14:30 26.12.2018

Тимошенко є лідером президентського рейтингу загалом в Україні та майже в усіх областях - опитування

7 хв читати

Київ. 26 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Лідером президентського рейтингу в Україні є глава партії ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко, за яку готові проголосувати 20,8% тих, хто визначився і братиме участь у виборах, свідчать зведені дані опитувань, проведених в областях країни та Києві соціологічною групою "Рейтинг".

Опитування було проведено в рамках проекту "Портрети регіонів" з 16 листопада до 10 грудня 2018 року серед громадян України віком від 18 років у всіх областях країни та Києві (за винятком окупованих територій Донецької і Луганської областей та АР Крим). Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 40 тис. респондентів (по 1,6 тис. респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою та гендерною структурою кожної області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше 2,4%, на рівні України - не більше 0,5%.

За шоумена і лідера партії "Слуга народу" Володимира Зеленського готові проголосувати 13,4% респондентів, за чинного президента України Петра Порошенка - 11,1%, за лідера "Опозиційної платформи - За життя" Юрія Бойка - 9,6%, за лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 7,8%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 6,6%, за музиканта Святослава Вакарчука - 4,6%, за нардепа, лідера партії "Наші" Євгена Мураєва - 4,5% , за позафракційного народного депутата Олександра Шевченка - 4,2%. Рейтинг інших кандидатів – менший за 3%. Водночас майже третина опитаних або ще не визначилися з вибором кандидата, або не мають наміру голосувати на виборах.

Ю.Тимошенко лідирує практично в усіх областях України, за винятком Донецької, Луганської та Харківської, де першу позицію посідає Ю.Бойко. На Львівщині вона розділяє лідерські позиції з П.Порошенком та А.Гриценком, в Івано-Франківській - з А.Шевченком, на Миколаївщині - із В.Зеленським.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі 50,3% респондентів, які мають намір голосувати на виборах. У цьому показнику чинний глава держави посідає перший рядок у всіх регіонах, окрім Львівщини, де лідером антирейтингу є Ю.Бойко.

21% респондентів вірять, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко. За останній рік кількість переконаних в її перемозі зросла вдвічі. У перемозі П.Порошенка впевнені 12,8%, що дещо менше ніж у попередньому році (15%). Перемогу В.Зеленського убачають близько 5%, Ю.Бойка - 3,5%, О.Ляшка - 2,2%, А.Гриценка - 2,1%. У позитивний результат інших вірять менше 2% опитаних. Ю.Тимошенко за цим показником лідирує у всіх областях, за винятком Львівщини, де більше вірять у перемогу на виборах П.Порошенка. У своїх фаворитах впевнені переважно прибічники Ю.Тимошенко (81%) і П.Порошенка (77%).

Водночас моделювання другого туру президентських виборів серед усіх опитаних дало такі результати: Ю.Тимошенко впевнено перемагає в парах з П.Порошенком (29% проти 15%) і Ю.Бойка (29% проти 16%). Також у неї високий результат в парі з А.Гриценком (26% проти 21%) і майже рівні позиції в парі з В.Зеленським (25% проти 26%). Серед тих, хто має намір брати участь в голосуванні в першому турі, результати такі: Ю.Тимошенко також впевнено лідирує в парах з П.Порошенком і Ю.Бойком (34% проти 18%), має перевагу в парі з А.Гриценком (30% проти 25%) і незначну перевагу із В.Зеленським (30% проти 29%).

У регіональному розрізі Ю.Тимошенко у другому турі за умови виходу в нього П.Порошенко лідирує у всіх без винятку регіонах. У разі виходу д нього Ю.Бойка лідер "Батьківщини" поступається останньому на Донбасі та Харківщині. За умови потрапляння до другого туру А.Гриценка, Ю.Тимошенко поступається йому у Львівській, Тернопільській, Хмельницькій та Черкаській областях. В.Зеленський випереджає Ю.Тимошенко в другому турі в більшості регіонів Сходу і Півдня, одночасно поступається в більшості областей Західної і Центральної України.

У рейтингу партій лідирує "Батьківщина", яку підтримують 21,7% тих, хто визначився з вибором партії і має намір голосувати на виборах. За партію "Слуга народу" готові віддати свої голоси 12,4%, БПП "Солідарність" - 9,6%, "Опозиційний блок" - 9,5%, "Громадянську позицію" - 7,8%, "Радикальну партію" - 6,5%, "УКРОП" - 4, 6%, партію "Наші" - 4,2%, "Самопоміч" - 4,0%. Рейтинг інших партій - менше 4%. Водночас більше третини опитаних не визначилися з вибором партії або взагалі не мають наміру голосувати на виборах.

ВО "Батьківщина" є лідером підтримки у всіх областях за винятком Донбасу і Харківщини, де на першому рядку рейтингу розташовується "Опозиційний блок".

Діяльність центральної влади громадяни області оцінюють гірше, ніж місцевої. Роботою прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана задоволені 14% (незадоволені - 79%). Діяльність президента України П.Порошенко позитивно оцінили 12% (не задоволені - 82%), а роботою Верховної Ради задоволені лише 6% (не задоволені - 88%).

Рівень задоволеності місцевими головами вищий, ніж обласною владою: роботою ОДА задоволені 23%, а роботою місцевих голів - 43%. Серед обласних державних адміністрацій кращі оцінки зафіксовані стосовно діяльності Харківської та Львівської ОДА, гірші - щодо Миколаївської, Херсонської і Луганської ОДА. Міськими та сільськими головами більше задоволені в Хмельницькій, Харківській, Львівській і Одеській областях, найменше - у Херсонській області.

Аналіз результатів дослідження показав, що ситуацію загалом у країні жителі області оцінюють значно гірше, ніж на місцях. Тільки 6% оцінили політичну ситуацію в країні як спокійну, тоді як у рідній області спокійною ситуацію вбачають 27%, а в своєму місті/селі - 43%. Напруженою ситуацію в країні вважають майже 58% опитаних, критичною - 31%. На місцях оцінка стану справ дещо краще: напруженою ситуацію вбачають від 38 до 49%, критичною - лише 13-15%.

У розрізі регіонів не помітна значна різниця в оцінках політичної ситуації в країні. Найбільше тих, хто вважає її критичною, у більшості південно-східних регіонів, а також у Хмельницькій області. Ці оцінки мають регіональні відмінності: так, відносно більше тих, хто вважає політичну ситуацію в області спокійною, серед жителів Тернопільської і Львівської областей, найменше - у Луганській, Донецькій та Херсонській областях. Політичну ситуацію в місцях проживання найбільше як спокійну оцінюють у Львівській і Тернопільській областях, найменше оцінюють ситуацію на місцях як спокійну - в Києві, Херсонській області та на Донбасі.

Правильність напряму руху країни загалом респонденти оцінюють гірше (14%), ніж області (21%) або свого міста/села (29%). Відповідно про неправильний напрям розвитку країни говорять 74% опитаних, своєї галузі - 62%, населеного пункту - 55%. Найменше тих, хто вважає рух країни правильним, в Одеській, Луганській, Херсонській та Хмельницькій областях. На обласному рівні правильним напрямом розвитку регіону більше вважають у Львівській і Харківській областях, рідше - на Донбасі та Півдні України. Стосовно напряму розвитку за місцем проживання кращі оцінки в Львівській, Хмельницькій, Харківській і Тернопільській областях, найгірші - в Луганській, Миколаївській і Херсонській.

Військовий конфлікт на Сході України (72%), хабарництво і корупція у владі (41%) - основні загальнодержавні проблеми за оцінками громадян. На особистісному рівні опитаних радше непокоять підвищення тарифів на комунальні послуги (52%), низький рівень зарплат і пенсій (50%), і інфляція (40%).

35% опитаних висловили бажання працювати за кордоном (проти 32% минулого року), при цьому 52% з них в майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні. Традиційно високий рівень міграційних настроїв спостерігається серед жителів регіонів Західної України.

63% вважають, що українська мова має бути єдиною державною. 17% - за надання російській мові статусу державної, 15% підтримують надання російській мові статусу офіційної в окремих регіонах. Високий рівень підтримки ідеї надання російській будь-якого статусу - у Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській та Одеській областях.

Більшість опитаних (63%) вважають Росію країною-агресором стосовно України, 24% - протилежної думки, 13% - не визначились. У Харківській, Донецькій, Луганській та Одеській областях кількість тих, хто не вважає Росію агресором, перевищує тих, хто дотримується протилежної думки.

54% респондентів підтримують вступ України до Європейського Союзу (25% - не підтримують). Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції також лідирує проєвропейський вектор - 48%. Рівновіддаленість України від РФ і Заходу підтримують 30%, вступ України до Митного союзу - лише кожен десятий. Інтеграцію України в НАТО підтримують 44% (33% - не підтримують). Прибічників прозахідного вектора більше на Заході, найменше - в Одеській області та на Донбасі.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА