20:25 10.08.2020

"Опора" закликала забезпечити виборчі права громадян в 18 громадах Донецької та Луганської областей, де ЦВК не оголосила вибори

4 хв читати
"Опора" закликала забезпечити виборчі права громадян в 18 громадах Донецької та Луганської областей, де ЦВК не оголосила вибори

Громадянська мережа "ОПОРА" закликала органи державної влади, зокрема Центральну виборчу комісію, Верховну Раду і військово-цивільні адміністрації в Донецькій і Луганській областях докласти максимальних зусиль для забезпечення виборчих прав громадян у 18 громадах, де не було оголошено про проведення місцевих виборів.

"Чинне законодавство України наділяє цивільні та військові адміністрації повноваженнями щодо надання висновків ЦВК з можливості організації, підготовки та проведення виборів на окремих територіях. Саме на підставі цих висновків ЦВК прийняла рішення про неможливість проведення місцевих виборів у 18 громадах Донецької та Луганської областей, не маючи повноважень і практичної можливості верифікувати обґрунтованість документів між цивільними та військовими адміністраціями (ВЦА – ІФ-У). Рішення про непроведення місцевих виборів приймається на основі інформації ВЦА, які фактично і несуть за нього посадову і публічну відповідальність", - зазначено в заяві "Опори", опублікованій в понеділок.

У своєму листі до ЦВК Донецька обласна ВЦА зазначила, що "спільно з командуванням Операції об'єднаних сил, Головним управлінням Служби безпеки України в Донецькій і Луганській областях і Головним управлінням Національної поліції в Донецькій області були проаналізовані суспільно-політична і безпекова ситуація на окремих територіях регіону". На підставі такого аналізу ВЦА повідомила про неможливість проведення місцевих виборів у 10 громадах регіону.

У свою чергу, Луганська ВЦА повідомила позицію Командування об'єднаних сил про створення складною суспільно-політичною обстановкою надмірної небезпеки для цивільного населення. У ЦВК також надійшов лист від Головного управління СБУ в Луганській області, в якому зазначалося, що "режим тиші" відповідно до Мінських домовленостей не може гарантувати 100-відсоткової безпеки жителів населених пунктів, розташованих уздовж лінії розмежування. Національна поліція в Луганській області повідомила ВЦА про "існування постійної загрози мінометно-артилерійського обстрілу або терористичних актів диверсійно-розвідувальними групами бойовиків на відстані до 30 - 35 км від лінії розмежування при проведенні місцевих виборів". На підставі цієї інформації Луганська ВЦА звернулася до ЦВК про неможливість проведення місцевих виборів у 8 громадах регіону.

"Колегіальність прийняття рішення, прозорі критерії та тимчасова визначеність перенесення виборів - це обов'язкові демократичні параметри для обліку безпеки ризиків при організації виборів і уникнення можливих політичних зловживань. На поточний момент у "ОПОРИ" немає достатніх підстав вважати, що зазначені вимоги повною мірою враховувалися при встановленні неможливості проведення виборів у 18 громадах регіону. наприклад, місцеві вибори не будуть проведені в Сєвєродонецьку і Лисичанську Луганської області, хоча ці громади обирали місцеві і національні органи влади протягом 2014-2019рр. При цьому сусідня міська громада міста Рубіжне зможе цього року сформувати свої органи місцевого самоврядування", - сказано в звіті організації.

"Опора" зазначає, що протягом 2015-2020 років Верховна Рада ігнорувала питання врегулювання особливостей виборчих процесів в Донецькій і Луганській областях, що і спричинило ситуацію, що склалася: "З огляду на ігнорування парламентом протягом 2015-2020 рр. завдання щодо належного врегулювання особливостей виборчих процесів у Донецькій і Луганській областях, рішення не проводити місцеві вибори у 18 громадах регіону є конфліктним і характеризується значною правовою невизначеністю. Ключовим питанням, як і під час попередніх електоральних циклів, залишається чітке визначення періоду і умов відновлення права громадян на місцеве самоврядування та їх виборчих прав. Відсутність чіткої відповіді з боку держави неодмінно загострить політичні дискусії і посилить недовіру значної частини громадян до інституту виборів".

В організації рекомендують ВЦА провести публічні заходи в регіоні з докладними поясненнями власних висновків про неможливість проведення місцевих виборів в окремих громадах і забезпечити прозору і системну комунікацію з громадськістю територіальних громад двох областей і політичними партіями з питань проведення місцевих виборів в регіоні.

Центрвиборчкому "ОПОРА" рекомендує роз'яснити можливість внесення ВЦА нових висновків про можливість проведення місцевих виборів у 18 громадах Донецької та Луганської областей до офіційного початку виборчого процесу, а також пояснити інші перспективи відновлення виборчих прав громадян у таких громадах.

Профільний комітет Ради, на думку "ОПОРИ", повинен невідкладно ініціювати обговорення варіантів законодавчого врегулювання місцевих виборів в Донецькій і Луганській областях і запропонувати парламенту рішення щодо забезпечення правової визначеності та демократичності реалізації членами відповідних громад права на місцеве самоврядування та виборчих прав громадян з урахуванням ситуації безпеки.

8 серпня 2020 ЦВК на підставі висновків Донецької і Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій встановила неможливість проведення перших місцевих виборів у 10 територіальних громадах Донецької області і 8 громадах Луганської області. Місцеві вибори, зокрема, не будуть організовані в де-факто обласному центрі Луганщини Сєвєродонецьку, а також в інших досить великих громадах двох регіонів (Лисичанськ, Волноваха, Авдіївка, Вугледар, Торецьке, Станиця-Луганська, Попасна, Щастя тощо).

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА