13:05 12.12.2018

Тимошенко та Ляшко лідирують у президентському рейтингу в Чернігівській області

4 хв читати
Тимошенко та Ляшко лідирують у президентському рейтингу в Чернігівській області

Голова Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко та лідер Радикальної партії Олег Ляшко є лідерами президентського рейтингу в Чернігівській області - їх готові підтримати 26,8% та 17,9% відповідно тих, хто визначився і братиме участь у виборах.

Про це свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" із 16 листопада по 9 грудня 2018 року. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 1600 жителів Чернігівської області. Вибірка сформована з урахуванням вікової та гендерної структури області та за типом поселення. Похибка становить не більше ніж 2,4%.

За шоумена, лідера партії "Слуга народу" Володимира Зеленського в області готові проголосувати 12,8% респондентів, за нинішнього президента України Петра Порошенка - 8,8%, за лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 7,7%, за лідера "Опозиційної платформи - За життя" Юрія Бойка - 7,4%. Рейтинг інших кандидатів - менше ніж 4%. Майже кожен п'ятий житель області ще не визначився з вибором кандидата.

При цьому, згідно з результатами дослідження, кожен п'ятий опитаний вірить, що Ю.Тимошенко переможе на президентських виборах. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі, зросла в півтора раза. У перемозі П.Порошенка упевнені 11% (минулого року - 13%). Перемогу О.Ляшка бачать близько 9%. У позитивний результат інших кандидатів вірять не більше ніж 5% опитаних. У своїх фаворитах упевнені переважно прибічники Ю.Тимошенко, П.Порошенка та О.Ляшка.

Антирейтинг кандидатів у президенти очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі майже 66% опитаних.

У рейтингу партій лідирує "Батьківщина", яку підтримують 26,6% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За Радикальну партію готові віддати свої голоси 19,1%, партію "Слуга народу" - 10,5%, "Громадянську позицію" - 8,1%, "БПП Солідарність" - 6,9%, "Опозиційний блок" - 6,4%, Аграрну партію - 3,9%, "УКРОП" - 3,1%. Рейтинг інших партій - менше ніж 3%. Водночас майже кожен п'ятий житель області не визначився з вибором партії.

Жителі області оцінюють діяльність місцевої влади значно краще, ніж центральної. Так, 10% опитаних задоволені діяльністю президента П.Порошенка, 12% задоволені діяльністю прем'єр-міністра В.Гройсмана і лише 6% - Верховної Ради. Водночас більше ніж 80% висловили невдоволення діяльністю центральної влади. Критичнішими є оцінки в селах.

Аналіз результатів дослідження показав, що ситуацію загалом у країні жителі області оцінюють значно гірше, ніж на місцях.

Лише 8% оцінили політичну ситуацію в країні як спокійну, тоді як у рідній області спокійною ситуацію бачать 37%, а у своєму місті/селі - 55%. Напруженою ситуацію в країні бачать майже 69% опитаних, критичною - 16%. На місцях оцінки стану справ дещо кращі: напруженою ситуацію бачать від 30 до 40% опитаних, критичною - лише близько 3%.

Водночас, попри негативні оцінки стану справ, загальні очікування серед жителів області швидше позитивно-нейтральні. Лише 15-20% вважають, що стан справ і в Україні, і на місцях погіршиться наступного року. Переважна більшість вважає, що він не зміниться, а кожен десятий має оптимістичні очікування щодо майбутнього.

Військовий конфлікт на сході України (80%) і хабарництво та корупція у владі (49%) - дві основні загальнодержавні проблеми, за оцінками жителів області. При цьому на особистому рівні опитаних швидше хвилюють низький рівень зарплат і пенсій (66%), підвищення тарифів на комунальні послуги (52%) і зростання цін на основні товари, інфляція (46%). Соціально-економічні проблеми, такі як низькі зарплати і пенсії, безробіття, інфляція та недостатній рівень соціального захисту гостріше відчуваються в малих містах і селах.

Жителі області відносно частіше вказували на культурно-історичну близькість до жителів Київської, Полтавської і Сумської областей. Серед сусідніх країн жителі регіону відчувають найбільшу близькість до Білорусі, дещо меншу - до Росії та Польщі.

80% опитаних вважають, що українська мова має бути єдиною державною. 12% - підтримують надання російській мові статусу офіційної в окремих регіонах, 3% - за надання російській мові статусу державної.

Абсолютна більшість опитаних (73%) вважає РФ країною-агресором стосовно України. Лише 12% - протилежної думки, а 15% не змогли визначитися з відповіддю.

За останній рік дещо зросла кількість тих, хто підтримує вступ України до Європейського Союзу - із 44% до 47%. Прихильність вступу до НАТО майже не змінилася (38%). Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції лідирує проєвропейський вектор (45%). 37% - за рівновіддаленість України від РФ і Заходу, лише 5% - за вступ до Митного союзу.

Соціологічна група "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" із листопада по грудень 2018 року провела національне опитування в усіх областях, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 40 тисяч респондентів (по 1 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою і гендерною структурою області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше ніж 2,4%. Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА