Мій провайдер змінив вартість послуг: поради юриста — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мій провайдер змінив вартість послуг: поради юриста

Особисті фінанси
2487
Мій провайдер змінив вартість послуг: поради юриста
Адвокат і популярний YouТube-блогер Тарас Никифорчук відповів на актуальні запитання: чи мають право інтернет-провайдери та мобільні оператори змінювати умови тарифів чи закривати їх; що робити в таких випадках клієнтам.
Проаналізувавши політику операторів зв’язку, в тому числі провайдерів Інтернету та кабельного ТБ, адвокат Тарас Никифорчук робить висновок, що в усіх політика приблизно однакова: через декілька років після запуску певного тарифу вони переглядають його умови. Закон України «Про телекомунікації» визначає їхні права самостійно встановлювати та змінювати умови обслуговування і тарифікацію послуг.
Адвокат підкреслив, що держава не регулює тарифи мобільних і фіксованих операторів для споживачів — це питання цінової та ринкової конкуренції, коли клієнти голосують гаманцем. Проте водночас держава законодавчо визначає загальні принципи взаємодії телеком-операторів з абонентами.
«Оператор зв’язку повинен інформувати абонента про заплановані зміни в тарифах із дотриманням строків — за 7 днів. При цьому НКРЗІ не обмежує, тобто дозволяє операторам зв’язку в однобічному порядку змінювати і перелік, і вартість своїх послуг», — розповів адвокат.
Мій провайдер змінив вартість послуг: поради юриста
Умови надання послуг у всіх операторів теж досить типові – їх легко знайти на сайті будь-якого оператора. У цьому документі (договорі) можна знайти право оператора здійснювати заміну одного тарифного плану на інший, встановлювати нові тарифні плани, нову вартість певних послуг, скасовувати або змінювати самі тарифні плани.
Мій провайдер змінив вартість послуг: поради юриста
«Абонент має широкий спектр можливостей уникнути конфліктних ситуацій з оператором — слід просто бути уважним, – радить блогер-адвокат. — Стежте за розсиланнями оператора, за умовами своїх тарифних планів. Головне – пам’ятати: послуги мобільного зв’язку, кабельного ТБ або доступу до Інтернету — це такий самий товар, як і продукти, котрі ми щодня купуємо в магазині, чи пальне, яким ми заправляємо свої авто. А це означає, що ціна таких «цифрових товарів» може змінюватися, як і вартість будь-яких інших».
Якщо абонент має докази того, що у разі підвищення цін інтернет-провайдер користується монопольним становищем, тобто в його будинку або населеному пункті немає інших провайдерів, він може звернутися з відповідною заявою до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), та Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів. Що стосується мобільних операторів, то їхні клієнти після зміни тарифу можуть або погодитися з новими умовами, або відмовитися від послуг оператора.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас