Міжбанк: робоча субота вплине і на понеділок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: робоча субота вплине і на понеділок

Валюта
890
Понеділок, 13 січня, буде дуже активним днем на валютному ринку.
По-перше – свій внесок у створення перекосів з попиту і пропозиції на торгах внесе минула робоча субота в Україні. Клієнти працювали по валюті на ТОМі (американські, європейські і російські банки не працювали в цей день), а частина компаній відразу перенесли свої операції на сьогодні. Це скоригує поведінку учасників ринку в понеділок. Якщо додати до цього операції нерезидентів з продажу валюти під завтрашній аукціон з ОВДП, то, за нашими розрахунками, обсяги операцій на міжбанку зростуть до $210-270 млн при вчиненні до 430-620 угод.
По-друге – завтра Мінфін буде розміщувати ОВДП на загальну суму 5,5 млрд гривень (з яких на 4,5 млрд – довгограючі облігації, які популярні серед іноземців). Це додасть пропозиції валюти на торгах сьогодні, у вівторок (аукціон) і в середу (день розрахунків за куплені папери). Цей фактор буде сьогодні основним для курсоутворення на найближчі дні і додасть активності на ринку.
Крім цього, зростання ліквідності в банківській системі (коррахунки на ранок 13 січня зросли відразу на 4 млрд грн до 67,56 млрд) дозволить активізуватися спекулянтам в тому випадку, якщо буде реальний попит на валюту. У будь-якому випадку – сьогодні вони попрацюють і у форматі “в дві сторони”, що також додасть статистики торгам.
НБУ продовжить викуповувати надлишок пропозиції долара на торгах, який дуже ймовірний перед завтрашнім аукціоном з розміщення ОВДП. Такими діями Нацбанк утримає його курс від істотного просідання, навіть у тому випадку, якщо ситуативно пропозиція валюти буде істотно перевищувати попит на міжбанку.
Готівковий ринок дещо знизив котирування з ранку в понеділок. Прийом долара у населення вже остаточно опустився в більшості обмінників нижче рівня в 24 гривні (в основному викуповують валюту у громадян по 23,80-23,90 гривень), а продаж не набагато вища за відмітки в 24-24,15 гривень. Це психологічно грає на користь гривні.
Ринок буде залежати від основних трьох факторів:
1) операцій нерезидентів під завтрашній аукціон з розміщення ОВДП;
2) поведінки і ситуативних курсових завдань великих місцевих гравців з урахуванням перенесення на сьогодні частиною клієнтів своїх операцій по валюті з робочої суботи в Україні;
3) дій НБУ в частині проведення інтервенцій на міжбанку з викупу надлишків пропозиції долара.
Ми прогнозуємо на понеділок коридор по долару в межах 23,75-24,00 гривень з періодичними спробами спекулянтів попрацювати не тільки у форматі “дві сторони”, але і зі спробами похитати курс протягом дня.
Загальний настрій ринку залишиться позитивним для гривні.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 23,95 / 24,00
євро – 26,56 / 26,58
російський рубль – 0,3907 / 0,3912
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас