13:55 09.07.2020

Середній рівень колективного імунітету до COVID-19 в Україні - 5,2% - дослідження "Сінево"

3 хв читати
Середній рівень колективного імунітету до COVID-19 в Україні - 5,2% - дослідження "Сінево"

Рівень колективного імунітету до вірусу COVID-19 в Україні в середньому становить 5,2%.

Такі дані наводить прес-служба лабораторії "Сінево" з посиланням на результати перших півтора місяця імунологічного тестування населення.

За результатами дослідження на антитіла G, що свідчать про наявність імунітету до COVID-19, яке у всіх лабораторія "Сінево" пройшли понад 10 тис. осіб на всій території України, найвищий рівень колективного імунітету зафіксовано у західному регіоні - майже 11%. Зокрема, у Луцьку антитіла G виявлені у 13% клієнтів, Івано-Франківську - 14%, Чернівцях - 14%, Рівному - 13%.

Найнижчий рівень колективного імунітету до COVID-19 дослідники "Сінево" зафіксували в південному регіоні країни - в середньому 2%. Зокрема, в Одесі - 2%, Миколаєві - 2%, Херсоні - 1%.

В інших регіонах (північ, центр, схід) рівень колективного імунітету становить 3-5%.

При цьому найвищий відсоток антитіл G виявлено у дітей до семи років - 9%, у осіб віком від 8 до 20 років - 3,5%, від 20 до 40 років - 4%, від 41 до 60 років - 6%, у осіб віком 60 років і старше - 7%.

Найбільший попит на здійснення досліджень на імунітет до COVID-19 спостерігався серед жителів Києва. При цьому за результатами тестування у столиці позитивний результат аналізу на антитіла G був виявлений лише у 3% клієнтів, у Київській області - приблизно 7%.

За словами директора з розвитку "Сінево" Миколи Бутенка, результати перших півтора місяця тестування в Україні показали: статистику в країні можна порівняти з ситуацією у світі.

"В середньому рівень колективного імунітету в Україні становить 5%. Наприклад, такий самий показник колективного імунітету в Іспанії. Це дає підстави говорити, що на сьогодні колективного імунітету в Україні фактично немає", - сказав він.

При цьому Бутенко зазначив, що рівень колективного імунітету у країні суттєво відрізняється залежно від регіону. Зокрема, в окремих містах Західної України - Ковель або Мукачево - відсоток імунних осіб досягає навіть 20-30%, що дає змогу припускати, що жителі цього регіону, ймовірно, більш захищені перед другою хвилею епідемії.

"Водночас у південній частині України середній рівень колективного імунітету становить лише 2%. Це свідчить про те, що населення регіону з вірусом практично не стикалося, і в разі другої хвилі цей регіон перебуватиме в зоні підвищеного ризику", - наголосив Бутенко.

Крім тестування на антитіла G, "Сінево" проводить тестування на антитіла А, які показують активну фазу хвороби. Зокрема, з початку тестування лабораторія виконала понад 7,5 тис. таких тестів. Із них позитивний результат було виявлено у 8,6% клієнтів. Це середній показник серед всіх областей, де лабораторія проводила тестування на антитіла А.

Аналогічно ситуації з антитілами G. У західному регіоні країни антитіла класу А зафіксовано у майже 13% населення. Зокрема, в Луцьку вони виявлені у 15% клієнтів, в Івано-Франківську -16%, Чернівцях - 16%, Хмельницькому - 11%, Рівному - 5%, Тернополі - 5%.

Найнижчий рівень антитіл класу А (5%) виявлено в південному регіоні. Зокрема, в Одесі - 5%, Миколаєві - 1%, Херсоні - 10%. В інших регіонах (північ, центр, схід) рівень антитіл класу А становить приблизно 7-8%.

У Києві антитіла А були виявлені у 8% клієнтів, які здали аналіз у "Сінево", у Київській області - приблизно 7,5%.

Дослідження на антитіла lgG проводяться в лабораторії методом імуноферментного аналізу (ІФА, ELISA) на німецькому автоматичному обладнанні та тест-системах компанії Euroimmun (Німеччина), а також методом хемілюмінесцентного імуноаналізу (CMIA) на американському автоматичному обладнанні та тест-системах компанії Abbott (США).

У тестування на антитіла до COVID-19 лабораторія "Сінево" інвестувала понад EUR250 тис. у закупівлю нового обладнання. Зокрема, закуплено два нових автоматичних аналізатори американської компанії Abbott, яка є одним із провідних світових виробників медичного обладнання.

Дослідження виконуються в центральній лабораторії "Сінево" у Києві. Потужності лабораторії дають змогу виконувати до 20 тис. тестів на добу. Термін виконання аналізу - два дні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ЄС немає консенсусу, чи потрібно проводити навчання українських військових на території України - Боррель

Знайдено останки ще одного загиблого в харківському "Епіцентрі" - жертв стало 18

Єрмак: Олександр Мартиненко - це історія професії, а також людина, яка назавжди буде в історії країни

Зеленський висловив співчуття у зв'язку зі смертю засновника й голови агентства "Інтерфакс-Україна" Олександра Мартиненка

Окупанти вдарили по Харкову, виникла пожежа в гаражах - мер

Підтримка антарктичної програми є стратегічним питанням, і Україна продовжуватиме це робити - Лісовий

Ексначальника Одеського обласного ТЦК повторно затримали на виході із СІЗО й повідомили про нову підозру

Щорічне взяття на військовий облік громадян України чоловічої статі, які досягли 17-річного віку, не має стосунку до мобілізаційних заходів - роз'яснення

Комітет ПАРЄ визнав стирання української культурної ідентичності інструментом війни РФ проти України - Кравчук

Ворог найактивніший на куп'янському та покровському напрямках, на останньому інтенсивність боїв збільшилася майже вдвічі - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА