12:02 12.11.2018

Переведення в готівку пов'язаними з сином Януковича особами сотень мільйонів гривень відповідало закону - МІБ

3 хв читати
Переведення в готівку пов'язаними з сином Януковича особами сотень мільйонів гривень відповідало закону - МІБ

 Операції зі зняття через Міжнародний інвестиційний банк (МІБ, Київ) кілька сотень мільйонів гривень групою осіб, нібито пов'язаних із сином екс-президента Олександром Януковичем, відповідали законодавству України, заявляє фінустанова.

"Відповідно до вимог законодавства України банк не має права відмовити у відкритті рахунка, вчинення відповідних операцій за яким передбачено в законі, установчих документах банку та наданій йому ліцензією, крім випадків, коли банк не має можливості прийняти на банківське обслуговування або якщо така відмова допускається законом або банківськими правилами. Згадані у програмі радіо "Свобода" "Схеми" від 08.11.2018 фізичні особи відкривали банківські рахунки в АТ "МІБ" на тих самих умовах, які пропонуються всім клієнтам-фізичним особам. Такі умови є публічними. АТ "МІБ" не мало законних підстав для відмови у відкритті рахунків зазначеним особам", - повідомляється на веб-сайті банку.

У матеріалах на сайті радіо "Свобода" йдеться про суму близько 2 млрд грн, які належали і самому О.Януковичу, і його оточенню: 33 співробітникам банку й десятку фірм. Їхні рахунки раніше були заарештовані. Але у 2016-2017 рр. Печерський районний суд почав знімати арешт із деяких рахунків. Згідно з розслідуванням видання, після цього більшість коштів було відразу переведено в готівку. Радіо "Свобода" при цьому зазначає, що три десятки посадових осіб, через яких було переведено в готівку кошти, не мали доходів, що відповідають розмірам депозитів. Крім того, радіо "Свобода" додає, що не всі співробітники знімали гроші готівкою особисто.

МІБ у заяві зазначив, що після зарахування коштів зазначених осіб він повідомив Держфінмоніторингу про фінансові операції клієнтів, що містять ознаки, передбачені законом "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення". Водночас у банку додали, що АТ "МІБ" не мало права ставити під сумнів законність судових рішень і перешкоджати клієнтам надалі розпоряджатися своїми коштами, які суд визнав законно набутими.

Як зазначено в заяві, на рахунках у МІБ заарештовано понад 200 млн грн, подальшу долю яких мають вирішити правоохоронні органи та суди.

Як повідомлялося, з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів ВБР і у зв'язку із застосуванням Радою ЄС санкцій до єдиного акціонера цієї фінустанови - О.Януковича - НБУ 27 листопада 2014 року вирішив внести банк до категорії неплатоспроможних. Рішення про ліквідацію ВБР НБУ прийняв 21 грудня 2015 року.

У січні 2016 року Вищий адміністративний суд України підтвердив правомірність рішення НБУ від 27 листопада 2014 року.

О.Янукович у серпні 2017 року звернувся з позовом до Нацбанку з вимогами відшкодувати збитки, яких він зазнав у зв'язку з виведенням з ринку ВБР. За підсумками розгляду справи суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позову.

МІБ заснований у 2008 році.

Згідно з даними Нацбанку на 1 січня 2018 року, основним акціонером МІБ був президент України Петро Порошенко, який сумарно володіє 60% акцій фінустанови.

Міноритарними співвласниками є бізнес-партнери П.Порошенка - перший заступник голови фракції партії "Блок Петра Порошенка" Ігор Кононенко (14,94%), перший заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олег Гладковський і голова ТОВ "Дніпропетровський дослідний завод "Енергоавтоматика", голова наглядової ради ПрАТ "Іста-Центр" Олег Зимін (обидва - по 9,9008%).

Крім того, акціями банку володіють Катерина та Сергій Ворушиліни (2,5994% і 2,5984% відповідно), а також син президента України Олексій Порошенко (0,0061%) і дружина О.Гладковського - Юлія Гладковська (0,000001%).

Як повідомлялося, П.Порошенко після вступу на посаду глави держави найняв для продажу своїх активів інвестиційну компанію Rothschild і ICU. Однак у зв'язку з відсутністю покупців 14 січня 2016 року він заявив про підписання договору, за яким передав свою частку в корпорації "Рошен" у незалежний "сліпий" траст.

За словами президента, наступним після "Рошен" на управління трастом буде переоформлений Міжнародний інвестиційний банк.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 липня 2018 року за розміром загальних активів (7,832 млрд грн) банк посідав 25-е місце серед 83 діючих банків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" скасувала застосування аварійних відключень е/е

По всій Україні, крім трьох областей, від ранку неділі діють аварійні відключення е/е - "Укренерго".

У столиці, Київській, Одеській, Дніпропетровській, Дніпропетровській та Донецькій області запроваджено екстрені відключення - ДТЕК

Майже 100% дронів для ЗСУ розробляють в Україні, більшу частину в цьому секторі займає приватний бізнес

Україна експортувала морським коридором 50 млн т вантажів, відправивши 1737 суден - Мінвідновлення

"Укренерго" продовжило до кінця доби застосування лімітів енергоспоживання

Доходи загального фонду держбюджету в травні трохи знизилися до 151,6 млрд грн

Diia.City United закликала уряд прискорити запровадження е-бронювання та збільшити термін броні до 12 місяців

РФ завдала ударів по енергооб'єктах у п'яти областях, можливі зміни в обмеженні електропостачання - Міненерго

Націоналізовано активи компанії, пов'язаної з російським букмекером, на суму понад 1,8 млрд грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА