20:27 18.06.2020

НАТО готується до повторної хвилі пандемії коронавірусу

3 хв читати
НАТО готується до повторної хвилі пандемії коронавірусу

Міністри оборони НАТО домовилися про новий план операцій у зв'язку з можливою другою хвилею COVID-19, запас медичного обладнання та фонд для придбання критично важливих предметів медичного призначення, заявив у четвер генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг.

"Оскільки важливо, щоб ця криза в сфері охорони здоров'я не перетворилася на кризу безпеки, НАТО і збройні сили держав-союзників також грають ключову роль у забезпеченні підтримки громадянського реагування на COVID-19", - сказав Столтенберг на прес-конференції в Брюсселі після завершення дводенної відеонаради глав військових відомств країн Північноатлантичного альянсу.

"Це стосується доставлення повітрям важливих предметів медичного призначення, перевезення пацієнтів та будівництва польових госпіталів", - пояснив генеральний секретар НАТО.

Він послався на те, що медичні установи в усьому світі попереджають про можливість другої хвилі пандемії. "Тому НАТО готується надати рішучу підтримку цивільним зусиллям у разі, якщо це станеться", - додав глава альянсу.

Столтенберг повідомив про три рішення, прийняті міністрами оборони НАТО в результаті віртуальної наради.

"Ми погодили новий оперативний план для надання підтримки союзникам і партнерам. Ми також домовилися створити запаси медичного обладнання та предметів медичного призначення. І ми домовилися створити новий фонд, щоб у нас була можливість оперативно купувати предмети медичного призначення та медичні послуги", - оголосив генсек НАТО.

Він привітав пропозиції багатьох країн альянсу на безоплатній основі надати медичне обладнання для цих запасів і те, що вони погодилися брати участь у фінансуванні фонду. Генсек вважає це "проявом єдності та солідарності Північноатлантичного альянсу".

"Ми готові надавати підтримку один одному, якщо виникне друга хвиля пандемії, щоб зменшити страждання людей і врятувати їх життя", - сказав Столтенберг. Він також відзначив співпрацю в цій сфері з Євросоюзом та іншими міжнародними організаціями та посилення підготовки НАТО, "щоб у майбутньому реагувати на будь-який вид кризи в сфері охорони здоров'я".

У відповідь на питання про обсяги оголошених ним запасів і фонду генсек НАТО сказав: "Ми створили механізм для запасів, для фонду і на сьогоднішній нараді були зроблені конкретні заяви щодо вкладів у натуральній формі. Щодо обсягів, поки важко сказати, тому що все залежатиме від зобов'язань окремих країн НАТО".

Він також укотре заявив, що "державні і недержавні суб'єкти намагаються використовувати цю кризу для того, щоб підірвати нашу довіру до демократичних інститутів". "Ми бачимо, як багато хто намагається обвинуватити країни НАТО у всій пандемії COVID-19. Це відбувається різними шляхами, зокрема з використанням соціальних мереж", - повідомив глава альянсу.

Генсек сказав, що НАТО реагує на пропаганду і дезінформацію, допомагає в цьому плані країнам-союзникам і тісно взаємодіє з Євросоюзом, тому що обидві організації стикаються з однаковими проблемами пропаганди та дезінформації.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Германия, Украина и более 50 организаций, государств и компаний создали "Альянс навыков для Украины" на EUR700 млн

Повідомлення в соцмережах про смерть ексмера Куп'янська, обвинуваченого в держзраді, не вплинуть на судовий розгляд його справи

Німеччина, Україна та понад 50 організацій, держав і компаній створили "Альянс навичок для України" на EUR700 млн

У центрі Києва стався витік води на проїжджу частину, кілька житлових будинків тимчасово без водопостачання

Шефчович анонсував початок роботи над стратегічними європейськими проєктами

СБУ повідомила про підозру ексначальнику російської катівні в Луганській області, який виводив "на розстріл" українських полонених

Російські окупанти весь день обстрілювали Дніпропетровську область, пошкоджено житлові будинки та об'єкти інфраструктури

Спікери парламентів Польщі, України та країн Балтії сподіваються, що саміт НАТО у Вашингтоні визначить незворотність шляху України до Альянсу

Україну обрали до складу Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО - Мінкультури

ПРООН за фінансування Республіки Корея та Ісландії передала "Укренерго" 40 високовольтних вводів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА