13:32 16.11.2019

Під час контактів Порошенка зі США питання "Бурісми" і Байдена не порушувалися – дипломат Єлісєєв

3 хв читати
Під час контактів Порошенка зі США питання "Бурісми" і Байдена не порушувалися – дипломат Єлісєєв

Український дипломат, екс-посол України в Євросоюзі і колишній заступник голови адміністрації п'ятого президента Петра Порошенка Костянтин Єлісєєв заявляє, що ніхто з оточення президента США Дональда Трампа під час президентства Порошенка не порушував питання компанії "Бурісма".

"Скажу однозначно, що ніхто не звертався (до мене – ІФ) з цього питання. Ба більше, я брав участь у багатьох заходах за лінією Україна-США, зокрема і найвищого рівня. Були і телефонні розмови президента Порошенка з президентом Трампом, і віце-президентом Байденом, коли він ще був віце-президентом. І, повірте мені, слово "Бурісма" або ім'я сина Байдена ніколи не піднімалися. Зокрема, ще раз наголошую, під час телефонних і будь-яких контактів із віце-президентом Байденом", - сказав Єлісєєв в інтерв'ю інтернет-виданню "Сегодня", опублікованому в суботу вранці.

Він наголосив, що під час безпосередніх контактів президента Порошенка з керівництвом США питання компанії "Burisma"не порушувалося.

Єлісєєв також вважає необґрунтованими звинувачення, що українська влада при Петрі Порошенку підтримувала лише кандидата від демократів на виборах у США в 2016 року.

"...Дехто звинувачує у тому, що в 2016 році в Нью-Йорку, коли Дональд Трамп і Гілларі Клінтон ще були кандидатами, ми зустрілися тільки з Гілларі Клінтон. Хочу нагадати, що ми також робили запит на зустріч із кандидатом у президенти від республіканців Дональдом Трампом. І, на жаль, відповіді не отримали. Наскільки пам'ятаю, тоді тривала активна виборча кампанія, і Дональд Трамп тоді перебував не в Нью-Йорку. Ба більше, за дорученням Петра Порошенка тодішній посол України в США Валерій Чалий взяв участь у відповідних конгресах як Республіканської, так і Демократичної партії, на яких висувалися кандидати в президенти... насправді ми намагалися вибудовувати двопартійну підтримку", - сказав Єлісєєв.

Він наголосив, що "в 2016-2018 рр. був період продуктивних і конструктивних, якщо не сказати більше, відносин між Україною і США; це був майже "Золотий Вік". Єлісєєв нагадав про зростання майже на 60% товарообігу, отримання Україною оборонної летальної зброї, роль США в ухваленні "потужних секторальних санкцій" проти Росії. "Саме американська сторона ввела санкції після збройної агресії в Азові та Керчі,... саме американська сторона і зараз виступає за введення санкцій у контексті будівництва "Північного потоку-2". Тобто це був дуже непростий, але плідний і результативний період", - підсумував дипломат.

Про його словами, "за ці п'ять років нам вдалося закласти потужний фундамент стратегічного українсько-американського партнерства, зараз цей фундамент зазнає тиску в контексті відомої телефонної розмови між Трампом і Зеленським".

"Думаю, цей фундамент доволі міцний, щоб витримати цей натиск. Єдине, що можу зараз сказати, марно сподіватися, що до листопада 2020 року, коли будуть наступні президентські вибори в США, нам вдасться зробити щось якісно нове в наших відносинах. На жаль, вони будуть заручниками цієї проблеми і цього скандалу, і зараз треба зробити все можливе, щоб мінімізувати загрози", - підсумував Єлісєєв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Важливо, щоб лідери з великим політичним впливом допомагали залучати до Саміту миру інших лідерів, які все ще балансують між Україною та Росією

Київ пропонує європейські варіанти змін до розподілу повноважень між державною та місцевою владами - заступник мера

Більшість українців продовжує довіряти Зеленському як чинному президенту - КМІС

Глобальний саміт миру може мати продовження в парламентському вимірі - Стефанчук

Половина опитаних українців вважають, що Зеленський не виконав більшість передвиборчих обіцянок, половина з них звинувачує в цьому його оточення - КМІС

Участь Китаю в Глобальному саміті миру могла б зробити практичний внесок у досягнення справедливого й довготривалого миру в Україні - МЗС

Верхня палата парламенту Швейцарії відхилила план допомоги Україні на CHF5 млрд через "боргове гальмо"

Порошенко: Верховна Рада несе відповідальність за якість кадрової політики, досить мовчки натискати кнопки

Майже половина українців бачить погіршення в ситуації з демократією та економікою в країні за п'ять років каденції Зеленського - КМІС

Угорщина може позбутися права вето під час голосування в Євросоюзі - DW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА