07:18 18.12.2018

Митрополит Епіфаній: ми готові забути минуле і будувати єдину православну церкву в Україні

2 хв читати
Митрополит Епіфаній: ми готові забути минуле і будувати єдину православну церкву в Україні

Новообраний предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявляє, що нова церква готова прийняти до свого складу архієреїв і священиків Української православної церкви (Московського патріархату), залишивши всі протиріччя в минулому.

В ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV, відповідаючи на питання про те, чи будуть якісь обмеження для священиків УПЦ (МП), потенційних "агентів російського впливу", при їх бажанні здійснити перехід в нову автокефальну церкву, він сказав: "Таких якихось перешкод або обмежень не повинно бути, якщо ми хочемо засвідчити, що дійсно прагнемо мати єдину церкву".

Митрополит Епіфаній зазначив, що дотепер існували "певні суперечки, певні речі, які навіть суперечили християнським баченням". "Але ми готові забути все, ми готові перегорнути цю стару сторінку, відкрити нову сторінку і будувати єдину церкву. Тому що якщо ми будемо згадувати те, що відбувалося в минулому, ми ніколи не побудуємо спільне майбутнє", - підкреслив він.

На його думку, коли вже буде сформовано "тіло церкви", то ті, хто будуть приєднуватися, вже не матимуть "такого проросійського впливу" на цю нову церкву. "Якщо вони побачать, що ця церква відстоює інтереси українського суспільства, спирається на український народ і служить йому, то не буде вже ніякої потреби дивитися туди, на північного сусіда", - переконаний митрополит Київський і всієї України.

Глава Православної церкви України також вважає, що в УПЦ (МП) не всі архієреї знаходяться під впливом Москви і серед них багато гідних. "Є багато тих, хто дійсно працює над розвитком церкви, священнослужителів, які займаються соціальним служінням, роблять добрі справи, але у них немає ще певної довіри, вони не можуть подолати цей бар'єр, є певний страх. Але ми готові їх прийняти, захистити, тому що ви бачите, що зараз відбувається в відношенні тих, хто прийшов на Об'єднавчий собор", - пояснив він.

При цьому митрополит Епіфаній вказав, що прийняті синодом Української православної церкви (Московського патріархату) щодо митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (Драбинка) та митрополита Вінницького і Барського Симеона (Шостацького) не є дієвими, тому що вони вже стали архієреями канонічної української православної церкви.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Спецслужби РФ мають намір активізувати диверсійну діяльність проти країн НАТО - ISW

Окупанти завдали ударів по цивільній залізничній інфраструктурі Харківщини, поранені шестеро залізничників

Звільнені від відбування покарання перші ув'язнені, які підуть на фронт

Зеленський про атаку на Харків: Російські терористи користуються браком ППО і можливостей знищувати пускові установки РФ поблизу кордонів

Кількість загиблих у Харкові зросла до шести - обладміністрація

Прикордонники не беруть до уваги застосунок "Резерв+" під час перетину кордону

На сумському напрямку у ворога зосереджені певні сили, але їх недостатньо для удару стратегічного рівня - Держприкордонслужба

У Харкові четверо загиблих, ще двох людей шукають - ОВА

Окупанти обстріляли Малу Токмачку Запорізької області, загинув місцевий житель

Найближчі дні в Україні будуть теплими, у низці областей пройдуть короткочасні дощі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА