Документ v1614359-19, поточна редакція — Прийняття від 11.07.2019
Виберіть формат файлу для збереження:

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 11 липня 2019 року № 1614

Про скаргу громадянина Кривди М.М., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 9 липня 2019 року за № 21-30-30801

До Центральної виборчої комісії 9 липня 2019 року надійшла скарга громадянина Кривди Михайла Миколайовича про скасування реєстрації кандидата в народні депутати України Холодова Андрія Івановича, включеного до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" під № 22, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, суб’єктами оскарження в якій визначено кандидата в народні депутати України Холодова А.І. та ПОЛІТИЧНУ ПАРТІЮ "СЛУГА НАРОДУ".

Суб’єкт звернення зі скаргою просить, зокрема, скасувати реєстрацію кандидата в народні депутати України Холодова А.І., включеного до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" під № 22, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

На підтвердження своїх вимог суб’єкт звернення вказує, що за інформацією, наявною в його розпорядженні та отриманою ним як журналістом з джерел, що не можуть бути розголошені на підставі Закону України "Про друковані засоби масової інформації", щодо перетинання державного кордону України Холодовим А.І., останній був відсутній на території України більшу частину днів протягом 2015-2018 років.

Крім того, Кривда М.М., обґрунтовуючи порушення своїх виборчих прав діями суб’єктів оскарження, зазначає, що "мав намір подати документи для його реєстрації кандидатом у народні депутати України, але під час перевірки своїх документів встановив, що в один із останніх п’яти років він не перебував на території України більшість часу (в сумі за рік більше ніж 180 днів), а отже, не зміг реалізувати гарантоване йому Конституцією України "право бути обраним". В той час, інші особи, в тому числі Холодов А.І., подали до Центральної виборчої комісії неправдиву інформацію та були зареєстровані кандидатами в народні депутати України, всупереч вимогам Конституції України та Закону. Таким чином діями суб’єктів оскарження порушено гарантовані статтею 24 Конституції України положення".

Вивчивши скаргу, Центральна виборча комісія зазначає.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" скарги подаються до Комісії та розглядаються нею в порядку та строки, встановлені відповідним законом України про вибори або референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються виборів народних депутатів України, визначено розділом ХІІІ Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон) та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133 (далі - Порядок).

Відповідно до пункту 7.2 Порядку під час вивчення скарги виборча комісія встановлює, чи подано скаргу належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Законом, чи віднесено Законом розгляд цієї скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги), чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Законом.

Так, згідно з положеннями частин першої, четвертої статті 108 Закону, підпункту 8 пункту 2.1 Порядку суб’єктом звернення зі скаргою до виборчої комісії у передбачених законом випадках може бути, зокрема, виборець, чиї особисті виборчі права або охоронювані законом інтереси щодо участі у виборчому процесі, у тому числі на участь у роботі виборчої комісії чи на здійснення спостереження, порушено рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження. Виборець може оскаржити до відповідної виборчої комісії рішення, дії чи бездіяльність суб’єктів оскарження, зазначених у частині другій статті 108 Закону, якщо ці дії чи бездіяльність порушують виборчі права або інтереси щодо участі у виборчому процесі його особисто.

Статтею 5 Закону визначено, що участь громадян України у виборах депутатів є добровільною. Ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у виборах. Однак скаржником не зазначено, які саме дії вчинили суб’єкти оскарження для примушення його до неучасті у виборах.

Таким чином, Центральною виборчою комісією встановлено, що оскаржувані Кривдою М.М. дії не могли порушувати його виборчі права або охоронювані законні інтереси щодо участі у виборчому процесі.

Окрім того, Кривда М.М. зазначив у скарзі, що вперше про можливе порушення своїх прав він дізнався зі змісту програми "Схеми. ЗЕ!кандидати": "нові обличчя" з сумнівним минулим. Хто йде в Раду від "Слуги народу", перший вихід в ефір якої мав місце на телеканалі "Перший національний" 4 липня 2019 року.

Водночас відповідно до положень частини десятої статті 107 Закону подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у народні депутати України розпочинається на наступний день після опублікування Указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України або рішення Центральної виборчої комісії про призначення виборів і закінчується за тридцять днів до дня голосування, тобто останнім днем подачі документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року було 20 червня 2019 року.

Натомість інформацію про ймовірне подання Холодовим А.І. до Комісії недостовірних відомостей, неможливість подання яких, за твердженням скаржника, зупинило його намір подати документи для реєстрації кандидатом у народні депутати, він уперше дізнався 4 липня 2019 року, тобто вже після спливу передбаченого Законом строку подання документів до Комісії.

З огляду на наведене вище Кривда М.М. не може вважатися належним суб’єктом звернення із скаргою.

Крім того, зі змісту скарги вбачається, що Кривда М.М. по суті не згоден з прийнятим Центральною виборчою комісією рішенням від 24 червня 2019 року № 1233 "Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ", в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року" в частині реєстрації кандидата в народні депутати України Холодова Андрія Івановича, включеного до виборчого списку цієї політичної партії під № 22.

За змістом частини дев’ятої статті 108 Закону, пункту 3.3 Порядку рішення, дії чи бездіяльність Центральної виборчої комісії, члена Центральної виборчої комісії оскаржуються виключно до суду шляхом подання позовної заяви.

Згідно з частиною другою статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, вказаним та іншими законами України.

Конституцією України та законами України Центральна виборча комісія не наділена повноваженнями щодо розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність самої Комісії або її членів.

При цьому Комісія зазначає, що загальний строк оскарження встановлено частиною першою статті 109 Закону, відповідно до якої скарга, що стосується підготовки та проведення виборів народних депутатів України, може бути подана протягом п’яти днів після дня прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності.

Днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги виборчою комісією (частина п’ята статті 109 Закону, підпункт 6 пункту 4.3 Порядку).

Строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення виборчою комісією без розгляду (частина шоста статті 109 Закону, підпункт 4 пункту 4.3 Порядку).

У зв’язку з цим Комісія звертає увагу, що дії ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" щодо подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатом у народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року Холодова А.І., зокрема автобіографії, що містить відомості про час проживання на території України, вчинено 19 червня 2019 року, при цьому Холодовим А.І. зазначену автобіографію підписано 11 червня 2019 року.

Натомість скарга Кривди М.М. щодо дій суб’єктів оскарження стосовно зазначення в автобіографії недостовірних відомостей про час проживання Холодова А.І. на території України, що мало місце під час подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації його кандидатом у народні депутати України, та у зв’язку з цим скасування його реєстрації надійшла до Центральної виборчої комісії 9 липня 2019 року, тобто з порушенням строків оскарження.

Згідно з частиною одинадцятою статті 111 Закону, пунктом 10.2 Порядку виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана неналежним суб’єктом звернення зі скаргою чи до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Законом.

За таких обставин скарга Кривди М.М. підлягає залишенню без розгляду по суті.

Враховуючи викладене, відповідно до частин першої, дев’ятої статті 108, статті 109, частин четвертої, одинадцятої статті 111 Закону України "Про вибори народних депутатів України", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, керуючись статтями 11 - 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу громадянина Кривди Михайла Миколайовича залишити без розгляду по суті.

2. Копію цієї постанови надіслати громадянину Кривді М.М., кандидату в народні депутати України Холодову А.І., включеному до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" під № 22, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі та видати представнику ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії


Т.СЛІПАЧУК



вгору