Світовий попит на газ щороку зростатиме, - МЕА — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий попит на газ щороку зростатиме, - МЕА

Енергетика
1020
Світовий попит на природний газ буде зростати до 2024 р. зі швидкістю 1,6% на рік. Цьому посприяє збільшення споживання в Китаї, на яке в звітний період припаде більше третини зростання глобального попиту.
Про це передає Reuters з посиланням на щорічний звіт Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).
В агентстві підкреслюють, що прагнення Китаю перейти з енергетичного вугілля на природний газ для поліпшення якості повітря в рамках урядової ініціативи «блакитне небо» буде відігравати важливу роль в стимулюванні попиту на цей енергоносій.
Підвищення внутрішнього попиту в Сполучених Штатах, на Близькому Сході і в Північній Африці також буде сприяти збільшенню споживання газу, йдеться в щорічному звіті МЕА.
Потреба Європи в газі зросте на тлі закриття вугільних шахт і атомних електростанцій, проте ці вигоди будуть обмежені розширенням використання відновлюваних джерел енергії.
У 2018 р. світовий попит на газ показав найсильніше зростання з 2010 р. і склав 4,6%. Приблизно 70% зростання світового попиту припало на Китай і Сполучені Штати.
«Попит в США збільшився на 80 млрд кубометрів або більш ніж на 10%. Перехід від вугілля до газу (головним чином, у виробництві електроенергії) в США або в житловому і промисловому секторах в Китаї забезпечив майже половину цього зростання», – сказав представник агентства Кейсуке Садаморі.
Очікується, що до 2024 р. річний обсяг виробництва газу в Сполучених Штатах перевищить 1 трлн кубометрів.
Обсяг торгівлі скрапленим природним газом (СПГ) досягне до 2024 р. 546 млрд кубометрів в порівнянні з 432 млрд кубометрів в 2018 р., прогнозують в МЕА. При цьому Китай стане найбільшим імпортером СПГ в світі (109 млрд кубометрів) і випередить Японію.
У звіті МЕА йдеться, що до кінця цього періоду США стануть найбільшим у світі експортером СПГ (прогнозований обсяг – 113 млрд кубометрів). На США, Австралію і Росію сумарно припаде близько 90% збільшення експорту скрапленого газу.
У Європі дефіцит пропозиції збільшиться до 336 млрд кубометрів, щорічно підвищуючи майже на 50 млрд кубометрів, оскільки внутрішнє виробництво скоротиться в зв’язку з поступовим скороченням дебету на родовищі Гронінген в Нідерландах і виснаженням запасів у Північному морі.
МЕА заявило, що використання СПГ для морських перевезень, як і раніше, залишається нішевим ринком, сконцентрованим в Європі, і на початок 2019 року в ньому працювало приблизно 155 суден. Однак до 2024 р. флот суден, що використовують СПГ в якості палива, подвоїться.
За матеріалами: enkorr
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас