20 грудня 2019, 05:35

Ліки від історичної амнезії

Хтось із письменників сказав, що непрочитані книги мають властивість мстити. Те ж саме можна сказати про незасвоєні уроки історії. Як результат – інстинкт самозбереження нації нині на катастрофічно низькому рівні.

А за результатом і наслідки. Чому ми весь час обираємо "не тих" політиків? Чому дозволяємо торгувати стратегічними ресурсами – в тому числі землею? Чому між ганьбою і війною обираємо перше? Чому дозволяємо непрофесіоналам вирішувати долю країни і власну долю?

Та навіть не лише в землі справа – чому політики, журналісти, публічні люди продають себе?

Чому робимо героями пройдисвітів і авантюристів, забуваючи про тих, хто поклав на вівтар Вітчизни невтомну працю, розум, талант і саме життя?

Стільки писалося про втрату історичної пам'яті, про необхідність відроджувати її, про те, щоби триматися коріння – а віз і нині там.

І от ми в історико-культурному комплексі "Замок-музей Радомисль" в останні дні старого зважилися на новий просвітницький проект. Можливо, це донкіхотство і вітряки занадто сильні, аби продути мізки народу. Однак це той випадок, коли ниву треба орати хоч би що.

Це буде серія екскурсій, котрі щомісяця проводитимуть фахівці – зірки української науки. Ми охрестили цей проект "Х-екскурсії". Тобто експертні. Такий собі "історичний дайвінг" -тобто занурення в атмосферу давньої України. Це має стати своєрідною подорожжю по хвилях пам'яті й забутих почуттів.

Нашим першим експертним гідом буде експерт з питань культурології, професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка Наталя Кривда. Вона розповідатиме нашим гостям про таємниці епохи українського бароко. То була унікальна епоха, завдяки якій формувалася українська культура в найширшому сенсі. І не лише в іконописі, але й у музиці, літературі, архітектурі.

І, до речі – навіть у політиці!

Ці ексклюзивні екскурсії триватимуть одну-дві години. Перша екскурсія, котру проведе професор Наталя Кривда, відбудеться вже зовсім скоро – 22 грудня. Початок о 12 годині.

Надалі ми щомісяця запрошуватимемо різних цікавих гостей. Серед них фахівці з археології (зокрема, з трипільської культури), реставратори, ресторатори, митці, дизайнери, науковці.

І так будемо лікувати історичну амнезію українців. Бо є надія, що іще не все втрачено. Освіта, культура і історична пам'ять – це те, без чого стратегічний розвиток гідної і сильної держави не можливий. Тож працюємо над цим.

Недитячі думки в ''дитячий'' день

Раніше в День захисту дітей хотілося писати саме про дітей. А тепер хочеться писати про зброю. Адже без неї захистити наших дітей виявилося неможливим...

Олександр Богомолець. Пам'ять роду

Пам'ять роду – це те, що тримає нас на нашій землі. Ми з'явилися на цьому світі не вчора. В нас кров і гени тих, хто був тут за багато століть до нас...

Ціна перемоги і культ насильства

Олександр Усик – абсолютний чемпіон. Денис Берінчик – чемпіон по версії WBO. Даніель Лапін – отримав титул WBA continental. Пишаємося...

6208 врятованих життів

Цього року перша в Україні масова волонтерська медична акція "День Меланоми" очікує на ювілей. 20 травня в рамках вже 15-го Дня Меланоми ми оглянемо півмільйонного українця...

"Хочеться чуда і трішки вина..."

Коли приходять погані новини, коли стає важко вірити й сподіватись, коли хочеться опустити руки – я завжди згадую її. Ліну Костенко. Іменинницю, якій сьогодні виповнюється 94...

Друга річниця. Важко – але не соромно

Сьогодні, мабуть, кожен з нас напише про одне й те саме. Про той день, коли наше життя розділилося на "до" і "після" початку повномасштабного вторгнення, повномасштабної війни проти нашої країни...