19:17 18.07.2019

НБУ прогнозує зниження облікової ставки до 8% до кінця 2021 року за базовим сценарієм

2 хв читати
НБУ прогнозує зниження облікової ставки до 8% до кінця 2021 року за базовим сценарієм

Національний банк України (НБУ) понизить облікову ставку до 8% у четвертому кварталі 2021 року за умови стійкого зниження інфляції до цільового рівня 5%, відповідний прогноз облікової ставки у вигляді віялової діаграми (FanChart) уперше оприлюднив український центробанк.

"Базовий сценарій, який ми бачимо на сьогодні, передбачає зниження облікової ставки до 8% протягом наступних років за умови стійкого зниження інфляції до мети 5%", - заявив глава НБУ Яків Смолій на брифінгу в четвер.

Він зазначив, що найбільш стрімке зниження облікової ставки очікується у 2020 році разом із поверненням інфляції до цільового діапазону і поліпшенням інфляційних очікувань.

За словами Смолія, реалізація низки проінфляційних ризиків і внутрішнього, і зовнішнього походження зумовить повільніше зниження процентної ставки до 8%.

Водночас глава НБУ зазначив, що збільшення попиту нерезидентів на гривневі державні облігації і відповідне зміцнення гривні можуть створити умови для швидшого зниження облікової ставки порівняно зі сценарієм.

Як зазначив центробанк у презентації прогнозу облікової ставки, для того, щоб учасники фінансового ринку враховували його невизначеність і умовний характер, прогноз оприлюднюють у вигляді віялової діаграми (FanChart), яка передбачає кілька варіантів прогнозу, але водночас центральна лінія графіка показує базовий прогноз.

У відповідному графіку, оприлюдненому на сайті НБУ в четвер, базовий сценарій передбачає зниження облікової ставки приблизно до 16% до кінця поточного року, до 14% - у II кв.-2020 і до 11% - у IV кв.-2020. У 2021 році Нацбанк прогнозує зниження облікової ставки до 9% у ІІ кв. та 8% в IV кв.

"Ми розраховуємо, що публікація прогнозу ставки поліпшить розуміння і передбачуваність нашої монетарної політики для всіх стейкхолдерів", - заявив Смолій.

На його думку, нова практика формуватиме очікування учасників фінансових ринків, що дасть можливість посилити вплив облікової ставки на вартість фінансових ресурсів і з часом на інфляцію.

Водночас глава НБУ наголосив, що прогноз облікової ставки може змінюватися залежно від зміни макроекономічних показників і його виконання не є зобов'язанням центробанку.

У презентації регулятора наведено ретроспективну динаміку зміни прогнозу облікової ставки, згідно з якою ще в середині 2016 року НБУ допускав зниження ставки нижче за 8% до кінця 2018 року, відсуваючи згодом цю дату на кінець 2019 року.

Проте, як зазначає Нацбанк, починаючи з третього кварталу 2017 року прогнозовану траєкторію облікової ставки переглядали щокварталу у бік підвищення через наростання інфляційного тиску, у зв'язку з чим фактичний рівень відрізнявся від попередніх прогнозів.

Як повідомлялося, Національний банк України вирішив із липня знизити облікову ставку до 17% річних із рівня 17,5% річних, на якому він утримував її з кінця квітня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Обмеження е/е в суботу будуть удвічі меншими - "Укренерго"

"Укренерго" залучить у KfW кредит на реконструкцію підстанції у Львівській області

Перед усіма органами держвлади стоїть завдання зменшити споживання електроенергії - Шмигаль

Стратегія розвитку агросектору до 2030 р. стане основою української переговорної позиції під час вступу до ЄС - Стефанішина

Новий порядок розподілу лімітів запрацює із суботи в тестовому режимі, ситуація з е/е має покращитися - перший заступник глави Міненерго

Розмови про дефіцит держбюджету-2025 передчасні, Мінфін шукає додаткові внутрішні джерела фінансування оборони - міністр

Україна в реструктуризації євробондів розраховує на часткове списання боргу - міністр фінансів

"Укренерго" на останній робочий день встановило ліміти споживання е/е для кожного регіону на всю добу

Інвестфонд Inzhur планує залучити до 10 тис. інвесторів для приватизації готелю "Україна"

Більше половини українців не відкладають гроші на “чорний день”: опитування Rakuten Viber

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА