20:06 21.12.2020

Британські компанії заробили мільярди на зв'язках з державою під час пандемії

3 хв читати
Британські компанії заробили мільярди на зв'язках з державою під час пандемії

З початком пандемії коронавірусу в березні британська влада кинула всі сили на закупівлю засобів індивідуального захисту, апаратів ШВЛ, тестів на COVID-19 та інших товарів, необхідних для стримування поширення інфекції. У наступні місяці уряд видав тисячі контрактів у рамках боротьби з коронавірусом, зокрема деяким компаніям, пов'язаним з правлячою Консервативною партією, пише газета The New York Times.

Видання проаналізувало більшу частину з них - приблизно 1,2 тис. державних контрактів, які були оприлюднені, на загальну суму близько $ 22 млрд. Приблизно $ 11 млрд з цієї суми, як з'ясувалося, було направлено або компаніям, керованим друзями і партнерами політиків в Консервативній партії, або фірмам без відповідного досвіду роботи або зі спірною репутацією. Тим часом більш дрібним компаніям, які не мають політичних зв'язків, нічого не дісталося.

"Уряд мав право діяти швидко, тому що була пандемія, але ми не давали їм дозволу діяти швидко і вільно з державними грошима, - сказала NYT Мег Гіллер, член опозиційної Лейбористської партії і голова комітету з державних рахунків. - Йдеться про мільярди фунтів, і абсолютно правильно, що ми задаємо питання, як були витрачені ці гроші".

Контракти, які були оприлюднені, складають лише частину загального обсягу, зазначається в статті. Посилаючись на необхідність вжиття термінових заходів у зв'язку з пандемією, уряд відкинув звичайні правила прозорості при здійсненні держзакупівель і уклав контракти на мільярди доларів без проведення конкурсних торгів. До тепер трохи більше половини всіх контрактів, укладених з січня до липня, залишаються прихованими від громадськості, за даними Рахункової палати Великої Британії (NAO).

Розслідування NYT засноване на даних про контракти, зібраних дослідницькою фірмою Tussell, яка відстежує державні витрати. Воно також спирається на інші документи і інтерв'ю, які знаходяться у відкритому доступі, з десятком урядовців, законодавців, підприємців, медиків.

Видання зазначає, що всі компанії, згадані в статті, заперечують правопорушення, при цьому немає жодних свідоцтв причетності представників влади до незаконних дій. Однак є безліч доказів кумівства, зайвих витрат і відсутності належної перевірки.

Поспішаючи роздати контракти, чиновники на багато що закривали очі, пише NYT. Десятки фірм, які отримали контракти загальною сумою $ 3,6 млрд, мали погану кредитну історію, а задекларовані активи деяких становили лише $2 або $3. У інших були історії шахрайства, порушень прав людини, ухилення від сплати податків або інші серйозні суперечності. Ще низка компаній були раптово утворені або не мали досвіду поставки медичних засобів індивідуального захисту, але тим не менше отримали контракти.

Міністерство охорони здоров'я Великої Британії, яке відповідало за проведення державних закупівель у період пандемії, повідомило, що для всіх контрактів була проведена необхідна всебічна перевірка компаній.

"Ми дуже серйозно ставимося до цих перевірок", - йдеться в заяві представника міністерства, яку наводить NYT.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА