Світовий банк попередив світ про насування боргової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк попередив світ про насування боргової кризи

Світ
9153
Аналітики Світового банку попередили про насування світової боргової кризи.
Про це повідомляє CNBC з посиланням на відповідний прогноз фінустанови.
У банку зазначають, що за останні 50 років у світі відбулося чотири хвилі накопичення боргу. Нинішня ж хвиля, яка почалася в 2010 році, вважається найбільшою – з найшвидшими і найбільш масштабними темпами зростання глобальних запозичень з 1970-х років.
Як попереджають експерти банку, збереження низьких процентних ставок в середньостроковій перспективі пом’якшує деякі ризики, пов’язані з високими рівнями боргу. Але попередні три хвилі накопичення боргів в основному закінчилися фінансовими кризами в багатьох країнах, що розвиваються, і країнах з ринковою економікою.
Історія минулих хвиль накопичення боргів показує, що ці явища мають тенденцію закінчуватися досить сумно, зазначив директор Групи перспектив Світового банку. За його словами, в тендітній глобальній екосистемі заходи щодо поліпшення політики мають вирішальне значення для мінімізації ризиків, пов’язаних з нинішньою хвилею боргу.
У Світовому банку свої побоювання підтверджують і цифрами. У 2018 році світовий борг досяг рекордної позначки в 230% ВВП, в той час як загальний борг країн з економікою, що розвивається, і економікою, що формується, досяг рекордного рівня майже в 170% ВВП (або $55 трлн), збільшившись на 54 п.п. ВВП з 2010 року. Більша частина цього нарощування припала на Китай – зокрема, через його розмір.
Як зазначається, ця сама “четверта хвиля” світового боргу має багато спільного з попередніми трьома. Наприклад, мінливий глобальний фінансовий ландшафт, зростаюча вразливість і побоювання з приводу неефективного використання позикових коштів.
За останні 50 років всі ці хвилі проходили в такі періоди:
  • 1 хвиля – з 1970-го по 1989-й;
  • 2 хвиля – з 1990-го по 2001-й;
  • 3 хвиля – з 2002-го по 2009-й.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас