4 грудня 2019, 13:37

Порошенко закликає продовжити санкції проти Росії. Зеленський мовчить.

9 грудня відбудеться зустріч у нормандському форматі, а за кілька днів 12 груднят ЄС буде приймати рішення про продовження санкцій проти Росії.

Така мізансцена сьогодні.

Коли востаннє президент Зеленський звертався з проханням продовжити санкції проти Росії? Спочатку я не зміг пригадати, але підказали колеги – тема звучала на зустрічі з президентом Естонії. Але про продовження санкцій чомусь говорила Керсті Кальюлайд, а не президент України.

Тим часом, санкції для Росії є чутливим питанням. На мій погляд, російська гра про нібито готовність до виконання мінських домовленостей спрямована тільки на скасування, або обмеження санкцій, що стримують зростання російської економіки.

Тільки за останні три місяці Україна виконала цілий ряд умов: підписала формулу Штайнмайєра, відвела війська у трьох населених пунктах, почала розробку нового закону про "особливий статус Донбасу". А що при цьому у відповідь зробила Росія?

Нічого.

Чому ж не чути жодної заяви Зеленського про необхідність продовження санкцій?

Сьогодні попередній президент України Петро Порошенко звернувся до щойно обраного нового президента Європейської Ради Шарля Мішеля із закликом продовжити санкції проти Росії. Адже Москва так і не виконала умови через які ті санкції були накладені.

Можливо у Брюсселі почують неофіційного лідера української дипломатії, яким без сумніву є Порошенко. Але як довго офіційні очільники української дипломатії будуть демонструвати виключно лояльність Москві?