12:15 26.06.2020

Дві третини українців вважають, що коронавірус було спеціально розроблено, при цьому 37% упевнені, що його було навмисно поширено світом

3 хв читати
Дві третини українців вважають, що коронавірус було спеціально розроблено, при цьому 37% упевнені, що його було навмисно поширено світом

Соціологи провели опитування серед українців, під час якого пропонували обрати, з яким із тверджень про походження коронавірусу і його поширення у світі вони згодні більшою мірою, в результаті чого 66% респондентів обрали один із двох варіантів, який означає штучне походження коронавірусу.

Так, соціологи Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) наприкінці травня-початку червня під час інтерв'ю респондентів просили обрати серед наступних варіантів: (1) природне виникнення і згодом поширення у світі; (2) штучна розробка в лабораторії, але випадкове поширення у світі; (3) спеціальна розробка й умисне поширення у світі для зменшення чисельності населення і/або збитків окремим країнам. Крім цього, респонденти могли назвати свій варіант.

Найбільше респондентів - кожен третій, 37% - обрали варіант, що коронавірус було "спеціально розроблено і навмисно поширено у світі для зменшення чисельності населення і/або збитків окремим країнам". Ще 29% обрали варіант, що коронавірус "розроблено штучно в лабораторії, але його поширення у світі було випадковістю".

Обрали варіант, що коронавірус з'явився природним шляхом і потім поширився у світі - 18%.

Респондентам, які обрали варіант про штучне походження, але випадкове поширення у світі, ставили додаткове запитання: "А в якій країні, на Вашу думку, було штучно зроблено коронавірус?". Запитання ставили у відкритій формі, тобто респонденту варіанти відповідей не пропонували.

"Переважна більшість респондентів (70%) вважають, що коронавірус було штучно розроблено в Китаї. Ще 5% назвали США, 3% - Росію. Інші країни називали рідше", - зазначають соціологи.

Водночас респондентам, які обрали варіант "коронавірус було спеціально розроблено і навмисно поширено у світі для зменшення чисельності населення і/або збитків окремим країнам", ставили додаткове запитання: "А хто, на Вашу думку, відповідальний за розробку й умисне поширення коронавірусу?". Питання також ставили у відкритій формі, тобто респонденту варіанти відповідей не пропонували.

"Половина респондентів (49%) не змогли відповісти на запитання. Водночас 26% вважають, що Китай є відповідальним за розробку та умисне поширення коронавірусу. Далі слідують США (11%) і Росія (2%). Інші відповіді називали рідше", - йдеться в інформації.

КМІС провів опитування методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assistedtelephoneinterviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів із 31 травня до 4 червня 2020 року. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не входять території, тимчасово неконтрольовані владою України - АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.

Під час опитування проведено 2000 інтерв'ю. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,2% для показників, близьких до 50%, 2,1% - для показників, близьких до 25%, 1,4% - для показників, близьких до 10%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА