку Українського товариства сліпих, де незрячі перебувають у катастрофічній ситуації через бюрократію Міністерства. Через підняття тарифів на комунальні послуги підприємство було змушено відключити опалення. Вони мають більше двох мільйонів боргу та працюють в нелюдських умовах. Сьогодні є проблема отримати гроші з Фонду соціального захисту людей з інвалідністю, який створений саме для цих потреб. Цей фонд наповнюється за рахунок штрафів підприємств, які не виконують чотиривідсоткову квоту для працевлаштування людей з вадами зору. Раніше подібні товариства могли за них оновити обладнання, а зараз не можуть зробити навіть це.

Тому таке висловлювання Міністра  – закономірність, а не прикрий випадок, чи непрофесійність журналістів ББС. Однак можна продовжувати вміло маніпулювати і скидати все на бюрократичні перепони, які за стільки часу не були вирішено.

Особисто знаю багато людей, які змушені були залишитись в окупованому Донецьку і Луганську, або не змогли влаштуватись на роботу і повернулись в свої домівки і сплять з українським прапором під подушкою чекаючи на повернення української влади. Висловлюваннями, що "всі проукраїнські виїхали" міністр Рева вбиває надію у людей про те, що держава думає про них і переймається їх долею. А з тими, хто взяв в руки зброю та вбиває наших солдат, офіцерів та мирних мешканців ми обов'язково розберемось і дамо правову оцінку.

Я підтримую заяву Юлії Тимошенко, з вимогами негайної відставки міністра Реви з посади.

Йдіть геть, пане Міністре. Не ганьбить країну.

Закон про зелені номери для електрокарів підписано Президентом Зеленським!

Вітання всім електромобілістам! Сьогодні законопроект N10405 про доступ електромобілів до зарядних станцій отримав підпис Президента України Володимира Зеленського та став Законом! На цьому роботу не завершено, далі починається робота Уряду, профільних міністерств та установ, зокрема, розробка зелених номерів та знаків...

To be continued...

Це були найкрутіші 5 років мого життя. Зараз драйв від служіння Україні поступово змінюється трошки підзабутим адреналіном від нових викликів...

Останні законопроекти цієї Верховної Ради

Неможливе – можливе! Мало хто вірив, але в останній день роботи Верховна Рада прийняла два зелених законопроекти мого з колегами авторства...

Надо поговорить? Треба діяти!

Коли влада не дає складні відповіді на складні питання, "вулиця" вирішує всі дуже просто. За п'ять років минулої влади я пам'ятаю багато рішень, які не були прийняті і віддані на відкуп "вулиці"...

Чи підпише Зеленський закон про зелені номери для електромобілів?

Третій рік поспіль Україна знаходиться в топ-10 країн світу за темпами розвитку електромобілів завдяки ініціативам Верховної Ради щодо здешевлення вартості електрокарів для українців...

Владислав Бухарєв. Новий керівник Служби зовнішньої розвідки України.

Сьогодні мого колегу по фракції Батьківщина генерал-лейтенанта Владислава Бухарєва призначили на посаду керівника Служби зовнішньої розвідки України...