17 серпня 2019, 09:38

Програма дій нового уряду – більше конкретики, а не лозунгів.

Якщо в Раді не буде коаліції, то логічно може не бути і коаліційної угоди. В такому разі роль стратегічного документа міг би виконати план законотворчої роботи фракції "СН" або програмний виступ Президента – позачергове послання на урочистому засіданні Ради 29 серпня. В будь-якому разі, ми повинні побачити програму дій уряду, і там уже має бути детальний опис того, куди цей уряд поведе країну. Хоча теж не факт, в недавній історії ми бачили програму із десятка слайдів, яку один політик назвав "Журнал Мурзілка, а не програма уряду". В деяких інших країнах з правлячими партіями популістів замість програми презентували "Публічну угоду з народом" – максимально пафосну на неконкретну.

Що хотілося би побачити в справжній програмі? Перше – наміри влади щодо завершення війни. Перша спроба "припинити вогонь з нашого боку і війна сама закінчиться" показала певну наївність даного плану. Росія має чіткі цілі щодо відкритої чи гібридної федералізації України та гарантій щодо невходження до НАТО і нерозміщення військових баз. Політичні пункти мінських угод мають запустити відповідний процес. Візит Нетаньяху може принести досить відвертий меседж – виконуйте цей план, бо він погоджений з усіма світовими гравцями. Відповідно, в програмі нової влади пора оприлюднити контури "Плану Зеленського".

Привязаним до безпекових відносин з Росією буде вирішення газового питання. Чи буде укладено новий договір про транзит через українську ГТС, чи буде вона передана в управління міжнародному консорціуму, чи буде укладено договір на прямі поставки газу з РФ? Як називатиметься нове "Росукренерго" і хто будуть його бенефіціарами?

Від поставок газу залежить питання тарифів. Новий уряд може понизити ціну газу для населення десь на 50 доларів, за рахунок відмови від схеми фіктивного реверсу. По схемі "Ротердам+" уже пішли перші підозри і затримання. Відповідно, схему "Баумгартен+" вигідніше закрити добровільно. За цей рахунок можна навіть скасувати плату за комуналку населенню 70+, а це дисципліновані виборці.

Новий уряд має оголосити плани по приватизації. Попередники говорили про 3700 неефективних держпідприємств. Проте, приватизувати пропонували спочатку спиртзаводи, лісгоспи та газотранспортну систему. Світ входить в нову фінансову кризу, і треба ставити прозорі вимоги щодо мінімальної ціни та серйозності інвестора, накше – все знову відійде "дельфінам".

Окрема історія – приватизація землі сільськогосподарського призначення. Новий уряд має запропонувати поетапну реформу з захистом прав власників паїв. Загрозою є просте неподовження мораторію. Це приведе до разової масової скупки паїв крупними агрохолдингами. Звичайно, до України зайдуть мільярди доларів, які розігріють економіку і в результаті осядуть на рахунках забудовників та імпортерів смартфонів. Проте, "ринку щасливих фермерів з дешевими кредитами" ця схема не створить.

Індикатором впливу транснаціональних компаній на політику уряду стане питання податку на виведений капітал. Прогнозую, воно пропаде з порядку денного.

А от скасування мораторію на экспорт лісу-кругляку может зявитися. Попередники заробляли на нелегальному експорті, тепер є загроза повернення схеми заробітку на різниці між офіційною ціною лісгоспів та реальною ціною міжнародного ринку. В разі приватизації лісгоспів – ще простіше, масова вирубка та вивіз уже офіційно приватного лісу. Ризик – стагнація лісопереробки, яка завдяки мораторію останні роки масово пішла в ріст і залишала додану вартість у країні.

Законопроекти про легалізацію видобутку бурштину та азартних ігор мали би зявитися в плані уряду та бути опублікованими для обговорення вже в 2019.

Важливим викликом дял уряду стане проведення другого етапу медичної реформи, коли на платну основу буде переведена більшість послуг вторинної медицини. В програмі дій потрібно анонсувати графік такої реформи.

Головне завдання антикорупційних заходів – закрити старі і вічні корупційні схеми та спрямувати кошти до держбюджету. Натомість, ризиком є переділ потоків та відволікання уваги глядачів на безкінечні арешти, застави та оперативні матеріали щодо попередників. "Зелений терор" неминучий, багатьох олігархів уже відсторонили від політичної влади і тепер є шанс конфіскувати награбоване. Програма розкуркулення схвалена на найвищому глобальному рівні. Хотілося би, що експропрійовані активи зявилися у вигляді інвестицій через спецфонд в Україні, а не просто змінили власників – на користь експропріаторів чи їх міжнародних помічників.

Блок політичних реформ мав би включати запровадження відкритих списків, поцедури імпічменту, захист прав політичних меншин та опозиції. Закон про ТСК та Виборчий кодекс Президенту варто підписати, а потім вносити свої конструктивні правки. Оскільки сильною стороною нової влади є промоція механізмів народовладдя, вже в цьому році очікуємо побачити проект закону про референдуми. Також варто більш оперативно і змістовно реагувати на петиції громадян, які зібрали достатню кількість голосів, та відновити систему відповідей на запити електронною поштою до Офісу Президента.

Скасування депутатської недоторканості стане яскравим досягненням нової влади. Проте, варто врахувати ризики того, що це зменшить політичну незалежність депутатів та перетворить їх у мовчазну більшість на підтримку ініціатив партії. Імперативний мандат та відклик депутата в разі його запровадження мають привести не до партійної диктатури, а до збільшення впливу виборця на щоденну діяльність депутата.

Так що чекаємо максимально конкретної програми дій уряду, дискусій по кожному її пункту та громадського, опозиційного та медійного контролю за її виконанням.

Безпека, євроінтеграція і відновлення – виклики для аналітичних центрів

Українська держава перебуває на етапі масштабних трансформацій. Повномасштабна війна змінила пріоритети суспільства, висунула нові вимоги до економіки та до державного управління...

Мир в Україні стане основою для післявоєнної архітектури безпеки в регіоні.

Посол Великобританії в НАТО Девід Куоррі заявив, що Україні не варто сподіватися на суттєвий прогрес у питанні членства на саміті НАТО у Вашингтоні...

Оборонні закупівлі мають стати прозорими і ефективними

Під час війни ставлення суспільства до можливої корупції ще більш жорстке, особливо прискіплива увага – до закупівель у сфері оборони. Скандальні журналістські розслідування привели до значного резонансу, кримінальних проваджень та кадрових рішень...

Децентралізація 2.0 – якими будуть відносини центру і регіонів після війни?

Повномасштабна війна Росії проти України вплинула на всі економічні та суспільні процеси в державі. В тому числі, на реформу децентралізації, яка була однією із найбільш успішних та популярних реформ в Україні...

Війна в Україні як глобальний виклик демократії

У геополітичному плані війну в Україні часто розглядають як частину глобального протистояння демократичних держав, з одного боку, та автократичних – з іншого...

Чи є загроза згортання демократії в Україні: розбір міфів

На багатьох обговореннях, в тому числі міжнародних, піднімається питання ризиків згортання демократії в Україні як під час війни, так і після її закінчення...