Доступність посилання

ТОП новини

Гаряча ванна, укуси комарів та часник – ВООЗ назвала міфи та факти про коронавірус


Жінка надягає на обличчя хлопчика захисну маску (ілюстративне фото)
Жінка надягає на обличчя хлопчика захисну маску (ілюстративне фото)

Спалах коронавірусу став новим випробуванням для людства. У минулому немає прикладів, які б стали взірцем поведінки, тому через відсутність досвіду, знань чи просто через страх люди випробовують різні способи, як впоратися із хворобою чи запобігти їй. Нерідко саме так з'являються міфи та неперевірені факти, які навпаки можуть лише зашкодити. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує пам'ятати про перевірені дієві засоби безпеки проти вірусу, а також розвінчує популярні міфи.

Передача вірусного збудника COVID-19 відбувається за різних кліматичних умов

Згідно з відомою інформацією, передача вірусного збудника COVID-19 може відбуватися у будь-яких районах. Якщо ви проживаєте або прямуєте у місця, де зареєстровані випадки COVID-19, не забувайте про заходи безпеки, незалежно від кліматичних умов. Найкращий спосіб індивідуальної безпеки від COVID-19 – це мити руки або обробляти їх засобами дезінфекції на основі спирту.

Перебування на вулиці в холодну та сніжну погоду не допомагає знищити новий коронавірус.

Температура тіла здорової людини тримається в межах від 36,5° до 37°, незалежно від температури навколишнього середовища та погоди. Тому немає ніяких підстав вважати, що перебування на вулиці в холодну погоду допомагає боротися з коронавірусом та іншими хворобами.

Гаряча ванна не допоможе проти коронавірусної інфекції.

Гаряча ванни чи душ не врятує від зараження COVID-19. Аналогічно з холодною погодою, нормальна температура не залежить від температури води. Навпаки, занадто гаряча ванна може завдати шкоду та викликати опіки.

Новий коронавірус не передається через укуси комарів

Новий коронавірус – це респіраторний вірус, який передається головним чином повітряно-крапельним шляхом, зокрема через вдихання крапель, що виділяються із дихальних шляхів хворого, наприклад при кашлі чи чханні, а також крапель слини чи виділень з носа.

Нині відсутня інформація про можливість передачі вірусу через укуси комарів.

Чи правда, що ультрафіолетова лампа для дезінфекції дозволяє знищити вірус COVID-19?

УФ-лампи не варто використовувати для стерилізації рук чи ділянок шкіри, оскільки ультрафіолетове випромінювання може викликати подразнення шкіри.

Наскільки ефективно теплові сканери дозволяють виявляти хворих?

Теплові сканери дозволяють ефективно виявляти тих людей, у яких в результаті зараження COVID-19 розвинулася лихоманка (підвищена температура тіла – ред.)

Однак виявити заражених людей до стадії лихоманки за допомогою цієї технології не можна. Від моменту зараження до підвищення температури проходить від 2 до 10 днів.

Чи правда, що, обробляючи поверхню всього тіла етанолом чи хлорним вапном, можна знищити вірус COVID-19?

Ні. Натирання всього тіла спиртом чи хлорним вапном не знищує віруси, які вже проникли в організм. Використання таких засобів може пошкодити одяг та слизові оболонки, зокрема очі та ротову порожнину.

Варто пам'ятати, що спирт та хлорне вапно можуть бути ефективними засобами дезінфекції поверхні, але використовувати їх потрібно відповідним чином, дотримуючись правил.

Чи може регулярне промивання носа сольовим розчином захистити від зараження новим коронавірусом?

Ні. Згідно з деякими даними, регулярне промивання носу сольовим розчином може прискорити одужання при звичайній застуді.

Однак, докази ефективності промивання як засобу профілактики респіраторних інфекцій відсутні.

Чи захищає часник від зараження новим коронавірусом?

Часник – корисний для здоров'я продукт, що має певні антибактеріальні властивості. Однак, немає жодних підтверджень ефективності вживання часнику як засобу профілактики зараження COVID-19.

Чи є антибіотики ефективним засобом профілактики та лікування нової коронавірусної інфекції?

Ні, антибіотики проти вірусів не діють. Вони дозволяють лікувати лише бактеріальні інфекції.

Новий коронавірус COVID-19 – це вірус, відповідно не слід використовувати антибіотики для його профілактики та лікування. Проте, пацієнтам, госпіталізованим з інфекцією 2019-nCoV, можуть призначати антибіотики для лікування бактеріальних інфекцій, що супроводжують коронавірус.

Чи існують ліки, призначені для профілактики та лікування коронавірусу?

Станом на сьогодні рекомендованих лікарських засобів для профілактики чи лікування вірусу немає.

Попри це, інфікованим пацієнтам потрібно надавати необхідну медичну допомогу, щоб полегшити та зняти симптоми, а у випадку тяжкої форми захворювання повинна бути належна терапія. Зараз триває робота над створенням специфічних лікарняних засобів проти нового коронавірусу, але далі на них чекають клінічні випробування. ВООЗ разом із низкою партнерів допомагає прискорити роботу над їхнім створенням.

Як розповсюджується коронавірусна інфекція COVID-19. Інтерактивна мапа оновлюється щогодини

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG