Доступність посилання

ТОП новини

Політолог: «Хто буде долучатися до відновлення Донбасу, якщо рівень корупції буде таким, як сьогодні?»


Зруйновані будинки, Авдіївка 24 липня 2017
Зруйновані будинки, Авдіївка 24 липня 2017

Президент України Петро Порошенко заявив, що Європейський союз готовий долучитися до відновлення звільненої від російських гібридних сил частини Донбасу. Як це буде відбуватися? Чиїм коштом можуть відбудувати Донбас і в скільки приблизно це може обійтися? Це в ефірі Радіо Донбас.Реалії обговорили політолог Валерій Димов та економіст Андреас Умланд.

– Рано чи пізно Донбас буде звільнений. Хто, на ваш погляд, буде відбудовувати цей регіон в першу чергу?

Хто буде долучатися до відновлення Донбасу, якщо рівень корупції буде таким, як сьогодні
Валерій Димов

Валерій Димов: Я б хотів, щоб Європейський союз долучився і до звільнення окупованої Росією території Донбасу.

Відновлення Донбасу має відбуватися тоді, коли ці території будуть звільнені. Є проблеми, які стосуються всієї території країни та Донбасу як її невіддільної частини. Це питання інвестиційного клімату. Хто буде долучатися до відновлення Донбасу, якщо рівень корупції буде таким, як сьогодні? Якщо платником буде Євросоюз, то він запитає, навіщо фінансувати країну, якщо ці гроші будуть осідати на кіпрських офшорах, наприклад.

Донбас перебуває в особливому становищі, тому що інфраструктура була зруйнована окупантом і війною. Окупантам байдуже на інтереси жителів Донбасу і громадян України загалом.

Валерій Димов, політолог
Валерій Димов, політолог

Слухач: Шкода, що відбудова Донбасу – зі сфери фантастики. Нинішній українській владі потрібна війна.

Валерій Димов: Не погоджуся. Таке враження, що Україна розв’язала цю війну. Ця риторика зараз є частиною опозиційної риторики. Вигідно порівнювати Януковича з Порошенком.

Не ця влада, як би ми до неї критично не ставились, винна у тому, що Путін анексував Крим і окупував окремі території Донбасу. Але якщо процес триває, то в нього є сили підтримки, яким вигідні такі речі – це також однозначно.

– Андреасе, повертаючись до заяви Петра Порошенка, чи готова, наприклад, Німеччина активно долучитися до відновлення Донбасу?

Якщо окуповані території на Донбасі повернуться під контроль Києва, туди будуть йти великі кошти з різних західних організацій
Андреас Умланд

Андреас Умланд: Я читав цю заяву Порошенка і вважаю, що він небезпідставно про це заявив, можливо, йому дали такі сигнали. Я завжди виходив із того, що якщо окуповані території на Донбасі повернуться під контроль Києва, туди будуть йти великі кошти з різних західних організацій для відновлення цієї території. Швидше за все, це буде не лише Європейський союз, але й ООН, USAID. Я думаю, що Захід би вкладався у відновлення зруйнованих територій.

– З одного боку, війна продовжується, з іншого боку, та ж Німеччина не збирається скасовувати «Північний потік-2»?

Андреас Умланд: Так, я теж не чув про це. Навпаки, у Німеччині почалося будівництво. Я теж дивлюся на це критично. Поки що усі надії на новий пакет санкцій з боку США.

Але я не думаю, що ці питання: Донбас і «Північний потік-2» настільки пов’язані. Я думаю, тут найважливіше питання – чи вирішить Москва змінити свої пріоритети у зовнішній політиці, на відновлення або покращення відносин з Євросоюзом. Для цього потрібно виконати Мінські угоди. І настане день, коли можна буде говорити про те, як відновлювати зараз окуповані території.

Андреас Умланд, німецький політолог
Андреас Умланд, німецький політолог

– Чи пам’ятають у суспільстві в Німеччині, що у серці Європи продовжується війна, гинуть люди, мільярдні збитки?

Німеччина поза ситуацією «Північного потоку-2» є яструбом всередині Євросоюзу щодо європейської політики стосовно Росії
Андреас Умланд

Андреас Умланд: Це сприймається як поза Європою, як щось далеке. Звичайно, з усіх новин, які передаються кожного дня в Україні з фронту, лише маленька частина доходить до Німеччини. Там інший інформаційний простір, там багато конкуруючих тем внутрішньо та зовнішньополітичних. Тому Донбас не перебуває у центрі уваги суспільства.

У політичній еліті, в уряді, в експертній площині ситуація краща, там краще розуміють важливість цієї теми. Німеччина поза ситуацією «Північного потоку-2» є відносним яструбом всередині Євросоюзу щодо європейської політики стосовно Росії.

Слухач: Ніхто не відновить Донбас, через кілька років Путін нас забере до себе. Росіяни не лише відновлять, але й піднімуть як Чечню.

Валерій Димов: Якби Путін хотів, він би забрав Донбас. Але я також точно знаю, що ні «нормандський формат», ні «мінський процес» зупинили Путіна йти далі, а добровольці, волонтери, українські Збройні сили. Українські громадяни не дозволили йому зробити те, що він планував.

Окрім того, забирати Донбас дорого. Нагадаю, що Чечня на 96% дотована.

– У скільки обійдеться відбудова Донбасу?

Донбас може бути впливовою, потужною силою і жити не на дотаціях
Валерій Димов

Валерій Димов: Це мільярди доларів, мільярди євро. Але вони мають йти на побудову іншого, новітнього Донбасу. Не дотованого, тому що люди там уміють працювати, заробляти гроші. Донбас може бути впливовою, потужною силою і жити не на дотаціях.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

​(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG