Доступність посилання

ТОП новини

Україна заборонила в’їзд 23 росіянам, висланим із Британії через «справу Скрипаля» – СБУ


Місце, де знайшли колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочку Юлію, Солсбері, Британія
Місце, де знайшли колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочку Юлію, Солсбері, Британія

Україна заборонила в’їзд 23 росіянам, висланим із Великої Британії через отруєння в британському Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії, повідомила Служба безпеки України.

«СБУ закрила в’їзд 23 громадянам Росії, причетним до розвідувальних служб Росії, яких видворено з Британії у зв'язку з отруєнням Сергія Скрипаля та його дочки. Голова СБУ зазначив, що їхня діяльність є зухвалим знущанням над однією з ключових функцій дипломатичного представництва – заохочення дружніх стосунків між державами», – заявили в спецслужбі.

Голова СБУ Василь Грицак заявив, що російські розвідники під прикриттям дипломатів дедалі частіше вдаються до провокацій, спрямованих на підрив основ міжнародної стабільності й безпеки.

Сергій Скрипаль та його дочка Юлія були госпіталізовані 4 березня. Слідчі вважають, що їх отруїли виробленою в Росії нервово-паралітичною речовиною «Новачок». 22 березня суддя Дейвід Вільямс, який видав слідству дозвіл на відбір зразків крові Скрипалів заявив, що може йтися про пошкодження мозку в обох через отруєння. Поліцейського, який теж постраждав від контакту з хімічною речовиною, уже виписали з лікарні.

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей звинуватила Росію в отруєнні колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії й оголосила про вислання 23 російських дипломатів.

17 березня Росія оголосила персонами нон ґрата 23 дипломатів з Британії. Москва заперечує свою причетність до отруєння.

Уряди понад 20 країн оголосили про вислання російських дипломатів у зв’язку з отруєнням Скрипалів. Наразі йдеться про видворення 143 росіян із 26 країн. Зокрема, президент США Дональд Трамп розпорядився вислати 60 російських дипломатів і закрити російське консульство в Сієтлі. Аналогічні заходи, хоча і менш масштабні, ухвалили і країни Європи. Україна заявила, що видворить 13 російських дипломатів.

27 березня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що альянс висилає сімох представників російської місії.

XS
SM
MD
LG