08:19 07.06.2018

У Брюсселі відкриється дводенна зустріч міністрів оборони НАТО, орієнтована на підготовку саміту альянсу

3 хв читати
У Брюсселі відкриється дводенна зустріч міністрів оборони НАТО, орієнтована на підготовку саміту альянсу

Північноатлантична рада на рівні міністрів оборони збереться 7-8 червня у новій штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

"Ми почнемо з оцінки того, як зміцнити наш потенціал стримування і оборони, і я вважаю, що, швидше за все, міністри погодяться розширити наші командні структури на більш ніж 1,2 тис. осіб", - заявив, представляючи на прес-конференції в середу програму дводенної міністерської зустрічі, генсек НАТО Єнс Столтенберг.

"Ми також затвердимо командування для Атлантики, що перебуватиме у Норфолку, в США, і наше командування щодо забезпечення, розташоване в Ульмі, в Німеччині. І це буде ключовим моментом для перекидання військ через Атлантику і всередині Європи без жодних зволікань , коли це буде потрібно, щоб забезпечити потрібні сили в потрібному місці в потрібний час", - продовжив глава Північноатлантичного альянсу.

Він зазначив, що "підвищена готовність є надзвичайно важливою у дедал більш непередбачуваному світі". "Тому я очікую, що ми також затвердимо ініціативу готовності НАТО" 4 із 30 ", - сказав Є.Столтенберг.

"Ця ініціатива готовності НАТО означає, що у членів НАТО до 2020 року буде 30 батальйонів мотопіхоти, 30 повітряних ескадрилій та 30 бойових кораблів, які будуть готові до розгортання протягом 30 днів або менше", - пояснив генсек альянсу.

"Йдеться не про те, щоб створювати або розгортати нові сили. Йдеться про підвищення готовності сил. І це стосується кожного члена НАТО", - наголосив він.

Міністри оборони НАТО обговорять розподіл фінансового навантаження за оборонними витратами між державами-членами організації.

"Тенденція йде у бік їх збільшення, і ми плануємо зберегти цю тенденцію. Всі члени НАТО припинили скорочення оборонних витрат і почали їх збільшувати", - повідомив Є.Столтенберг, пообіцявши, що в четвер він оголосить нові показники на 2018 рік.

При цьому він уточнив, що розподіл фінансового тягаря стосується не лише готівкових коштів. Питання також у збільшенні та розподілі потенціалу оборони і вкладів в операції і місії НАТО. За цими позиціями також відзначається тенденція у бік збільшення. Але при тому, що це рух у правильному напрямі, ще багато що належить зробити для розширення і справедливого розподілу інвестицій в оборону.

На другому засіданні Північноатлантичної ради в четвер обговорюватимуть боротьбу з тероризмом і проектування стабільності.

"НАТО бере участь у глобальній коаліції із розгрому ІДІЛ і надає їй літаки AWACS, а також забезпечує підготовку іракських сил. І завтра ми обговоримо наші плани із запуску нової місії з підготовки в Іраку, що буде затверджена на саміті в липні, для того, щоб допомогти іракцям краще боротися з тероризмом і запобігти поверненню ІДІЛ", - сказав глава Північноатлантичного альянсу.

Крім того, зазначив він, буде розглянуто можливість підтримки оборонного потенціалу Йорданії, а також допомоги Тунісу.

У п'ятницю, повідомив Є.Столтенберг, обговорюватимуть співпрацю Євросоюзу та НАТО за участю високого представника ЄС із закордонних справ Федерики Могерині і міністрів оборони Фінляндії і Швеції. Порядок передбачає оборону від гібридних загроз, кіберзахист, операції в морському просторі та проведення навчань.

Завершиться дводенна міністерська зустріч засіданням з главами оборонних відомств держав-партнерів НАТО із місії "Рішуча підтримка" в Афганістані.

"І члени НАТО, і партнери розширюють свою присутність в Афганістані як на рівні персоналу військовослужбовців, так і на рівні фінансування. Ми додали додаткові 3 тис. інструкторів для нашої місії, і ми обговорюємо, яким чином розширити фінансування афганських сил після 2020 року", - заявив генсек НАТО.

"Залишилося лише 5 тижнів до саміту в Брюсселі. І ті рішення, які ми приймемо протягом наступних двох днів, сприятимуть тому, щоб цей саміт зміцнив наш альянс на найближчі роки", - додав генеральний секретар Північноатлантичного альянсу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна найближчими днями отримає перші снаряди в рамках ініціативи Чехії

Окупанти наростили інтенсивність атак майже по всій лінії фронту

Щоденні атаки росіян Харкова доводять їхню мету стерти з лиця землі друге за величиною місто в Україні, тому потрібна сучасна зброя

Зеленський: Україна очікує на Саміті миру присутності різних держав, націй і континентів, щоб кожен міг проявити своє лідерство в захисті спільних цінностей

Зеленський і Монтенегру обговорили підготовку Саміту миру та кроки щодо наближення завершення вторгнення РФ в Україну

Загинув місцевий житель с. Гаврилівка на Херсонщині внаслідок ворожого обстрілу

У Торецьку в результаті скинутих ворогом трьох авіабомб загинули двоє людей і троє дістали поранення - голова ОВА

Міноборони України не планує розсилати повістки через застосунок "Резерв+"

У Запоріжжі вирішили скасувати безкоштовний проїзд у міському електротранспорті

ВАКС обрав Смирнову запобіжний захід у вигляді застави 10 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА