ua en ru

У палаті представників Конгресу США ухвалили проект бюджету для завершення "шатдауна"

У палаті представників Конгресу США ухвалили проект бюджету для завершення "шатдауна" Фото: Конгрес США (maxpixel.net)

Витрати на будівництво стіни з Мексикою не затвердили

Палата представників Конгресу США для завершення часткового припинення роботи уряду США ("шатдауна") ухвалила два законопроекти про фінансування уряду. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

Мова йде про фінансування Міністерства внутрішньої безпеки до 8 лютого та інших відомств до 30 вересня. Наголошується, що за підсумками голосування за перший документ проголосували 239 конгресменів, проти - 192. Другий підтримав 241 людина, а не підтримали 190.

Головною причиною розбіжностей між партіями стало фінансування робіт з будівництва стіни на кордоні з Мексикою, за яку виступає адміністрація президента Дональда Трампа і багато республіканців. У прийнятому документі запитані президентом 5 млрд доларів на ці цілі не передбачені.

Відзначимо, 22 грудня ряд американських міністерств і відомств, включаючи Держдепартамент, Мін'юст, Міністерство внутрішньої безпеки, Міністерства транспорту і сільського господарства, скоротили роботу. Причиною стала відсутність бюджету, про який до 22 грудня демократи і республіканці в Конгресі так і не змогли домовитися.

В адміністрації Трампа вже заявили, що виступають проти цих законопроектів і будуть радити президенту накласти на нього вето. На цей випадок демократами підготовлений окремий тимчасовий бюджет для Міністерство внутрішньої безпеки, яке займається будівництвом стіни.

Нагадаємо, у Сполучених Штатах сенатори від Демократичної партії США запропонували законопроект, який повинен завершити часткове припинення фінансування американського уряду ("шатдауна").

Раніше в Конгресі прогнозували, що часткове припинення роботи уряду Сполучених Штатів продовжиться до 2 січня 2019 року.