20:16 17.08.2020

У Європарламенті заявили, що не визнають Лукашенка президентом

2 хв читати
У Європарламенті заявили, що не визнають Лукашенка президентом

У Європарламенті заявили, що не визнають Олександра Лукашенка президентом Білорусі й оголосили його персоною нон грата в Євросоюзі.

"Ми не визнаємо Олександра Лукашенка переобраним президентом Білорусі й вважаємо його персоною нон грата у Європейському Союзі. Ми приєднуємося до білоруського народу в його вимозі провести нові та вільні вибори під наглядом незалежних спостерігачів", - ідеться у відповідній заяві, яку підписали лідери п'яти партій Європарламенту.

Євродепутати відмовилися визнати підсумки виборів президента Білорусі, оскільки "президентські вибори 9 серпня не були ні вільними, ні справедливими, і звіти, котрі заслуговують на довіру, вказують на перемогу Світлани Тихановської".

У заяві міститься заклик до Євросоюзу призначити спецпредставника у Білорусі, "щоб підтримати процес мирного передання влади відповідно до волі білоруського народу".

Євродепутати також закликали ЄС "підтримати мирне передання влади" і вступити в діалог із білоруською опозицією та громадянським суспільством із метою запуску нового виборчого процесу.

Водночас євродепутати закликали Росію "утримуватися від будь-якого втручання, прихованого або відкритого, у Білорусь після виборів".

У заяві також зазначено, що "ми рішуче засуджуємо придушення інтернету і ЗМІ, блокади доріг і залякування журналістів із метою зупинити потік інформації про ситуацію в країні". Автори заяви закликали до негайного звільнення всіх політв'язнів, а також до звільнення всіх затриманих до і під час виборчої кампанії.

Крім того, євродепутати схвалили рішення міністрів закордонних справ ЄС внести "до чорного списку усіх, хто несе відповідальність за насильство і фальсифіковані президентські вибори". "Ми наполегливо закликаємо скласти санкційний список якомога швидше, щоб особам, які вчинили ці злочини, було заборонено відвідувати ЄС, а їхні активи були заморожені", - наголошується заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА