08:19 10.05.2018

У Бельгії розчаровані рішенням президента США з ядерної угоди з Іраном, закликають її зберегти

2 хв читати
У Бельгії розчаровані рішенням президента США з ядерної угоди з Іраном, закликають її зберегти

У Бельгії розчаровані рішенням президента США з ядерної угоди з Іраном, закликають її зберегти

Брюссель. 10 травня. ІНТЕРФАКС - Прем'єр-міністр Бельгії Шарль Мішель заявив у середу, що він шкодує через вихід США з ядерної угоди з Іраном, повідомив сайт телеканалу RTBF.

На думку глави бельгійського уряду, це рішення завдає шкоди довірі до США, які вже не перший раз денонсують міжнародні угоди. Останній демарш, вважає Ш.Мішель, здатний ще більше підірвати стабільність на Близькому Сході, де і без того існує багато проблем.

RTBF посилається на запис Ш.Мішеля в Твіттері: "Відсутність угоди з Іраном означає більшу нестабільність або війну на Близькому Сході. Я глибоко шкодую про вихід Дональда Трампа з СВПД. ЄС та його міжнародні партнери повинні залишатися прихильними (угоді - ІФ), а Іран повинен продовжувати виконувати свої зобов'язання".

Телеканал зазначає, що Ш.Мішель виступає навіть не просто за збереження, а за зміцнення укладеної з Іраном угоди, так як вважає, що збільшення торговельних угод буде сприяти стабілізації цієї країни в рамках міжнародного співтовариства і знизить напруженість.

В інтерв'ю в середу франкомовному радіо глава МЗС Бельгії Дідьє Рейндерс підтвердив таку позицію.

"Уже є чимало конфліктів, до яких залучені регіональні держави - в Ємені, в Сирії, в Іраку протягом уже кількох років, і той же ми спостерігаємо в Лівані, коли постає питання про формування урядів. Тобто існує дуже сильна напруженість, пов'язана з протиріччями між регіональними державами. І тепер, якщо знову заганяти Іран в кут, якщо не дотримуватися угоди, укладеної з цією країною, дійсно ризикуємо посилити нестабільність", - сказав міністр закордонних справ Бельгії.

Він вважає, що країни, які підписали угоду з іранського атому, повинні продовжувати виконувати свої зобов'язання з СВПД, як до цього закликав генеральний секретар ООН.

"У цьому дійсно є сенс, якщо Іран теж погодиться поважати положення цієї угоди, тому що вона є спробою уникнути того, щоб Іран обзавівся ядерною зброєю, і домогтися, щоб вона сприяла стабільності в регіоні. Тому для всіх держав-партнерів важливо продовжувати переслідувати ці цілі і продовжувати вести діалог з Іраном, що ми, втім, робимо", - сказав Д.Рейндерс.

"Але є також ризик дестабілізації, пов'язаний з тим, що американці оголосили додаткові санкції. Але ж вигода угоди в тому, щоб перезапустити міжнародні економічні відносини з Іраном з метою дозволити цій країні взяти новий старт", - зазначив глава бельгійського зовнішньополітичного відомства.

Він бачить ненормальність в тому, що "багатосторонню угоду поставлено під питання в односторонньому порядку Сполученими Штатами".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України в партнерстві з Victory Drones запускає проєкт із рекрутингу операторів БПЛА

Окупанти обстріляли Хотінську громаду Сумського району, поранено двох жителів, зруйновано два будинки

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанської громади поранено 2 мирних жителів - прокуратура

Захисту та відновленню енергетики має бути приділена тотальна увага всіх відповідальних посадовців

Канада ввела санкції проти соратників експрезидента України Януковича

У Києві та області з 5 до 13 червня будуть проведені командно-штабні навчання

Учасники Ставки визначили пріоритетні напрямки для розміщення очікуваних систем ППО - Зеленський

Ліміти споживання е/е в середу діятимуть для кожного регіону протягом доби - "Укренерго"

ВР має намір розширити програму компенсацій за знищене житло на тимчасово окуповані території

Рада не розглядатиме кадрові питання цього тижня - Арахамія

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА