Доступність посилання

ТОП новини

Іспит за кавою: як українські студенти навчаються у Чехії


Філософський факультет Карлового університету в Празі, Чехія
Філософський факультет Карлового університету в Празі, Чехія

Освіта за кордоном перестала бути недосяжною мрією. З кожним роком кількість іноземних студентів у європейських вишах невпинно росте, і серед них багато українців. У Чехії їх навчається понад 3 тисячі, що у 10 разів більше, ніж на початку століття. Але за всіма статистичними даними важко розгледіти реальне життя студента у чужій країні. Про свої труднощі, страхи та мрії на шляху до європейського диплому розповіли українські студенти, що навчаються у Чехії.

Є кілька ключових переваг, чому українські студенти обирають Чехію. Навчання в державному виші безплатне, якщо навчатися чеською мовою, яку можна вивчити на спеціальних курсах ще вдома. Тим паче, що українська мова має певні подібності з чеською.

Перевагою є також близьке розташування до України. Переліт з Києва до Праги триває лише дві години. Доїхати можна також автобусом – це дешевше, але водночас значно довше.

Та всі ці переваги часто відрізняються від реальності, у якій опиняється студент. Адже не всі охочі вступають у державний виш, не кожен вирішує йвчити чеську мову а заводить друзів серед чехів, і далеко не всі повертаються після навчання в Україну.

Більше самостійності, але і відповідальності

Перше, що має обрати студент, – це тип університету. Державні й приватні університети відрізняються не лише вартістю навчання, але й вступними іспитами, перебігом навчання і сесіями.

Якщо в абітурієнта немає бажання вивчати чеську мову, щоб вчитися безплатно, він може навчатися англійською як у державному виші, так і у приватному. В обох випадках головним для майбутнього студента є знання мови, якою проводиться навчання.

Так, наприклад, при вступі у приватний Англо-Американський університет студентка Єва Купченко мала скласти іспит з англійської мови міжнародного зразка TOEFL з балом не нижче від 79 або IELTS із мінімальним балом 6.5.

«Для вступу потрібно мати пристойні оцінки в атестаті з середньої освіти, плюс рекомендаційні листи від двох-трьох вчителів зі школи, твій мотиваційний лист і співбесіда», – розповідає Єва подробиці вступу на спеціальність «соціологія», де семестр коштує 80 тисяч крон (за нинішнім курсом 85 тисяч гривень – ред.).

Студентка приватного Англо-Американського університету Єва Купченко
Студентка приватного Англо-Американського університету Єва Купченко

Підготуватися до вступу дівчині допомогли підготовчі курси при її університеті.

Такі ж курси існують і для чеської мови. Так, наприклад, підготувався до вступу в державний Університет Масарика в місті Брно випускник Ігор Царьов.

«Для вступу потрібно було здати тест – 60 питань з економіки, менеджменту і фінансів, – а на основі тесту вже публікували рейтинг, і ти розумів, чи ти вступив», – згадує Ігор, який нещодавно успішно завершив навчання на економіці та менеджменті.

Були деякі викладачі, які не робили жодних поступок, але з часом стало легше
Ігор Царьов

Та попри підготовку на курсах, каже хлопець, перший семестр був дуже важким, тому що потрібно вивчити всю лексику за своєю спеціальністю чеською мовою.

«Були деякі викладачі, які не робили жодних поступок, але з часом стало легше», – розповідає він.

Студент державного Університету Масарика Ігор Царьов
Студент державного Університету Масарика Ігор Царьов

У кожному виші студент власноруч складає розклад предметів на навчальний семестр через онлайн-систему університету, що дає можливість розподілити навантаження. Окрім розкладу обов’язкових предметів, студент також може обрати кілька предметів за бажанням. Так, наприклад, той, хто навчається на економіці, може взяти предмет з політології.

Ця можливість особливо до вподобати тим, хто вже мав досвід навчання в Україні, де пари проходять суворо за попередньо встановленим розкладом.

В Україні є відчуття, що ти «підлеглий» викладача через його статус
Ростислав Подгорний

Ростислав Подгорний, студент теологічного факультету Карлового університету, який до цього навчався в українському виші, каже, що ще одна суттєва відмінність, яку він відчув, – це стосунки між викладачами та студентами.

«Тут (у Чехії – ред.) ми радше як колеги. А в Україні є відчуття, що ти «підлеглий» викладача через його статус, – каже Ростислав. – Тут також є повага до викладачів, але все-таки навіть під час лекцій до нас звертаються «колега».

Також Ростислав розповів, що деякі екзамени у них можуть проходити у неформальній обстановці:

«Ви можете піти в кафе і за чашкою чаю обговорити якісь питання», – каже він.

Студент державного Карлового університету Ростислав Подгорний
Студент державного Карлового університету Ростислав Подгорний

Попри різні особливості кожного вишу, єдине, у чому сходяться погляди усіх студентів, – це питання корупції. Тут з нею на власному досвіді ніхто з них не стикався.

«Такого тут немає, – каже студент Ігор Царьов, – навіть викладачі, керівники дипломів не хочуть приймати ніяких подарунків подяки після закінчення навчання».

Адаптація в новій країні

Студенти приїжджають на навчання зазвичай одразу після закінчення школи, залишаючи усіх приятелів у рідній країні. Зміна обстановки відкриває можливості знайти нових друзів і знайомих, проте варто зважати на те, що адаптація проходить у кожного по-різному.

У нових умовах стає складно одразу знайти однодумців і коло спілкування, і для Маргарити Загорської, студентки приватної Вищої школи бізнесу в Празі, це виявилося серйозним викликом.

«Це болюча тема, і я дуже негативно згадую ті чотири роки навчання, – каже вона. – Незважаючи на те, що я дуже відкрита людина, у Чехії я була дуже «зажатою» – не знала, як себе поводити, бо була у чужій для мене країні».

Більшість українців в Чехії – це просто нереальні, просто чудові люди, які допомагали, навіть відчували, що тобі потрібна їхня допомога
Маргарита Загорська

В Україні, на її думку, значно впевненіше себе почуваєш, тому що знаєш, що тебе оточують люди, які тебе розуміють, а отже, вдома знайти приятелів простіше. Навчаючись у Празі, вона так само товаришувала здебільшого з українцями.

«Більшість українців в Чехії – це просто нереальні, просто чудові люди, які допомагали, навіть відчували, що тобі потрібна їхня допомога. З ними легко спілкуватися», – розповіла Маргарита.

Випускниця приватної Вищої школи бізнесу Маргарита Загорська
Випускниця приватної Вищої школи бізнесу Маргарита Загорська

Це поширена ситуація, коли українським студентам складно знайти спільну мову з чехами, і проблема полягає не лише у мовному бар’єрі.

Тут складніше збудувати міцні стосунки, з огляду на наші національні відмінності
Єва Купченко

«Мені здається, чехи просто у цілому не дуже привітні до іноземців, і ставлення до українців теж абсолютно різне, – каже студентка Єва. – Тому тут складніше збудувати міцні стосунки, з огляду на наші національні відмінності».

Студент Ростислав Подгорний також погоджується, що коли шукаєш приятелів, треба враховувати особливості чеського менталітету.

«Якщо хочеш завести друзів, то треба самому виявляти активність, тут не буде такого, щоб чех підійшов і розпитував тебе щось, намагався познайомитися. Нація у цьому плані закрита», – каже він, додавши, що попри це, якщо людина комунікабельна, то друзів можна знайти скрізь.

Університети намагаються допомогти у цьому нелегкому процесі, тому організовують культурні заходи, конференції, фестивалі й вечірки, щоб студенти мали можливість роззнайомитися не лише на лекціях. Ба більше, до Чехії приїжджають студенти за обміном, тому знайомство не обмежується лише чехами.

Один з із факультетів Університету Масарика в Брно, Чехія
Один з із факультетів Університету Масарика в Брно, Чехія

Повернення в Україну і перспективи

Україна не веде облік студентів, які повертаються після навчання за кордоном, тому надійної статистики на цю тему немає, і може здатися, що студенти після навчання не повертаються додому. Тим паче, вважається, що освіта за кордоном – це стовідсоткова гарантія престижної роботи будь-де.

У першу чергу дивляться на твій потенціал і досвід роботи
Ігор Царьов

Студенти з Чехії ж висловлюють різні погляди щодо цього припущення. Ігор, який нещодавно закінчив магістратуру і працює мережевим аналітиком, вважає, що диплом – не єдине, що потрібно студентові, щоб знайти хорошу роботу.

«У першу чергу дивляться на твій потенціал і досвід роботи, – каже він, – тому певною мірою мені допоміг досвід, який я отримав ще в Україні».

Але щодо повернення додому Ігор висловлює невпевненість. Для нього Чехія – це не кінцевий пункт призначення.

«Далі буду рухатися з Чехії, але не можу сказати поки що – це буде назад в Україну, чи кудись далі, – каже він. – Все залежить від ситуації в Україні».

Маргарита ж, навпаки, після закінчення університету рішуче вирішила повернутися назад до Харкова. Вона переконана, що наявність досвіду за кордоном складає про тебе гарне враження і справді дає можливість знайти кращу роботу.

Роботодавець тебе сприймає як людину, яка вже має певний досвід, ти вже робив якісь помилки, ти не боїшся працювати і відкритий до нових знань
Маргарита Загорська

«Роботодавець тебе сприймає як людину, яка вже має певний досвід, ти вже робив якісь помилки, ти не боїшся працювати і відкритий до нових знань», – ділиться своїми враження Маргарита вже після повернення з Праги.

Зараз вона працює експорт-менеджером у міжнародній компанії, а також викладає чеську мову для тих, хто так само, як і вона колись, вирішили спробувати підкорити освіту у Чехії.

Маргарита Загорська ділиться своїм досвідом зі школярами у Харкові
Маргарита Загорська ділиться своїм досвідом зі школярами у Харкові

Фінансові витрати

Зазвичай молодь приїжджає на навчання найчастіше за фінансової підтримки батьків, а вже після адаптації до нових умов починає працювати самостійно після пар або на вихідних.

Фінансові витрати включають не лише оплату навчання, у випадку приватного університету, але також рахунки за проживання, продукти харчування й дозвілля. Середній рахунок витрат, за інформацією студентів, складає від 12 тисяч крон (12800 гривень) на місяць. Проте варто зважати, що близько 50–60% бюджету йдуть на оплату житла – чи то квартири, чи ж гуртожитку.

Стипендія – це лише додатковий бонус, а не основне джерело, як студентові без жодних витрат отримувати знання
Ростислав Подгорний

Університети з розумінням ставляться до можливих фінансових труднощів, тому існують стипендії не лише за успіхи у навчанні, але і на оплату житла – близько 2–3 тисяч крон (2100–3200 гривень) на семестр.

«Це можна розглядати лише як допомогу, але не як щось, що тобі покриє всі витрати на житло і харчування, – вважає Ростислав. – Стипендія – це лише додатковий бонус, а не основне джерело, як студентові без жодних витрат отримувати знання».

Інша частина бюджету – це витрати на харчування й дозвілля. Посиденьки з друзями, вечірки, фестивалі, виставки, подорожі – різноманіття вільного часу залежить лише від фантазії студента.

Тим паче, студенти до 26 років мають знижку майже в 50% на дорожні квитки по Чехії, а завдяки бюджетним авіалініям і автобусам подорожувати до сусідніх країн теж цілком можливо без великих витрат.

Окрім довгих годин за підручниками, варто не забувати, що студентське життя – це перш за все унікальний досвід. А де його отримувати – в Україні чи за кордоном – вибір залишається за студентом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG