21:30 21.09.2018

Туск назвав безкомпромісною позицію Великої Британії щодо Brexit

3 хв читати
Туск назвав безкомпромісною позицію Великої Британії щодо Brexit

Голова Європейської Ради Дональд Туск назвав жорсткою представлену на саміті ЄС в Зальцбурзі позицію Великої Британії стосовно Brexit, проте він все ще розраховує на компроміс.

"Позиція Великої Британії, представлена перед зустріччю в Зальцбурзі (неформальним самітом ЄС 19-20 вересня - ІФ) і під час неї, була напрочуд жорсткою і фактично безкомпромісною", - йдеться в заяві Д.Туска, поширеній прес-службою Євроради в Брюсселі в п'ятницю.

Однак Д.Туск підкреслив, що вважає "можливим" компроміс з Brexit.

"Реакція лідерів 27 країн ЄС полягала в тому, щоб підтвердити нашу довіру головному переговірнику Мішелю Барньє і нашу позицію про цілісність єдиного ринку і з питання ірландського кордону. Розуміючи логіку переговорів, я залишаюся переконаним у тому, що прийнятний для всіх компроміс, як і раніше, можливий . Я говорю ці слова як близький друг Великої Британії і справжній шанувальник прем'єр-міністра Мей", - сказано в комюніке.

Він запевнив, що Європейський союз і його керівники повною мірою поважають рішення Великої Британії, висловлене на референдумі про вихід з ЄС.

Окрім того, Д.Туск зазначив, що з самого початку ЄС "зосереджувався на тому, щоб знайти рішення, яке б мінімізувало збиток від Brexit". Він також вказав на важливість того, щоб створити найкращі відносини між Брюсселем і Лондоном у майбутньому.

Тим часом, Д.Туск заявив, що ЄС ретельно і "з усією серйозністю" вивчив пропозиції Лондона, представлені в плані Чекерс.

"Ми ретельно вивчили пропозиції, висунуті в Чекерс. Результати нашого аналізу були відомі британській стороні стосовно кожної деталі протягом багатьох тижнів. Після активних консультацій з державами-членами (ЄС - ІФ) ми вирішили, що на благо переговорів і з поваги до зусиль прем'єра -міністра Мей ми будемо розглядати план Чекерс як крок у правильному напрямку", - наголошується в заяві голови Європейської Ради.

Він нагадав, що "деякі пропозиції прем'єр-міністра Мей в Чекерс вказують на позитивну еволюцію підходу Великої Британії, а також на волю до мінімізації негативних наслідків Brexit".

"З інших питань, таких як ірландське, чи правила економічного співробітництва, пропозиції Британії необхідно буде переробити і продовжити переговори", - повторив голова Євроради позицію ЄС.

Раніше в п'ятницю британський прем'єр Тереза Мей заявила, що переговори Лондона і Брюсселя навколо умов виходу Великої Британії з Європейського Союзу зайшли в глухий кут, і відповідь європейської сторони на пропозиції Британії, яка пролунала в Зальцбурзі була неприйнятною.

Крім того, вона зазначила, що чекає від ЄС поваги в процесі переговорів.

Раніше на цьому тижні Д.Туск заявив, що переговори щодо виходу Великої Британії з ЄС переходять до вирішального етапу, ЄС вважає позитивними деякі плани Лондона з Brexit, але бачить необхідність у переробці деяких питань. Зокрема, Д.Туск наголосив на необхідності для Великої Британії переглянути позицію з питань кордону між республікою Ірландія і Північною Ірландією.

Напередодні Т.Мей заявила, що особисто вважає, що Лондон і Брюссель здатні досягти зручної для сторін угоди.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА