07:49 30.07.2020

Естонія стривожена скороченням європейського контингенту військ США

2 хв читати
Естонія стривожена скороченням європейського контингенту військ США

Міністр оборони Естонії Юрі Луйк заявив, що скорочення військової присутності союзників з НАТО в Європі не є позитивною подією, і зазначив, що їх присутність в Прибалтиці і Польщі є сильною і надзвичайно цінною.

"Військова присутність США є наріжним каменем європейської безпеки і трансатлантичних відносин. Намір скоротити постійну присутність США в Європі не є позитивною подією. Одночасно військова присутність США знову збільшилася з 2014 року, і багатомільярдні інвестиції в Європу були і будуть залишатися ключовими в стримуванні Росії", - йдеться в заяві Луйка, з якою він виступив у середу в зв'язку з повідомленням про передислокацію військ США в Європі.

Міністр зазначив, що навіть після можливої передислокації в Європі залишаться десятки тисяч військовослужбовців США, високотехнологічних систем озброєння США і важкої техніки, а також ядерна зброя США.

За його словами, присутність США в балтійському регіоні була в останні місяці значною, незважаючи на COVID-19. Так, у повітряному просторі Естонії проходили навчання стратегічних бомбардувальників США.

Крім того, допомога США пішла на такі інфраструктурні проекти, як модернізація авіабази Емарі (Amari), створення елементів потенціалу і поповнення запасу боєприпасів, а також постачання протитанкових ракет Javelin.

"Естонія вживатиме всіх можливих зусиль для подальшого зміцнення союзницьких відносин, продовжить військові консультації з США в Таллінні, Вашингтоні та Брюсселі з питань навчань і військової присутності", - сказав міністр оборони.

Як повідомив у середу міністр оборони США Марк Еспер, його країна виведе з Німеччини 11,9 тис. військовослужбовців, з яких близько 6,4 тис. повернуться додому, а майже 5,6 тис. будуть відправлені в інші європейські країни НАТО. Частина американських солдатів може бути направлена до Польщі та країн Балтії для стримування Росії, повідомляв Еспер.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Щоденні атаки росіян Харкова доводять їхню мету стерти з лиця землі друге за величиною місто в Україні, тому потрібна сучасна зброя

Зеленський: Україна очікує на Саміті миру присутності різних держав, націй і континентів, щоб кожен міг проявити своє лідерство в захисті спільних цінностей

Зеленський і Монтенегру обговорили підготовку Саміту миру та кроки щодо наближення завершення вторгнення РФ в Україну

Загинув місцевий житель с. Гаврилівка на Херсонщині внаслідок ворожого обстрілу

У Торецьку в результаті скинутих ворогом трьох авіабомб загинули двоє людей і троє дістали поранення - голова ОВА

Міноборони України не планує розсилати повістки через застосунок "Резерв+"

У Запоріжжі вирішили скасувати безкоштовний проїзд у міському електротранспорті

ВАКС обрав Смирнову запобіжний захід у вигляді застави 10 млн грн

"Укренерго" не встановила ліміти енергоспоживання на середу

Зеленський розповів про домовленості з Іспанією щодо посилення ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА