На колегії Мінкультури обговорили шляхи реформування музейної галузі

25 січня 2019 23:21 |



24 січня 2019 р. під головуванням Міністра культури України Євгена Нищука відбулося засідання  колегії Міністерства культури України.
На розгляд колегії було винесено питання стану справ та реформування музейної галузі. До участі в обговоренні порушеного питання були запрошені  керівники музейних закладів та заповідників, що знаходяться у сфері підпорядкування Мінкультури.


З ґрунтовною презентацією «Музейна галузь : стан справ» виступила заступник Міністра культури України Тамара Мазур. Базуючись на офіційні статистиці стану музейної справи в Україні та користуючись інформацією про розвиток музейної галузі зарубіжних музейних закладів, Тамара Мазур виокремила деякі проблемні  питання стану справ у  вітчизняній музейній галузі.

Заступник Міністра запросила присутніх обговорити  офіційну статистику діяльності українських музеїв   та стан  справ  музейної галузі в цілому, у тому числі розглянути поточні питання та   способи їх  вирішення, які  можна було б знайти  на сьогоднішній момент. 

Одним із механізмів напрацювання рішення проблемних питань було запропоновано створення музейної інституції на кшталт таких, що діють в інших європейських державах. 

Під час обговорення  свої пропозиції висловили куратор, засновник арт-центру "Я Галерея" Павло Гудімов, відомий художник, директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд, директор ДП  Національний культурно-мистецький та музейний комплекс "Мистецький арсенал" Леся Островська-Люта та інші.

За результатами обговорення членами колегії було прийнято рішення, з його подальшим доопрацюванням в десятиденний термін, рекомендувати Міністерству культури України  ініціювати внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України «Про питання зміцнення фінансово-бюджетної дисципліни» в частині виключення обов’язковості розробки примірних штатних розписівпідготувати проект змін до Закону України «Про музеї та музейну справу» стосовно визначення термінів, ведення електронного реєстру музеїв та предметів Музейного фонду  України, а також створити робочу групу з числа представників музейних закладів щодо впровадження ведення електронного обліку в музеях. Окрім того, рекомендували Мінкультури розглянути доцільність створення інституції для виконання спеціальних функцій щодо сприяння розвиткові музейної справи в Україні.

Джерело: Міністерство культури України

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Червень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Травень | Липень