17:35 30.04.2020

Україна не перейде свої "червоні лінії" та не проводитиме діалог із незаконними збройними формуваннями - Кулеба

2 хв читати
Україна не перейде свої "червоні лінії" та не проводитиме діалог із незаконними збройними формуваннями - Кулеба

Україна готова до діалогу зі своїми громадянами, які проживають на окупованих територіях, проте не зобов'язана проводити будь-які переговори з незаконними формуваннями, оскільки ті не уповноважені належним чином представляти інтереси громадян, котрі проживають на окупованих територіях, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Безумовно, певна частина розмови була присвячена спробам мого російського колеги завести інтерпретацію реальності в прямий діалог між Києвом і так званими, умовно їх назвемо, Донецьком і Луганськом. У зв'язку з цим я хочу ще раз публічно наголосити, що Україна готова говорити з українцями, які проживають на окупованих територіях, більше того, ми прагнемо такого діалогу, але ми не повинні говорити з тими незаконними формуваннями, які не уповноважені належним чином представляти інтереси українців з окупованих територій, а також внутрішньо переміщених осіб, які були змушені залишити зону бойових дій і зрештою окупаційну зону", - сказав Кулеба за підсумками переговорів із главами МЗС країн "нормандської четвірки" в четвер.

За словами міністра, під час розмови він наголосив, що Україна готова до діалогу щодо будь-яких найбільш чутливіших питань, але "ніколи не перетинатиме наші українські червоні лінії".

Він додав, що діалог має розвиватися, і для цього існують відпрацьовані механізми взаємодії в Тристоронній контактній групі (ТКГ), і вона залишається основою для роботи.

"Насамперед, наша позиція, позиція України залишається незмінною - і її цілком підтримують наші партнери з Франції та Німеччини - про те, що Тристороння контактна група, в якій присутня Росія як держава-агресор, Україна як держава, котра захищається від агресії, і ОБСЄ як посередник, а також запрошені учасники залишається ключовим механізмом для пошуку взаємоприйнятних рішень, які мають вести нас до припинення війни та деокупації наших територій", - пояснив глава МЗС України.

Крім того, він повідомив, що під час відеоконференції глава МЗС РФ Сергій Лавров порушив питання консультативної ради й детально висвітлив позицію РФ стосовно цього. "Але ми це питання не обговорювали. Ми вислухали позицію російського колеги щодо консультативної ради", - додав Кулеба.

Як повідомлялося, в четвер у форматі відеоконференції відбулася зустріч міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та РФ Дмитра Кулеби, Гайко Мааса, Жана-Іва Ле Дріана і Сергія Лаврова. Лідери "нормандської четвірки" - президенти України, Франції, РФ Володимир Зеленський, Еммануель Макрон, Володимир Путін і канцлер Німеччини Ангела Меркель востаннє зустрілися на саміті в Парижі 9 грудня 2019 року та досягли низки домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко: Верховна Рада несе відповідальність за якість кадрової політики, досить мовчки натискати кнопки

Майже половина українців бачить погіршення в ситуації з демократією та економікою в країні за п'ять років каденції Зеленського - КМІС

Угорщина може позбутися права вето під час голосування в Євросоюзі - DW

Дозвіл Україні бити по території РФ може бути розширений і це залежатиме від ситуації на полі бою – Білий дім

Голова "Нафтогазу" Чернишов може повернутися в уряд - депутат Железняк

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА