20:14 25.05.2018

ЄК очікує від України плану відмови від PSO за 2-3 роки

2 хв читати
ЄК очікує від України плану відмови від PSO за 2-3 роки

Єврокомісія уважно стежить за реформою з відмови від спеціальних зобов'язань щодо постачання газу населенню в Україні (Public service obligation, PSO), сприяючи рішенню, яке дасть змогу захистити уразливих споживачів у країні, не підриваючи реформи і прозорості ринку газу, повідомив віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович у Брюсселі в п'ятницю.

"Оскільки дія нинішньої системи (PSO) закінчується 1 червня, то після нещодавніх обговорень ми очікуємо, що Україна запропонує прозору та ефективну систему, яка може бути реалізована протягом наступних двох-трьох років", - сказав він за підсумками зустрічі з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом під час дискусії про український газотранспортний маршрут після 2019 року.

М.Шефчович також зазначив, що для завершення реформи ринку газу є вкрай важливим, щоб регулятор енергетики (Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, НКРЕКП) був повністю працездатним, ефективним і дійсно незалежним від політичного впливу та конкретних інтересів.

"Ми сподіваємося, що новий склад (НКРЕКП) продемонструє рішучість і допоможе проводити реформи, забезпечуючи рівні умови. Будь-який потенційний конфлікт інтересів його членів має бути попереджено", - наголосив віце-президент ЄК.

Як повідомлялося, раніше Кабінет Міністрів продовжив дію PSO з продажу природного газу для потреб населення і теплокомуненерго (ТКЕ) за зниженою ціною до кінця травня 2018 року.

Україна раніше у рамках співпраці з МВФ брала на себе зобов'язання відмовитися від PSO і перейти до ринкових цін, проте влітку й восени 2017 року відмовилася від їх виконання. Нині питання цін на газ для населення нарівні з ухваленням закону про Вищий антикорупційний суд є одним із двох ключових для відновлення фінансування з боку Міжнародного валютного фонду, з яким уряд веде поки що безрезультатні дискусії.

На думку В.Гройсмана, до досягнення повного забезпечення внутрішнього ринку газом українського видобутку говорити про повний перехід до ринкових цін на газ для населення за принципом імпортного паритету передчасно.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Notus Energy побудує ВЕС 300 МВт в Одеській області

Світовий банк виділяє $47 млн грантів Україні на Re-PoWER

Група СБ та уряд України планують програму Renew Ukraine для розвитку ВДЕ - профільний директор IFC на URC-24

Конкуренція серед претендентів на ринку праці знижується п'ятий місяць поспіль

Графіки відключень е/е в середу можуть застосовуватися на годину менше - "Укренерго"

Група ЄІБ планує дві програми допомоги у вирішенні питання відновлення житлового фонду

ЄІБ забезпечить кредит на EUR100 млн для відновлення українських громад

ЄІБ запускає кредитну програму для українських малих і середніх підприємств загальним бюджетом понад EUR1 млрд

ЄІБ працює над створенням загальноєвропейського механізму для єкспорту товарів в Україну

ЄІБ затвердив фінансування розширення системи екстреної допомоги 112, оновлення залізниці та модернізацію метрополітену в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА